Η αποτροπή “της καταστροφική πορείας της χώρας και η ταυτόχρονη αναζήτηση δρόμων για την απεμπλοκή της Ελλάδας από την καταστροφική πολιτική του Μνημονίου είναι πρώτιστο καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ”, σύμφωνα με την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, μετά από διήμερη συζήτηση.
Όπως σημειώνεται στην απόφαση,”απέναντι σε αυτή τη πρωτοφανή κοινωνική καταστροφή που παίρνει διαστάσεις εθνικής τραγωδίας, η αριστερά έχει καθήκον να αναπροσανατολίσει τους στόχους και τις επιδιώξεις της”και προστίθεται ότι “η κυβέρνηση Παπανδρέου, όσο και η ΝΔ,δεν είναι σε θέση να αντιστρέψουν αυτή την οδυνηρή πορεία, όχι μόνο γιατί αυτοί με τις κυβερνητικές τους επιλογές τη τελευταία εικοσαετία, την προκάλεσαν, αλλά κυρίως γιατί έχουν ανυπέρβλητες δεσμεύσεις σε μεγάλα συμφέροντα, ντόπια και ξένα”.
Η απόφαση αναφέρει ότι προϋπόθεση για διέξοδο από την κρίση προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων,είναι “η ανατροπή της κυβέρνησης Παπανδρέου, χωρίς αυτό να οδηγήσει στη γνωστή δικομματική εναλλαγή στην εξουσία ή σε σενάρια ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού προς συντηρητικότερες κατευθύνσεις”.
Με δυο λόγια, επισημαίνεται στο κείμενο, προϋπόθεση για διέξοδο από τη κρίση προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων, “είναι αλλαγή των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών δυνάμεων προς όφελος της αριστεράς”.
Στόχος του ΣΥΝ προς αυτή την κατεύθυνηση είναι η δημιουργία ενός ευρύτατου ενωτικού μετώπου με στόχο την απεμπλοκή της χώρας από την καταστροφική πολιτική του Μνημονίου.
Ενός μετώπου που “θα ξεκινά από τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ και θα καταλήγει στα αριστερά της Αριστεράς”.
Για το ΣΥΡΙΖΑ η απόφαση επισημαίνει ότι “είναι εφικτή η ενότητα μέσα από τη διαφορετικότητα”, ενώ υπογραμμίζει και την ανάγκη ανάπτυξης δεσμών συνεργασίας και κοινής δράσης σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, με τις δυνάμεις που αποδεσμεύονται από τα αριστερά και σε σταθερή προοδευτική αντιμνημονιακή βάση,από το ΠΑΣΟΚ.
Η απόφαση τονίζει την ανάγκη συναινέσεων και όταν δεν είναι κατορθωτό να προκύψει ευρεία συναίνεση,τότε θα εξεταστούν διαδικασίες που θα μεταφέρουν τη λήψη της απόφασης στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ με μιά διαδικασία καθολικού δημοψηφίσματος όλων των μελών των συνιστωσών και των ανένταχτων, που θέλουν να αναγνωρίζονται ως μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι επίσης μια δημοκρατική διαδικασία που θα μπορούσε να εξεταστεί.
Ακόμη η απόφαση προτείνει την διαμόρφωση ενός πιο προωθητικού και επικαιροποιημένου προγραμματικού πλαισίου για το συμμαχικό σχήμα, και καλεί την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει άμεσα την πρωτοβουλία της διαβούλευσης και με τα άλλα στελέχη που είναι επικεφαλής ή εκπροσωπούν δυνάμεις και ανένταχτους του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να υλοποιηθούν οι παραπάνω δράσεις “με ορίζοντα το επόμενο εξάμηνο που θα είναι ο απαραίτητος δοκιμαστικός χρόνος για την επώαση του νέου ξεκινήματος του συμμαχικού μας σχήματος”.
Μετά το πέρας αυτού του κρίσιμου χρονικού διαστήματος και στο βαθμό που θα έχει αποκατασταθεί το κλίμα και θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, θα μπορούσε να εξεταστεί η διοργάνωση Πανελλαδικής Σύσκεψης, που θα αποτυπώσει την κοινή βούληση όλων να προχωρήσει πιο ενωτικά ο ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτική συμμαχία και όχι ως κόμμα, τονίζεται στην απόφαση του ΣΥΝ.
Διαφωνίες
Την απόφαση καταψήφισαν τρία στελέχη της ΠΓ που ουσιαστικά αντιτίθεται στη συνέχιση της συνεργασίας με το Μέτωπο του κ. Αλαβάνου.
Σε ανακοίνωσή τους, η κα Ρένα Δούρου και οι κ.κ. Γιάννης Μπαλάφας και Κώστας Πουλάκης αναφέρουν:
“Δεν συμφωνούμε και δεν υπερψηφίσαμε την απόφαση της Π.Γ. για ένα νέο ξεκίνημα του ΣΥΡΙΖΑ, διότι η απόφαση αυτή αφενός δεν περιέχει πολιτικά – προγραμματικά στοιχεία πάνω στα οποία πρέπει να βασίζεται μια στέρεη πολιτική συμμαχία και, αφετέρου, επιμένει στη συνέχιση της συνεργασίας με δυνάμεις, όπως είναι το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, οι οποίες τοποθετούνται σαφώς ανταγωνιστικά με το κόμμα μας και, ταυτόχρονα, υποστηρίζουν πολιτικές – για την κρίση, την Ευρώπη, κλπ- που βρίσκονται στον αντίποδα των δικών μας επεξεργασιών”.