Εντός της εβδομάδας αναμένεται να επιστρέψει στα καθήκοντά του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, έπειτα από την εγχείριση στην οποία υποβλήθηκε, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι την Πέμπτη προγραμματίζεται η ορκωμοσία του Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του υπουργού Οικονομικών.
Βάσει του Συντάγματος, για να πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία πρέπει να είναι παρών ο πρωθυπουργός της χώρας και άρα η τελετή της ορκωμοσίας σηματοδοτεί την επιστροφή του Αντ.Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις με μέλη της Κυβέρνησης και στενούς του συνεργάτες, καθώς τα επόμενα 24ωρα -πιθανότατα την Τετάρτη- αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα το κλιμάκιο της Τρόικα. Στο πλαίσιο αυτό, συναντάται στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας και έως στις 8μμ στην οικία του στην Κηφισιά με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο τραπέζι των συζητήσεων των τριών πολιτικών αρχηγών θα «πέσουν» και τα ονάματα εκείνα που κατά την κρίση τους θα πρέπει να στελεχώσουν τον κρατικό μηχανισμό.
O κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, είπε ότι έγινε μία ευρύτατη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι θα συνεχιστούν οι επαφές με Βενιζέλο και Κουβέλη.
Μετά την αποχώρηση των δύο πολιτικών αρηγών παρέμειναν οι κ.κ. Στουρνάρας και Σταϊκούρας οι οποίοι και αποχώρησαν στις 9 το βράδυ.
Διυπουργική σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών
Είχε προηγηθεί στο Υπουργείο Οικονομικών σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για τα βήματα που θα ακολουθηθούν στη δύσκολη διαπραγμάτευση.
Στη διυπουργική σύσκεψη υπό τον νέο υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα συζητήθηκε η στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση αναφορικά με τις άμεσες προτεραιότητες της τρόικας, όπως είναι η εξειδίκευση των μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2013-2014, η επιτάχυνση των διαδικασιών για τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση, η άμεση υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων που χαρακτηρίζονται «ώριμες» (ΔΕΠΑ, ΟΠΑΠ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Κέντρο Τύπου IBC), η εφαρμογή της μεταρρύθμισης στην αγορά εργασίας και η ολοκλήρωση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να «αποκρούσει» ψηφισμένα μέτρα στο Μνημόνιο 2 όπως η μείωση των Ειδικών Μισθολογίων στο Δημόσιο 12% κατά μέσο όρο από 1ης Ιουλίου (αφορά δικαστικούς, ιατρούς, καθηγητές πανεπιστημίου, ένστολους, κληρικούς) και οι απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων.
Η Τρόικα στην Αθήνα
Ήδη οι Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ έχουν διαμηνύσει ότι στην πρώτη τους επίσκεψη στην Αθήνα επιθυμούν να συναντηθούν τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τους αρχηγούς των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Επίσης, τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με αντικείμενο τον συντονισμό των συναντήσεων με τους εκπροσώπους της τρόικας. Για τα αποτελέσματα της σύσκεψης θα ενημερωθεί ο πρωθυπουργός αμέσως μετά, από το οικονομικό επιτελείο.
Το πρόβλημα υγείας του Αντώνη Σαμαρά έχει προκαλέσει σειρά εμπλοκών στα κυβερνητικά σχέδια. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως αναμένεται να εξαντληθούν όλα τα χρονικά όρια που θέτει το Σύνταγμα για τις προγραμματικές δηλώσεις. Κατά πάσα πιθανότητα, λοιπόν, η συζήτηση στη Βουλή αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη της εβδομάδας, ώστε το αργότερο στις 9 ή στις 10 Ιουλίου να έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση.
Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης ζήτησε επίσημη αναφορά από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής για το απώτατο χρονικό όριο που ορίζεται ότι μπορούν να γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Η νομική υπηρεσία του Κοινοβουλίου αναμένεται να παραδώσει την αναφορά σήμερα και εν συνεχεία ο κ. Μεϊμαράκης θα τη διαβιβάσει στον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη.
Εντός πλαισίου το αίτημα παροχής ψήψου εμπιστοσύνης, σημειώνει συνεργάτης του κ. Μεϊμαράκη
Eνημέρωση από το νομικό τμήμα για τις προθεσμίες όσον αφορά στις προγραμματικές δηλώσεις και τη ψήφο εμπιστοσύνης προς τη κυβέρνηση ζήτησε ο πρόεδρος της Βουλής.
«Εφόσον ο πρωθυπουργός υποβάλει στη Βουλή αίτημα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση είμαστε εντός των συνταγματικών πλαισίων».
Αυτό δήλωσε συνεργάτης του Ευ. Μεϊμαράκη, σχολιάζοντας δημοσιεύματα για τον χρόνο άσκησης του δικαιώματος εκ μέρους του πρωθυπουργού να καταθέσει στη Βουλή το αίτημα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 84): «Μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση υποχρεούται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής». Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς ορκίστηκε στις 20 Ιουνίου 2012.