Μονόδρομο χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, την αυτοχρηματοδότηση του συστήματος υγείας, τονίζοντας πως αν δεν επιτευχθεί εντός του 2011 η συγκράτηση της σπατάλης στα νοσοκομεία, την αποτυχία θα εισπράξουν αδίκως η ελληνική κοινωνία και οι Ελληνες πολίτες.
«Αλλη δυνατότητα δεν υπάρχει και δεν θα έπρεπε να υπάρχει, ακόμη και αν δεν είχαμε την οικονομική κρίση», ανέφερε ο υπουργός κατά τη διάρκεια εκδήλωσης την Παρασκευή στο Μέγαρο Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας για την παρουσίαση βιβλίου του ιατρού Λυκούργου Λιαρόπουλου, με τίτλο “Διεθνή Συστήματα Υγείας”.
Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, «η Ελλάδα αυτή τη στιγμή τόσο για τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας όσο και για τον ιδιωτικό τομέα υγείας καταναλώνει τα περισσότερα στον πλανήτη και ειδικότερα η δαπάνη του κράτους στον τομέα της υγείας το 2009 έφτασε τα 25 δισ. ευρώ, ποσό δυσανάλογο ως προς τη ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται».
Εκτίμηση εξάλλου του κ. Λοβέρδου ήταν πως στις αρχές του Φεβρουαρίου θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα για την κατάσταση στα νοσοκομεία και την εικόνα αυτή θα έχουν και οι επιτηρητές. «Το σύστημα πρέπει να αποδείξει ότι καταφέρνει να συγκρατήσει τις δαπάνες αλλιώς θα πρέπει να εφαρμοστούν πολιτικές οριζόντιου χαρακτήρα, επι δικαίων και αδίκων», παρατήρησε, δηλώνοντας πως ο ίδιος προσωπικά δεν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο.
Επιπρόσθετα, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός, μέχρι το τέλος Μαρτίου θα κατατεθεί πρόταση με μορφή εισήγησης εκ μέρους του κ. Λιαρόπουλου, που είναι και ο συγγραφέας του βιβλίου που παρουσιάστηκε, για τις συγχωνεύσεις στα νοσοκομεία.
Τέλος, μέχρι τα μέσα Μαρτίου, ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και καθηγητής στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, ως επικεφαλής της Επιτροπής που προβλέπει το Μνημόνιο θα καταθέσει έκθεση για την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών στον τομέα της Υγείας.