Την πρώτη του συνάντηση με τον ομολόγό του της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, είχε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του κ. Πόποσκι, με τον κ. Αβραμόπουλο να κάνει λόγο για συνάντηση γνωριμίας.
«Πέραν των όσων είπαμε, σε αυτή την ανεπίσημη συνεργασία, έχει σημασία να τονιστεί ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικά και ακόμη καλύτερα στις σχέσεις μεταξύ μας, αν από τη γειτονική χώρα επεδείκνυαν περισσότερο σεβασμό σε θέματα ιστορικής και πολιτισμικής ευαισθησίας που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την Ελλάδα», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, στη συνάντηση ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε το περιεχόμενο της πρόσφατης επιστολής του Έλληνα Πρωθυπουργού, προς τον ομόλογο του της ΠΓΔΜ, με το οποίο ο κ. Σαμαράς περιέγραψε με ακρίβεια το πλαίσιο εντός του οποίου εξελίσσονται οι σχέσεις των δύο χωρών, προκειμένου να φτάσουμε σε λύση του ζητήματος της ονομασίας. Αφού επισήμανε για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα έχει κάνει το βήμα που της αναλογεί για την επίτευξη λύσης, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι έχει φτάσει η ώρα για την ηγεσία της γειτονικής χώρας να κάνει και εκείνη από την πλευρά της τα βήματα που της αναλογούν Επιπλέον, ο υπουργός ανέδειξε τους κινδύνους που κρύβει για τη σταθερότητα στην περιοχή μας, η καλλιέργεια του εθνικισμού και του λαϊκισμού, που τόσο συχνά στο παρελθόν έχουν προκαλέσει αστάθεια στην περιοχή των Βαλκανίων.
Απάντηση ΥΠΕΞ σε δημοσιεύματα των Σκοπίων
Την αντίδραση του ΥΠΕΞ προκάλεσαν όμως, ισχυρισμοί ΜΜΕ των Σκοπίων, σύμφωνα με τους οποίους ο κ. Αβραμόπουλος αναγνώρισε κατά τη συνάντηση με τον κ. Πόποσκι ότι η ΠΓΔΜ δεν έχει πια εδαφικές βλέψεις εναντίον της Ελλάδας.
«Αυτό είναι ανακριβές και ουδέποτε διατυπώθηκε τέτοια άποψη», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γρηγόρης Δελαβέκουρας, τονίζοντας πως στη συνάντηση των δύο υπουργών στη Νέα Υόρκη δεν υπήρξε καμία τέτοια αναφορά.
«Μάλλον πρόκειται για τη γνώριμη τακτική των Σκοπίων να δημιουργούν εντυπώσεις για εσωτερική κατανάλωση, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι δεν επιδεικνύουν ειλικρινή διάθεση και πρόθεση για να εξευρεθεί λύση», εκτίμησε ο κ. Δελαβέκουρας και διευκρίνισε πως ο κ. Αβραμόπουλος «περιέγραψε την κατάσταση στις διμερείς σχέσεις με την ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο που θέτει η επιστολή του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προς τον ομόλογο του των Σκοπίων, υπογραμμίζοντας ότι ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός, μπορεί να προσφέρει πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη, αλλά τελικά πάντα οδηγεί σε καταστροφές και συγκρούσεις». «Ειδικά στα Βαλκάνια», σημείωσε, «η εμπειρία του παρελθόντος επιβάλλει μια διαφορετική προσέγγιση, που είναι απαραίτητη για την επίτευξη λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, διότι η προπαγάνδα που συντηρείται στα Σκόπια, άσχετα με το εάν εκ των πραγμάτων μπορεί ή όχι να θέσει ζήτημα εδαφι
«Το μήνυμα του Υπουργού Εξωτερικών προς τον κ. Ποπόσκι ήταν ξεκάθαρο: ‘Αποδείξτε με πράξεις, ότι έχετε πράγματι τη βούληση να συμβάλλετε στην εξεύρεση λύσης προς όφελος των σχέσεων των δύο χωρών αλλά και της σταθερότητας στην περιοχή’», κατέληξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
Προηγήθηκαν αναφορές σε φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, τα οποία επικαλούμενα πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, μετέδωσαν ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναγνώρισε κατά τη συνάντησή του με τον κ. Πόποσκι ότι «η ‘Μακεδονία’ δεν έχει εδαφικές βλέψεις προς την Ελλάδα».
Μάλιστα, σε ανταπόκριση του από τη Ν.Υόρκη, ο φιλοκυβερνητικός ιδιωτικός σταθμός των Σκοπίων, Kanal 5, επεσήμανε ότι «για πρώτη φορά μετά από είκοσι χρόνια διπλωματικής μάχης, επίσημος Έλληνας εκπρόσωπος αναγνώρισε ότι η ‘Μακεδονία’ δεν έχει εδαφικές βλέψεις προς τον νότιο γείτονα». «Έτσι», συμπέραινε, «η Ελλάδα παραιτείται από ένα από τα βασικά επιχειρήματα με τα οποία έπειθε Βρυξέλλες, Βερολίνο, Ουάσιγκτον και Μόσχα ότι η ‘Μακεδονία’ είναι υπαίτια για το ζήτημα του ονόματος». «Πέρασαν είκοσι χρόνια, οι καιροί άλλαξαν και η Ελλάδα δεν πιστεύει ότι η ‘Μακεδονία’ έχει εδαφικές βλέψεις, είπε ο κ. Αβραμόπουλος στον ομόλογό του στην 45λεπτη συνάντησή τους», ανέφερε η ανταπόκριση του τηλεοπτικού σταθμού.
Σε σαφώς χαμηλότερους τόνους ήταν η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της γειτονικής μας χώρας, στην οποία αναφέρεται ότι ο κ. Πόποσκι επεσήμανε στο συνομιλητή του την ανάγκη οι δύο χώρες να οικοδομήσουν γέφυρες συνεργασίας και να έρθουν πιο κοντά. Κατά την άποψη του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, βασικό στόχο πρέπει να αποτελούν «συγκεκριμένες μορφές συνεργασίας» και «η κατάρριψη των προκαταλήψεων».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Πόποσκι υπογράμμισε τη σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας και στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι η ΠΓΔΜ δεν αποτελεί καμία απειλή για την ασφάλεια της Ελλάδας. Τα οφέλη της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι αμοιβαία, υποστήριξε και η ΠΓΔΜ «αναμένει ειλικρινή υποστήριξη από το γείτονά της, σύμφωνα με τις διεθνείς νομικές αναληφθείσες υποχρεώσεις και το όραμα για σταθερά Βαλκάνια».
Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, στη συνάντηση ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στη δέσμευση για την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας, για να συμπληρώσει πως η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας αποτελεί μέρος των προτεραιοτήτων της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. Η Ελλάδα θέλει να δει την ΠΓΔΜ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο κ.Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη σεβασμού του ιστορικού παρελθόντος, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ.