Απελευθερώσεων συνέχεια, καθώς με εγκύκλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Σ. Καλαφάτης απελευθερώνεται και το επάγγελμα του ενεργειακού επιθεωρητή.
Σε εφαρμογή του νόμου 3919/2011, καταργείται η απαίτηση προηγούμενης διοικητικής άδειας για την άσκηση της δραστηριότητας και απαιτείται πλέον μόνο η αναγγελία έναρξης.
Οι υποψήφιοι ενεργειακοί επιθεωρητές αντί για αίτηση χορήγησης άδειας, θα υποβάλουν ηλεκτρονικά στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας (ΕΥΕΠΕΝ) του ΥΠΕΚΑ, δήλωση αναγγελίας έναρξης και τα δικαιολογητικά που προβλέπει η νομοθεσία (στοιχεία ταυτότητας, πτυχία, βεβαίωση παρακολούθησης του ειδικού εκπαιδευτικού προγράμματος Ενεργειακών Επιθεωρητών). Η υπηρεσία θα ελέγχει τα δικαιολογητικά και η διαδικασία θα ολοκληρώνεται σε τρεις μήνες.
Με την ίδια εγκύκλιο καταργούνται και οι κατώτατες αμοιβές για τις ενεργειακές επιθεωρήσεις, που προέβλεπε η προηγούμενη νομοθεσία (ΠΔ 100/2009), προστίθεται ωστόσο ότι σύντομα θα θεσπιστεί διάταξη με την οποία θα ορίζονται ανώτατες αμοιβές. Το σχετικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση.
Υπενθυμίζεται ότι οι ενεργειακοί επιθεωρητές εκδίδουν τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης που πρέπει να συνοδεύουν υποχρεωτικά κάθε νέα μίσθωση ή πώληση ακινήτου. Πηγές της αγοράς ανέφεραν ότι, παρά την ισχύ κατώτατων αμοιβών για την έκδοσή τους, λόγω της κρίσης σε αρκετές περιπτώσεις οι επιθεωρήσεις γίνονταν με τιμές χαμηλότερες από τις επίσημες.
Με το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση, οι ανώτατες αμοιβές των ενεργειακών επιθεωρητών καθορίζονται σε 2 ευρώ ανά τ.μ. για κτίρια κατοικιών, με ανώτατο όριο 5.000 ευρώ και σε 2,5 ευρώ ανά τ.μ. για κτίρια εκτός κατοικίας, με ανώτατο όριο τις 10.000 ευρώ. Οι ελάχιστες αμοιβές που ισχύουν τώρα είναι 2,5 ευρώ ανά τ.μ. για γραφεία και καταστήματα (1,5 ευρώ για εμβαδόν πάνω από 1000 τετραγωνικά), 2 ευρώ για διαμερίσματα, 1,5 ευρώ για μονοκατοικίες και 1 ευρώ για πολυκατοικίες.