Ολοκληρώθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «ο λαός χρειάζεται αλήθεια, ελπίδα, προοπτική και κουράγιο», ενώ ανέπτυξε και τα εννέα μέτρα σύμφωνα με τα οποία θα εξέλθει η χώρα από την κρίση.
«Η Ελλάδα, ναι βρίσκεται σε δύσκολη θέση, αλλά αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πει την αλήθεια» τόνισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη «να δώσουμε όλες τις μάχες να βγει η χώρα από αυτήν την κρίση».
Όσον αφορά το μνημόνιο, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «το νόημα της επαναδιαπραγμάτευσης δεν είναι η αλλαγή των στόχων, αλλά η αλλαγή όσων εμποδίζουν της επίτευξή τους». Η κυβέρνηση θέλει τροποποιήσεις του προγράμματος στα σημεία που επιτείνουν την ύφεση για την επίτευξη των στόχων, απορρίπτοντας τις μονομερείς ενέργειες.
«Δίνουμε τη μάχη του προφανούς, πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια να δούμε το προφανές και ακόμη περισσότερο να δούμε παραπέρα και να κεδρίσουμε την εμπιστοσύνη του λαού και την αξιοπιστία της χώρας» είπε.
«Αυτά θα τα πετύχουμε με όπλο την αποφασιστικότητα και την ενότητα»« τόνισε, λέγοντας πως η ενότητα αυτή «εκφράζεται από την κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης και εθνικής ευθύνης». Η κυβέρνηση τόνισε έχει πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα τετραετίας. Και η κυβέρνησει, σημείωσε, «οφείλει να πει αλήθειες, όπως αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα έχει πράαγματι ξεφύγει από τους στόχους».
«Η κυβέρνηση έχει στόχο να βγάλει τη χώρα από την κρίση, νά αλλλαξει όλα όσα πρέπει και να ανοίξει το δρόμο της ανάπτυξης ώστε να μην χρειαζόμεαστε άλλα μνημόνια και να διασφαλίσουμε τη θέση μας στη ευρωζώνη» τόνισε.
Οι βασικοί άξονες της κυβέρνησης:
Ο πρωθυπουργός περιέγραψε εννέα βήματα:
– Θα δώσουμε έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις
– Θα προωθήσουμε ακόμη και αυτές που δεν είναι άμεση συμβατική υποχρέωση, όπως τους σιδηροδρόμους, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, που αφορά τη ΔΕΗ, με διατήρηση των δίκτυων σε δημόσιο έλεγχο. Όποιος τα αναλάβει, θα πρέπει να κάνει επενδύσεις, για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Θα είμαστε προσεκτικοί στην αποκρατικοποίηση της Εταιρείας Υδάτων.
– Θα προωθήσουμε τις συμβάσεις παραχώρησης, όπως τα λιμάνια. Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον για λιμάνια των νησιών από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κρουαζιέρα.
– Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία για το Ελληνικό. Παράλληλα δημιουργείται επενδυτικό όχημα ειδικού σκοπού για την ακίνητη περιουσία από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο.
– Ξεμπλοκάρισμα του ΕΣΠΑ, που αφορά 12,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Προτεραιότητα να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία.
– Κλείσιμο ή συγχώνευση δεκάδων οργανισμών του Δημοσίου. Για ορισμένους έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση, θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του χρόνου.
– Στήριξη της ρευστότητας και επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες. Η ρευστότητα είναι το αίμα της ελληνικής οικονομίας, αν δεν αποκατασταθεί κάθε προσπάθεια θα πέσει στο κενό. Εξήγγειλε δημιουργία περιουσιολόγιου που θα συμβάλλει και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
– Μέτρα για την καταπολέμηση της σπατάλης. Δεν υπάρχει διοικητική μεταρρύθμιση χωρίς ηλεκτονική διακυβέρνηση. Οι έως τώρα προσπάθειες απέτυχαν τώρα η διοικητική μεταρρύθμιση σχεδιάζεται μαζί με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Ο συντονισμός των υπουργείων αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα. Εξήγγειλε ειδικό συντονιστικό όργανο και κυβερνητική επιτροπή που θα λειτουργεί υπό τον πρωθυπουργό. Η διοικητική μεταρρύθμιση θα συμβάλλει και στην καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς
– Συμψηφισμός των οφειλών από και προς το Δημόσιο. Μέσα σε 1,5 χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί. Δεν μπορεί το κράτος να απαιτεί εισφορές από τους ιδιώτες, ενώ δεν πληρώνει. Αν γίνει σωστά θα έχει μηδενικό κόστος.