Συστηματικές προσπάθειες, για να δημιουργηθούν γέφυρες επικοινωνίας των Βρυξελλών με το ΣΥΡΙΖΑ και να υπάρξουν ουσιαστικές συνομιλίες ενόψει και των αποφάσεων που πρόκειται να ληφθούν για την Ελλάδα, αναμένονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η δεύτερη άρνηση επικοινωνίας που εισέπραξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου Χέρμαν Βάν Ρομπάι, μετά την πρώτη του προέδρου του Eurogroup Ζάν Κλοντ Γιουνκέρ να συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα, έχει δημιουργήσει σοβαρό προβληματισμό για την ορθότητα και τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας στάσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποβάλει αίτημα για συνάντηση με τον κ. Ρομπάι στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαικής Επιτροπής στην Αθήνα από τις 4 Σεπτεμβρίου. Ενόψει της επίσκεψης του κ. Ρομπάι, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας Πάνος Καρβούνης και τα στελέχη του γραφείου στην Αθήνα υποστήριξαν το αίτημα για τη συνάντηση Ρομπάι – Τσίπρα, που τελικά δεν έγινε, καθώς ο πρόεδρος του Συμβουλίου δεν είχε χρόνο.
Μάλιστα, κατόπιν τούτου η γενική γραμματεία του Συμβουλίου της Ευρωπαικής Ένωσης απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ εγγράφως πριν από την άφιξη του κ. Ρομπάι, σημειώνοντας ότι: «Ο κ. Ρομπάι θα είναι στην Αθήνα για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και έχει προγραμματίσει μόνο τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό». Και κλείνει την επιστολή που ήδη έχει κοινοποιηθεί στο ΣΥΡΙΖΑ:
«Η γενική γραμματεία (υπηρεσία πρωτοκόλλου) δράττεται της ευκαιρίας για να ανανεώσει τη διαβεβαίωση της υψηλής εκτίμησης που έχει στο ΣΥΡΙΖΑ».
Πέραν αυτών είναι βέβαιο ότι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπάρχει σοβαρός προβληματισμός για το που μπορεί να οδηγεί αυτή η στάση “αποκλεισμού” του ΣΥΡΙΖΑ από εθιμοτυπικές συναντήσεις μέχρι και επίσημες συνομιλίες. Κι ακόμη κατά πόσο η ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί μπορεί να οξύνει τυχόν αντιδράσεις από την πλευρά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Κατά τις πληροφορίες πολύ σύντομα αναμένεται να υπάρξει πρωτοβουλία προκειμένου ο κ. Τσίπρας να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες και να υπάρξουν ουσιαστικές γέφυρες επικοινωνίες όπως συμβαίνει με όλες τις κυβερνήσεις και τις πολιτικές δυνάμεις όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο κι έχουν μάλιστα θεσμικό ρόλο στα έδρανα της αντιπολίτευσης.