Την επόμενη εβδομάδα το ν/σ για “κλειστά” επαγγέλματα

Την ερχόμενη εβδομάδα θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο νόμου για το “άνοιγμα” όλων ανεξαιρέτως των “κλειστών” επαγγελμάτων. Αυτό προανήγγειλε χθες, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι ο νόμος θα προβλέπει οριζόντια ρύθμιση, με την οποία θα αίρονται όλες οι στρεβλώσεις και οι υπάρχουσες ρυθμίσεις στο σύνολο των επαγγελμάτων.

 

Παράλληλα, θα υπάρξει ειδική συγκεκριμένη μνεία για την “απελευθέρωση” των επαγγελμάτων που αναφέρονται στο μνημόνιο, όπως είναι αυτό των δικηγόρων. Βασική αρχή του νομοσχεδίου, επισήμανε ο υπουργός, θα είναι η ενίσχυση της επαγγελματικής δραστηριοποίησης και οι ευκαιρίες στους νέους.

 

Οι συγκεκριμένες αναφορές του κ. Παπακωνσταντίνου έγιναν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΙΣΤΑΜΕ, με θέμα “Μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση: αντλώντας τα αναγκαία διδάγματα από την κρίση”. Στην ομιλία του ο υπουργός, προανήγγειλε, επίσης, μείζονες αποφάσεις στην Ευρώπη το επόμενο διάστημα, λέγοντας χαρακτηριστικά στην αποστροφή του λόγου του, ότι “οι μέρες αυτές είναι γκαστρωμένες”.

 

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, στην Ευρωπαϊκή Ένωση διεξάγονται τρεις συζητήσεις: Η πρώτη αφορά το δημοσιονομικό πλαίσιο και, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, οι “μείζονες αποφάσεις” που θα ληφθούν και οι κανόνες για να βοηθούνται οι χώρες όταν βρεθούν σε δυσκολία, “θα αλλάξουν μια για πάντα τον τρόπο οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρώπης”. Η δεύτερη συζήτηση είναι για την ανάπτυξη, και σε αυτή συμπεριλαμβάνεται η έκδοση ευρωομολόγου. Στην τρίτη συζήτηση, αντικείμενο είναι το χρηματοπιστωτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλίστρων κινδύνων των ομολόγων και των οίκων αξιολόγησης.

 

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα “ασφάλιστρα κινδύνου” έκαναν την κρίση χειρότερη και αποτελούν σήμερα, σε μεγάλο βαθμό, εμπόδιο για να ξεπερασθεί η κρίση. Απαιτείται, είπε, ο περιορισμός παρόμοιων εργαλείων, διότι προσφέρουν ρευστότητα και κέρδη μόνον σε αυτούς που τα κατέχουν και όχι στις κυβερνήσεις και τις χώρες. Ο κ. Παπακωνσταντίνου έβαλε και κατά των οίκων αξιολόγησης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “δεν έχει καμία λογική και δεν πρέπει να συνεχισθεί” το γεγονός ότι η αξιολόγηση των οίκων αυτών για την Ελλάδα έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από τις ανά τρίμηνο αξιολογήσεις των θεσμικών οργάνων (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), οι οποίες είναι θετικές για τη χώρα και με βάση αυτές εκταμιεύονται οι δόσεις του δανείου.

 

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για την εσωτερική αγορά και τις υπηρεσίες, Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος καταφέρθηκε επίσης, κατά των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, προαναγγέλλοντας νέους κανονισμούς λειτουργίας τους και τη δημιουργία νέων οίκων. Παράλληλα, από τον επίτροπο υπήρξαν βολές και κατά των τραπεζών, με την επισήμανση ότι “οι τράπεζες πρέπει να πληρώνουν για τις τράπεζες” και όχι οι πολίτες και οι φορολογούμενοι. Το σύνολο των νομοθετημάτων για την εσωτερική αγορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο κ. Μπαρνιέ, θα παρουσιασθούν πριν από τα τέλη Ιουλίου.

 

Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Νίκος Νανόπουλος, χαρακτήρισε στην ομιλία του “επαχθείς” ορισμένες ρυθμίσεις που προωθούνται για τις τράπεζες. Σύμφωνα με τον κ. Νανόπουλο, οι υπερβολικές απαιτήσεις για την κεφαλαιακή επάρκεια θα προκαλέσουν αύξηση του κόστους χρήματος και παράπλευρες επιπτώσεις στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Παρόμοιες θα είναι οι επιπτώσεις και από τις υπερβολικές απαιτήσεις για ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αναφερόμενος στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ο κ. Νανόπουλος είπε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας (σύμφωνα και με τα πρόσφατα stress tests), ενώ βρίσκουν νέους δρόμους ρευστότητας. Δεν είχαν, είπε, εμπλοκή σε τοξικά προϊόντα και προϊόντα υψηλού κινδύνου και οι σημαντικές επιπτώσεις που υφίστανται σήμερα στη λειτουργία τους, οφείλονται και στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Οι ελληνικές τράπεζες, είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤ, έχουν λάβει τα μηνύματα των καιρών για περισσότερη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, μεγαλύτερη διαφάνεια και καλύτερη εποπτεία.

 

Τέλος, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Άννυ Ποδηματά, ζήτησε, μεταξύ άλλων, να συσταθεί δημόσιος ευρωπαϊκός φορέας αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας και να επιβληθεί φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

 

Διαβάστε επίσης: Επιδόθηκε προσχέδιο νόμου για απελευθέρωση δικηγορικού επαγγέλματος

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ