«Εν μέσω της κρίσης έχουμε εντοπίσει πέντε τομείς για την ανάπτυξη της θαλάσσιας οικονομίας», δήλωσε η Επίτροπος αρμόδια για τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία Μαρία Δαμανάκη κατά την έναρξη της άτυπης υπουργικής συνάντησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική (ΟΘΠ), η οποία άρχισε το απόγευμα στην Λευκωσία.
Σύμφωνα με την Επίτροπο οι τομείς αυτοί είναι η γαλάζια ενέργεια, που πέραν από την αιολική αφορά την ενέργεια που προέρχεται από τη θάλασσα, την παλίρροια και τα κύματα, την υδατοκαλλιέργεια, η οποία, όπως είπε, βρίσκεται σε άνοδο στην παγκόσμια παραγωγή αλλά όχι στην Ευρώπη, τη γαλάζια βιοτεχνολογία, η οποία θα μπορούσε να προσφέρει ευκαιρίες για επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας, και τέλος τον θαλάσσιο και παράκτιο τουρισμό.
Η ΟΘΠ είναι μια νεαρή πολιτική, αφού είναι μόνο πέντε ετών, σημείωσε .«Έχουμε κάνει αρκετό έργο ήδη, αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να της δώσουμε μια ώθηση,», πρόσθεσε. Λόγω της ΟΘΠ, η ΕΕ, υπέδειξε , έχει ήδη στρατηγικές για τον Ατλαντικό και την Βαλτική και για άλλες περιοχές.
«Και έχουμε βρει πολλούς τρόπους προκειμένου να επικεντρωθούμε στις επενδύσεις και την έρευνα, όπως αναφέρεται στον πρόγραμμα Ευρώπη 2020», συμπλήρωσε η κ. Δαμανάκη.
Ο Κύπριος υπουργός Συγκοινωνιών Ευθύμιος Φλουρέντζου, ο οποίος προεδρεύει της συνάντησης , δήλωσε ότι η Διακήρυξη της Λεμεσού θα αποτελέσει σταθμό στην μελλοντική υλοποίηση και εξέλιξη της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής (ΟΘΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κύπρος προσδίδει μεγάλη έμφαση στην Ευρωπαϊκή ΟΘΠ και την έχει θέσει στις προτεραιότητες της προεδρίας, πρόσθεσε.
Η Διακήρυξη της Λεμεσού θα παρουσιαστεί επίσημα αύριο στη Λεμεσό, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, της Επιτρόπου αρμόδιας για τη Θαλάσσια Πολιτική και την Αλιεία Μαρίας Δαμανάκη και των αρμόδιων για την θαλάσσια θέματα Υπουργών της ΕΕ.