Eντονη αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα αυστηροποιούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας.
«Είναι προφανές ότι ο κ. Σαμαράς επιλέγει να υποδαυλίσει την καλλιέργεια ρατσιστικών απόψεων μέσα στους κόλπους της κοινωνίας, προκειμένου να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από την αποτυχημένη οικονομική πολιτική του» υπογραμμίζει σ΄ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. «Όμως με τον τρόπο αυτόν ρίχνει νερό στο μύλο της ακροδεξιάς προπαγάνδας που εκπορεύεται από τις γνωστές ομάδες και κόμματα»
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι οι αλλαγές που επήλθαν στο θεσμικό καθεστώς της ιθαγένειας το Μάρτιο του 2010, αν και άτολμες σε σχέση με τις προτάσεις του, αποτελούσαν μια ρηξικέλευτη τομή καθώς σηματοδοτούσαν τη μετάβαση από το «δίκαιο του αίματος» στο «δίκαιο της διαμονής». Επίσης, έθεταν οριστικό τέλος στην αυθαίρετη και αντισυνταγματική πρακτική της Διοίκησης να απορρίπτει χωρίς αιτιολογία τα αιτήματα ακόμη και μεταναστών με πολυετή παρουσία στη χώρα μας, ενώ ρύθμιζαν για πρώτη φορά το θέμα των παιδιών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και εντάχτηκαν στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
«Η κυβέρνηση ψεύδεται ασύστολα όταν ισχυρίζεται ότι το νέο καθεστώς ιθαγένειας αποτελεί πόλο έλξης μεταναστών, διότι τα ίδια τα στατιστικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι έγινε χρήση του μόνο από 7000 αλλοδαπούς, ακριβώς λόγω των υπέρμετρα αυστηρών προϋποθέσεων που εμπεριέχει» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Αυτό όμως που προκαλεί αλγεινή εντύπωση», καταλήγει, «είναι η σιωπή του ΠΑΣΟΚ, επί των ημερών του οποίου ψηφίστηκε ο νόμος Ραγκούση, αλλά κυρίως η ένοχη καθυπόταξη της ΔΗΜΑΡ στα κελεύσματα της δεξιάς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Η απόλυτη υπαναχώρηση της ΔΗΜΑΡ και η πλήρης αποδοχή της σκληρής και μισαλλόδοξης ιδεολογικής ατζέντας της ΝΔ στο ζήτημα της ιθαγένειας αποτελεί πραγματικό πολιτικό στίγμα για ένα κόμμα που θέλει να αποκαλείται αριστερό και που τα στελέχη του είχαν συμβάλει στη θετική επεξεργασία των ρυθμίσεων Ραγκούση, παρουσιάζοντας μάλιστα και βελτιωτικές προτάσεις»
Με αφορμή αυτή την ανακοίνωση της Επιτροπής Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η κυβέρνηση θεωρεί πρόταγμα την έναρξη ενός διαλόγου για την εναρμόνιση του δικαίου ιθαγένειας με τα αυστηρότερα ευρωπαϊκά πρότυπα για δύο λόγους:
-Διότι δε θέλει να καταστεί η Ελλάδα «αποθήκη ανθρώπινων ψυχών» και κάτι τέτοιο συμβαίνει με τον υφιστάμενο νόμο που αποτελεί «διεθνή πρόσκληση» προς τους παράνομους μετανάστες και εμπόρους.
-Διότι η δυνατότητα ενσωμάτωσης μεταναστών στη χώρα είναι περιορισμένη πια. Η δε ελληνική οικονομία δεν αντέχει πλέον να χρηματοδοτεί από μόνη της, δηλαδή χωρίς ευρωπαϊκή υποστήριξη, αυτονόητα κόστη για την παιδεία, την υγεία, τη μέριμνα μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας.
Πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να ανοίξει ο διάλογος για το συγκεκριμένο ζήτημα τόσο με τους κυβερνητικούς εταίρους όσο και με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή συνεννόηση.
Αυτό άλλωστε το ξεκαθάρισε και ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στις προγραμματικές του δηλώσεις.
Πρόσφατα, η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών ανέλαβε την πρωτοβουλία να ενημερώσει όλα τα κόμματα και ήδη το έπραξε με την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι απορίας άξιο γιατί ο διάλογος αυτός τρομάζει τον ΣΥΡΙΖΑ όταν το θέμα απασχολεί και τον τελευταίο Έλληνα πολίτη».
Μία νέα διάσταση, όπως, προσλαμβάνει η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας με βάση και σχετική έκθεση του υπουργείου Εσωτερικών για την εφαρμογή του «νόμου Ραγκούση» την οποία αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή «Το Βήμα». Συγκεκριμένα, από την έκθεση αυτή προκύπτουν τα εξής:
-Η Ελλάδα ,και σε απόλυτους αριθμούς και σε ποσοστά, δίνει με διάφορα τις λιγότερες ιθαγένειες στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
-Μετά την ψήφιση του ν.3838/2010, δηλαδή του «νόμου Ραγκούση» οι ιθαγένειες που χορηγούνται είναι σχεδόν οι μισές συγκριτικά με το 2009 (είναι χαρακτηριστικό ότι το 2010 ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα 375 αλλοδαπών, ενώ ο αριθμός των πολιτογραφήσεων το 2011 με βάση τη νέα διαδικασία ανέρχεται σε 155).
-Η συντριπτική πλειοψηφία των χορηγήσεων ελληνικής ιθαγένειας αφορά ομογενείς, ενώ πολύ λίγες αιτήσεις αλλογενών έχουν ικανοποιηθεί.
-Στην συντριπτική πλειοψηφία των χωρών και του Ευρωπαϊκού Νότου τα παιδιά παίρνουν ιθαγένεια πριν τα 18 .Ταυτόχρονα, έχει θεσπιστεί ήδη με το «νόμο Ραγκούση» η δυνατότητα αποποίησης της ελληνικής ιθαγένειας από παιδί, που συμπληρώνει τα 18 χρόνια, οι γονείς του οποίου είχαν λάβει την ιθαγένεια μόλις γεννήθηκε.
-Το 99,9% των νόμιμων μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα έχουν ήδη συμπληρώσει πάνω από 10 χρόνια νόμιμης διαμονή. ‘Αρα, λοιπόν, οι αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση και προβλέπουν αύξηση του χρόνου παραμονής από τα επτά στα 10 χρόνια δεν θα έχουν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα.