Πλαφόν θα επιβάλλει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, στο ποσό που μπορεί να λαμβάνει σωρευτικά κάποιος συνταξιούχος από διαφορετικές πηγές συντάξεων.
Παράλληλα, εξήγγειλε ένα σύστημα 15 αλλαγών για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής την απλούστευση της νομοθεσίας και τη καλύτερη διαχείριση των αποθεματικών των ταμείων.
Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, προτεραιότητες του υπουργείου είναι τα άμεσα μέτρα για τη στήριξη των ανέργων, η έναρξη διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ο έλεγχος και εξορθλογισμός επιδομάτων και συντάξεων και τη δημιουργία ενιαίου φορέα ασφάλισης για τους μισθωτούς, ενός φορέα για την επικουρική ασφάλιση και ενός φορέα για την περίθαλψη.
Σχετικά με τη στήριξη των ανέργων ο υπουργός Εργασίας ανάφερε ότι η επέκταση του επιδόματος ανεργίας κατά 1 έτος και η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής τους και για τους αυτοαπασχολούμενους θα διενεργηθεί μέσω προγραμμάτων επανακατάρτισης που θα διασφαλισθούν από κοινοτικούς πόρους.
Επίσης, θα ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης ανέργων μέσω αναμόρφωσης του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» από το ΕΣΠΑ.
Επιπλέον, θα προχωρήσει η υλοποίηση του Εθνικού Συμφώνου για την απασχόληση των νέων, που επεξεργάστηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου, δαπανώντας πάνω από 150 εκατ. ευρώ για καινοτόμα μέτρα και παρεμβάσεις που θα δώσουν δουλειά σε περισσότερους από 80.000 άνεργους νέους της χώρας μας.
Ο κ. Βρούτσης παρουσίασε επίσης τα βασικά σημεία του σχεδίου που εκπόνησε το υπουργείο για την αποτελεσματικότητα της διοίκησης των Ταμείων, την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής:
– Δημιουργία ενιαίου μηχανισμού είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών εσόδων με πρώτο βήμα την ταυτόχρονη καταβολή μισθών, φόρου μισθωτών υπηρεσιών και ασφαλιστικών εισφορών για μισθωτούς, μέσω τράπεζας.
– Ασφαλιστικό πιστοποιητικό που θα εκδίδεται από τον ορκωτό που εκδίδει και το φορολογικό πιστοποιητικό για τις επιχειρήσεις που αυτό προβλέπεται. Εξετάζεται η υποχρέωση έκδοσης ασφαλιστικού πιστοποιητικού για όλες τις επιχειρήσεις. Ο πιστοποιημένος λογιστής θα υποβάλλει μία φορά το χρόνο, μαζί με την τη φορολογική δήλωση και τις ασφαλιστικές εκκρεμότητες της επιχείρησης.
– Δημιουργία μικτών κλιμακίων ελέγχου από στελέχη ΣΔΟΕ, ΙΚΑ, ΣΕΠΕ σε μια προοπτική ενοποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους.
– Ηλεκτρονική διασύνδεση ΙΚΑ – ΣΕΠΕ – ΟΑΕΔ. Το έργο μπαίνει σε παραγωγική λειτουργία και αναμένεται να μειώσει σημαντικά το γραφειοκρατικό/διοικητικό κόστος για όλες τις επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες. Οι δηλώσεις προσλήψεων προσωπικού, πίνακες προσωπικού, αναγγελίες υπερωριακής απασχόλησης, κ.λπ θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά και θα επιτευχθεί εξοικονόμηση γραφειοκρατικού βάρους για τις επιχειρήσεις υπερβαίνει τα 25 εκατ. € ετησίως.
– Απλοποίηση της εργατικής νομοθεσίας.
– Εξορθολογισμός στα πρόστιμα που επιβάλλονται για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, τα οποία θα εναρμονιστούν με τα αντίστοιχα πρόστιμα παρακρατούμενων φόρων, όπως ΦΠΑ και Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών.
– Λειτουργική ένταξη των ΟΕΚ και ΟΕΕ στον ΟΑΕΔ με διατήρηση μέρους των κοινωνικών υπηρεσιών (όπως ο Κοινωνικός Τουρισμός)
– Ενίσχυση των υπηρεσιών του ΣΕΠΕ.
– Ενιαίος φορέας, διαχείρισης αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων μέσω της συγχώνευσης της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών και την ΕΔΕΚΤ ΕΠΕΥ. Ο ενιαίος αυτός φορέας προτείνεται να συμμετέχει στην διαχείριση της περιουσίας ,η οποία θα εκχωρηθεί στα Ασφαλιστικά Ταμεία από το Δημόσιο, για την κάλυψη των ζημιών του PSI.
– Εθνικό Μητρώο Ασφάλισης και Συντάξεων για την καλύτερη παρακολούθηση των πληρωμών των συντάξεων.
– ομογενοποίηση των οικονομικών και λογιστικών συστημάτων των Ταμείων με τεχνογνωσία και υποστήριξη της Taskforce.
– Πλαφόν στις συντάξεις με επιβολή ενιαίου ανώτατου ορίου στο ποσό που μπορεί να λαμβάνει κανείς σωρευτικά από διαφορετικές πηγές συντάξεων.
Διασταυρώσεις μέσω ΚΕΠΥΟ, για όσους συνταξιούχους μέχρι σήμερα έπαιρναν ποσά από κύριες και επικουρικές συντάξεις που υπερέβαιναν το νόμιμο όριο, όπως έχει αυτό καθοριστεί.
– Κατάργηση της διαφορετικής μεταχείρισης στις βουλευτικές συντάξεις αλλά και στις συντάξεις όλων των αιρετών
– Διατήρηση και ενίσχυση των ΚΕΠΑ για την απονομή συντάξεων και πιστοποιήσεις αναπηρίας. Για την ταχύτερη απονομή των συντάξεων, 1000 υπάλληλοι του ΙΚΑ από τις αρχές Ιουλίου άρχισαν να ασκούν παράλληλα καθήκοντα και ως εισηγητές συντάξεων. Στόχος η μείωση του χρόνου καθυστέρησης στην απονομή συντάξεων κατά 30%.
-Σύνταξη σε μια μέρα, αλλά από τα τέλη 2014 ή και το αργότερο μέχρι το 2015.
– Ενιαίο σημείο εξυπηρέτησης για τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ) σε όλες τις περιοχές της χώρας.
Ανάμεσα στις προτεραιότητες του υπουργείου εργασίας ο κ. Βρούτσης ξεχώρισε ακόμη:
1. Αποτύπωση των σημερινών και, κυρίως, των αυριανών αναγκών της αγοράς εργασίας σε συνεργασία με τα επιμελητήρια και τους κοινωνικούς εταίρους ώστε να προσαρμοστούν ανάλογα οι πολιτικές κατάρτισης και επανακατάρτισης.
Διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για το μείζον θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων ώστε να δημιουργηθούν οι προυποθέσεις για να τεθεί το θέμα της αποκατάστασης, που προβλέπει η προγραμματική συμφωνία των κομμάτων και στην Τρόικα.
2. Έλεγχοι και εξορθολογισμός επιδομάτων συντάξεων κά ώστε τα κονδύλια κοινωνικής πρόνοιας να καλύπτουν πραγματικές ανάγκες.
3. Οπως τόνισε ο κ. Βρούτσης σε ό,τι αφορά στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, θέλω να ξεκαθαρίσω μια και καλή ότι οι κεντρικές μας επιλογές αφορούν στην ύπαρξη:
(α) ενός Φορέα Ασφάλισης για όλους τους μισθωτούς
(β) ενός Φορέα Επικουρικής Ασφάλισης,
(γ) ενός Φορέα Ασφάλισης Υγείας. Και τη διασφάλιση των συντάξεων για όλους τους έλληνες. Τελεία και παύλα.
Και βέβαια, οι δεσμεύσεις μας για την προστασία και αποκατάσταση των χαμηλοσυνταξιούχων και των πολυτέκνων παραμένουν στο ακέραιο, δήλωσε ο κ. Βρούτσης.