Ευθεία επίθεση κατά της τρικομματικής κυβέρνησης, αλλά και πυρά εναντίον του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, εξαπέλυσε το ΚΚΕ, με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Ελληνική Χαλυβουργία.
Οργίλη ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ στην πλήρη κάλυψη που έδωσε – με μήνυμά του μέσω διαρροών- ο κ. Σαμαράς στην επιλογή να ανοίξει με κάθε τρόπο το εργοστάσιο, ακόμα και αν υπήρχε σύγκρουση με τους απεργούς χαλυβουργούς.
Ο Περισσός διατυπώνει την άποψη ότι η τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση συμβαδίζει με τα εργοδοτικά συμφέροντα , έχοντας γενικότερο στόχο «να χτυπήσει συνολικά το εργατικό κίνημα». Στελέχη του ΚΚΕ διατυπώνουν σε κάθε ευκαιρία και σε όλους τους τόνους ότι επιδιώκεται να φρεναριστούν οι αγώνες των εργαζομένων, και παράλληλα με «συκοφαντίες» να κάνουν το «άσπρο μαύρο», ενοχοποιώντας τους εργάτες ότι φταίνε για την κρίση, την ανεργία, τις απολύσεις, τα λουκέτα σε εκατοντάδες επιχειρήσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Σαμαρά – «το δικαίωμα στην εργασία είναι ιερό και πρέπει η κυβέρνηση να το υπερασπιστεί με κάθε τρόπο», φέρεται να έχει δηλώσει-, απάντησε:
«Η δήλωση του πρωθυπουργού για την Χαλυβουργία επιβεβαιώνει ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του είναι απροκάλυπτοι υπερασπιστές της κεφαλαιοκρατίας και εχθροί της εργατικής τάξης. Τα περί ”του δικαιώματος στην εργασία” που δήθεν υπερασπίζεται η κυβέρνηση είναι φύκια που πουλάει για μεταξωτές κορδέλες. Τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς υπερασπίζεται για να τσακίσει τους εργάτες, να υποταχθούν στις βάρβαρες εργασιακές σχέσεις με μισθούς – επιδόματα πείνας».
Ήδη, από ημέρες, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα είχε καλέσει και τα άλλα κόμματα να ενεργοποιηθούν για να στηρίξουν τον αγώνα των Χαλυβουργών και να ενισχύσουν την προσπάθειά τους να υπάρξει λύση και να ανοίξει το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο.
Οι απεργοί της Χαλυβουργίας είχαν καταγγείλει εκστρατεία συκοφάντησης η οποία συνδέει τον 9μηνο αγώνα τους με την απειλή για λουκέτο και είχαν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στο υπουργείο Εργασίας για εξεύρεση λύσης ώστε να επιστρέψουν στη δουλειά τους. Μάλιστα, επέρριψαν ευθύνες στην εργοδοσία για αδιαλλαξία, όπως έλεγαν, με δεδομένο, ότι είχαν προτείνει ως άμεση λύση την επαναπρόσληψη τουλάχιστον 40 απολυμένων , και σταδιακά των υπολοίπων μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα χωρίς στο μεταξύ η εταιρεία να προχωρήσει σε καμία νέα πρόσληψη.
Μάλιστα, το σωματείο εργαζομένων είχε οργανώσει το βράδυ της Τρίτης (17.7.2012) συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία στο υπουργείο Εργασίας , στην οποία παρευρέθηκαν σωματεία που συμμετέχουν στο ΠΑΜΕ, πλήθος κόσμου και συνδικάτα από διάφορους εργασιακούς, αλλά και πολιτικούς, χώρους.
Αυτή τη φορά, μετά την επέμβαση των ΜΑΤ και τις συλλήψεις, την Παρασκευή (20.7.2012) το σωματείο Εργαζομένων στην Ελληνική Χαλυβουργία καλούν σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Ασπρόπυργο. Ήδη έχει ανταποκριθεί το ΠΑΜΕ αλλά και το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς και ο ΣΥΡΙΖΑ που καλούν όλους τους εργαζόμενους να μετέχουν στη συγκέντρωση στη Γέφυρα του Ασπρόπυργου στις 5.30 το απόγευμα της Παρασκευής.