Υποχρεωτική φρούρηση μονάχα για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, μείωση του αριθμού του ενστόλων που διατίθενται για την ασφάλεια υπουργών και αρχηγών κομμάτων, και κατάργηση της αστυνομικής συνοδείας σε βουλευτές, ευρωβουλευτές και αιρετούς της αυτοδιοίκησης.
Αυτές είναι οι βασικές πρόνοιες του Προεδρικού Διατάγματος, για την εκτέλεση της χθεσινής απόφασης του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια, περί αποδέσμευσης 1500 αστυνομικών από τη φύλαξη ειδικών στόχων.
Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας Χρήστου Μανούρα, που παρουσίασε το πόρισμα ειδικής επιτροπής της ΕΛ.ΑΣ. πάνω στο οποίο θα βασιστεί το προεδρικό διάταγμα, προβλέπεται άμεσα:
– Η αποδέσμευση 1500 αστυνομικών, 100 οχημάτων και 60 μοτοσικλετών από τη φύλαξη ειδικών στόχων, προκειμένου να διατεθούν για τις αυξημένες ανάγκες της αστυνόμευσης.
– Υποχρεωτική φρούρηση θα παρέχεται μόνο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον πρωθυπουργό, καθώς και στους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς.
– Περιορίζεται κατά 25 αστυνομικούς η Υπηρεσία Ασφάλειας του πρωθυπουργού και κατά 20 αντίστοιχα η ασφάλεια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
– Περιορίζεται κατά πέντε αστυνομικούς η ασφάλεια των λοιπών αρχηγών των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή, κατά τρεις αστυνομικούς η ασφάλεια των υπουργών, κατά δύο των αναπληρωτών υπουργών και κατά έναν αστυνομικό η ασφάλεια των υφυπουργών.
Ταυτόχρονα, μείωση κατά πέντε ένστολους θα υπάρξει και στον αριθμό όσων διατίθενται για την ασφάλεια των γραφείων του κυβερνώντος κόμματος, ενώ κατά τέσσερις θα μειωθούν οι αστυνομικοί που διατίθενται στα γραφεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Επίσης, καταργείται εντελώς η συνοδεία αστυνομικών σε βουλευτές, ευρωβουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους.
Οι αστυνομικοί που διατίθενται στους τηλεοπτικούς σταθμούς μειώνονται κατά τρεις, ενώ περιορίζεται στους δύο από έξι μήνες η περίοδος διάθεσης ένστολων σε πρώην υπουργικά στελέχη, μετά τη λήξη της θητείας τους.
Η προστασία του εσωτερικού χώρου της Βουλής πρόκειται μάλιστα να ανατεθεί σε εταιρεία ιδιωτικής φύλαξης, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. θα συνεχίσει τη φρούρηση στον περιμετρικό χώρο του κοινοβουλίου.
Τέλος, οι ιδιώτες που υποβάλλουν αιτήματα για παροχή αστυνομικής προστασίας και εφ’ όσον κρίνεται ότι συντρέχουν ειδικοί λόγοι, θα καταβάλλουν, σύμφωνα με τις πρόνοιες του διατάγματος, το ισόποσο των μεικτών μηνιαίων αποδοχών του αστυνομικού που απασχολούν, εφ’ όσον το εισόδημά τους είναι ανώτερο των 100.000 ευρώ το χρόνο.
Την Πέμπτη μεταβαίνουν στη Θράκη οι 1.881 συνοριοφύλακες
Την ίδια ώρα, σε ετοιμότητα για την καλύτερη αξιοποίηση και κατανομή των 1.881 συνοριοφυλάκων που καταφθάνουν την προσεχή Πέμπτη στη Θράκη, με στόχο την «σφράγιση» των περασμάτων για την αποτροπή έλευσης παράνομων μεταναστών, βρίσκονται οι αστυνομικές της διευθύνσεις.
Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Αλεξανδρούπολης, ταξίαρχο Ιωακείμ Τσουκνάδη, από το σύνολο των 1.881 συνοριοφυλάκων που έρχονται μεθαύριο και για διάστημα δυο μηνών στην περιοχή, οι 820 θα τοποθετηθούν στην ζώνη ευθύνης της Α.Δ. Αλεξανδρούπολης και οι 770 στη περιοχή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδος. Οι υπόλοιποι θα ενισχύσουν τα τμήματα συνοριακής φύλαξης των περιοχών Ροδόπης και Ξάνθης.
Παράλληλα, το έμψυχο δυναμικό θα πλαισιωθεί και με 25 πλωτά που θα συνδράμουν ουσιαστικά στη συνολική επιχείρηση αντιμετώπισης του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης.
Η είδηση της έλευσης μεγάλου αριθμού συνοριοφυλάκων για την ενίσχυση των αστυνομικών διευθύνσεων της περιοχής, έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους κατοίκους των παρόχθιων χωριών του Έβρου, όπου καθημερινά βιώνουν εντονότερα το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης. Τόσο οι τοπικοί φορείς, όσο και οι πολίτες του Έβρου, έχουν επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί προς την πολιτεία, καθώς τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Μαζί με τους συνοριοφύλακες, που θα μετακινηθούν για δύο μήνες στην ελληνοτουρκική μεθόριο από διάφορες περιοχές της χώρας, αναμένεται να αποσπασθούν και αστυνομικοί που η καταγωγή τους, ή ο τόπος συμφερόντων τους είναι ο Έβρος.
Στο μεταξύ τη διαμαρτυρία τους για την μετακίνηση 195 συνοριοφυλάκων από την Καστοριά και 148 από τη Φλώρινα, εκφράζουν με επιστολή τους στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, οι αντιπεριφερειάρχες Καστοριάς Δημήτριος Σαββόπουλος και Φλώρινας Δημήτριος Ηλιάδης, και ο δήμαρχος Ορεστίδος Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, ζητώντας την ανάκληση ή τροποποίηση της απόφασης.