Την υπόσχεση ότι σύντομα δεν θα υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις χωρίς να έχει λόγο και ρόλο η Δημοκρατική Συμμαχία, έδωσε η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου του κόμματός της.
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας ανέφερε ότι κάθε μέρα “κερδίζουμε, πότε λιγότερο πότε περισσότερο, τη μάχη της αξιοπιστίας μέσα σε ένα πολιτικό περιβάλλον που το χαρακτηρίζει μια βαθειά κρίση αξιοπιστίας”.
Παράλληλα χαρακτήρισε τα χρόνια που έρχονται δύσκολα και επεσήμανε ότι αλλάζει η σχέση εξουσίας πολιτικής καθώς “η εξουσία από έπαθλο και λάφυρο μετατρέπεται σε βάρος και ευθύνη για δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις”.
Ασκώντας κριτική στο κυβερνών κόμμα είπε ότι «πολιτεύτηκε χρόνια συκοφαντώντας και υπονομεύοντας τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονταν». Επένδυσε, συνέχισε, στο λαϊκισμό και καλλιέργησε τη λογική του σπάταλου, συντεχνιακού και αναποτελεσματικού κράτους και σήμερα αναγκάζεται να αναιρέσει όλα όσα έλεγε και έπραττε ως κόμμα για 30 χρόνια. Είπε ακόμη ότι «κυβερνά με όπλο το φόβο» και «εφαρμόζει και σήμερα λανθασμένη πολιτική».
Θέλοντας να τεκμηριώσει την κριτική της στην κυβέρνηση ανέφερε μεταξύ άλλων ότι πιέζει υπέρογκα τον ιδιωτικό τομέα και αυτό, είπε, δεν είναι επιλογή που επέβαλε η τρόικα αλλά την αποφάσισε το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα απέδωσε ευθύνες στην κυβέρνηση για καθυστέρηση των διαρθρωτικών αλλαγών και για την προσαρμογή σε δόσεις “που αυξάνει το συνολικό δανεισμό και διατηρεί υπαρκτό τον κίνδυνο της χρεοκοπίας”.
Η κ. Μπακογιάννη επανέλαβε τις θέσεις που έχει καταθέσει δημόσια η Δημοκρατική Συμμαχία, όπως την αύξηση του ΕΚΑΣ «μέσα από περικοπές σε σπατάλες που σχετίζονται με τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος» αλλά και τη πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις υπερτιμολογήσεις στην υγεία.
Τόνισε ότι η Δημοκρατική Συμμαχία έχει ξεκάθαρη γραμμή για τις ΔΕΚΟ και για το ρόλο του ευρύτερου δημόσιου τομέα και λέει: «εξετάστε από μηδενική βάση, πού χρειάζεται να μείνει και τί πρέπει να κάνει το κράτος και – όπου αυτό είναι δυνατόν – επιστρέψτε τον τομέα των υπηρεσιών στην κοινωνία των πολιτών».
Σημείωσε επίσης πως μόνο η Δημοκρατική Συμμαχία μιλάει για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους που χάνουν τη δουλειά τους και εξαπολύοντας επίθεση στη ΝΔ είπε ότι πρωταρχική αγωνία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «και των καναλιών ήταν τι θα γίνει με τους υπεράριθμους του ΟΣΕ».
Συμπλήρωσε ότι η Δημοκρατική Συμμαχία μιλάει και για το ελληνικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, αυτό που έχει ονομάσει “Εθνικό Σύμφωνο Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης” και ανέφερε ότι η μεγιστοποίηση της οικονομικής ελευθερίας θα αποτελέσει καίριο ζήτημα στο συνέδριο του κόμματος.
Επιπρόσθετα υπενθύμισε ότι μόνο η Δημοκρατική Συμμαχία κατήγγειλε έλλειψη ισονομίας και έθιξε “κραυγαλέες υποθέσεις φοροδιαφυγής επωνύμων και ισχυρών” καθώς και ότι μίλησε για νέα ευρωπαϊκή συμφωνία μεταξύ ευρωπαϊκού νότου και βορά στη βάση ενός πιο ευέλικτου και φθηνότερου ευρώ που θα μας δώσει πίσω μέρος της ανταγωνιστικότητάς μας. «Γιατί καλό και άγιο είναι και το ευρωομόλογο για τον περιορισμό του κόστους δανεισμού αλλά είναι λάθος για την κυβέρνηση να έχει ως μοναδικό όραμά της το πότε θα βγούμε στις αγορές» τόνισε και διατύπωσε το ερώτημα «πού είναι το σχέδιο ανάπτυξης».
Στρατηγική της Δημοκρατικής Συμμαχίας ξεκαθάρισε είναι να ανοίξει θέματα για τα οποία δεν μιλούσε κανείς και ανέφερε ότι η αξιοπιστία του συνεδρίου θα εξαρτηθεί από την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας και από την αξιοπιστία και τη δυνητική αποτελεσματικότητα των προτάσεων του κόμματος.
Κλείνοντας την ομιλία της ανακοίνωσε ότι το συνέδριο του κόμματος θα διεξαχθεί στις 27, 28 και 29 Μαΐου και πρόσθεσε ότι η Δημοκρατική Συμμαχία κάνει «τη διαφορά μέσα σε ένα μουχλιασμένο, παράλυτο από τις παλαιοκομματικές δεσμεύσεις και την πολιτική συμβατότητα πολιτικό σύστημα”. Απευθυνόμενη προς τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής είπε ότι ο ρόλος τους είναι πολύπλευρος και πως θα προσδιορίσουν του άξονες της πολιτικής του κόμματος, θα εντοπίσουν τομείς πρωτοποριακής πολιτικής δράσης και θα διαμορφώσουν και τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος «με πρωτοπόρα για τα ελληνικά δεδομένα δημοκρατική δομή».