Νέο «ραντεβού» για τα μέτρα στο Μαξίμου

Για σήμερα ανανέωσαν το ραντεβού τους οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι, οι οποίοι θα συναντηθούν στις 5 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να εξετάσουν το νέο πακέτο περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ.

 

Χθες, οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν νέες συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

 

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους της τρόικας έγινε για την παροχή διευκρινίσεων γύρω από ορισμένα οικονομικά ζητήματα, υπό την παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

 

Κατά τη συνάντηση του κ. Βενιζέλου με την τρόικα τέθηκαν τα μείζονα ζητήματα του πολιτικού πλαισίου των σχέσεων της χώρας με τους θεσμικούς εταίρους. Στην άτυπη ενημέρωση από την Ιπποκράτους αναφέρεται πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης «ετέθησαν τα θέματα με ευθύ τρόπο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ενημερώσει σχετικά τους πολιτικούς αρχηγούς στην αυριανή συνάντησή τους. Ως τότε, εκτιμάται ότι δεν πρέπει να ειπωθεί τίποτε περισσότερο διότι πρέπει η χώρα να έχει ένα ενιαίο και ισχυρό εσωτερικό μέτωπο».

 

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ επισημαίνεται ότι αν η κυβέρνηση αποδεχθεί τη λογική πως η λήψη πρόσθετων μέτρων 11,5 δισ. ευρώ είναι προϋπόθεση για να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, τότε η πίεση για τη λήψη πρόσθετων μέτρων δεν θα σταματήσει πουθενά, ενώ παράλληλα θα έχει πολύ μικρή σημασία η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

 

Όπως εκτιμούν στο ΠΑΣΟΚ, τα 11,5 δισ. έχουν νόημα μόνο αν σε συνδυασμό με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 2,6% του ΑΕΠ το χρόνο, διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους σε επίπεδο 120% του ΑΕΠ το 2020. Ήδη, όμως, η ύφεση του 2012 είναι πολύ μεγαλύτερη (περισσότερο από 7%) της προβλεφθείσας (4,8%). Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, εάν ληφθούν υπό τις συνθήκες αυτές, τα μέτρα των 11,5 δισ. θα προκαλέσουν κατά τους υπολογισμούς της τρόικας, πρόσθετη βαθύτερη ύφεση τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ το 2013, ενώ η ύφεση θα συνεχιστεί και για το 2014. Η χώρα θα έχει συμπληρώσει έτσι επτά συνεχή χρόνια ύφεσης, συνολικού μεγέθους περίπου 30% του ΑΕΠ! Αυτό σημαίνει ότι μας ζητείται κάτι που βρίσκεται εκτός μακροοικονομικού πλαισίου, για λόγους πολιτικούς, συμβολικούς ή και «παιδαγωγικούς».

 

Η άτυπη ενημέρωση που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ προκάλεσε την αντίδραση του κυβερνητικού εκπρόσωπου Σίμου Κεδίκογλου.

 

Στην ενημέρωσή του, το ΠΑΣΟΚ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «είναι εσφαλμένο και άδικο για τη χώρα, αλλά και την κυβέρνηση συνεργασίας, την ώρα που κάποιοι, όπως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αγωνίζονται να πείσουν την τρόικα –κάτι που είναι βεβαίως δύσκολο, αλλά αναγκαίο- κάποιοι άλλοι να εκπέμπουν το μήνυμα ότι αυτό που επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ στις επαφές του δεν είναι εφικτό. Αυτή η στάση δεν κατανοεί τις αντοχές της οικονομίας και της κοινωνίας και βλάπτει την κυβέρνηση».

 

«Η κυβέρνηση δεν θα απαντήσει στην άτυπη ενημέρωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό γιατί πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία της και κυρίως την υπευθυνότητά της» δήλωσε ο κ. Κεδίκογλου.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ