Διευκρινήσεις για την επίσκεψη της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα έδωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Στέφαν Ζάιμπερτ.
Σύμφωνα με τον κ. Ζάιμπερτ, η επίσκεψη θα διαρκέσει συνολικά 6 ώρες και θα περιλαμβάνει τέσσερα σημεία:
– Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια
– Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά
– Συνάντηση, με τη συμμετοχή του κ. Σαμαρά, με Έλληνες και Γερμανούς επιχειρηματίες
– Συνέντευξη Τύπου της κυρίας Μέρκελ
Ερωτώμενος εάν η κυρία Μέρκελ θα πάει στην Αθήνα από την πίσω πόρτα ή θα μπει από την κύρια είσοδο, ο κ. Ζάιμπερτ απάντησε: «Θα κατέβει κανονικά στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και θα βρει επίσης κανονικά το σπίτι ή το προεδρικό μέγαρο του Αντώνη Σαμαρά και του κ. Παπούλια».
Στηνε ερώτηση, αν η καγκελάριος θα συναντηθεί με εκπροσώπους των συνδικάτων, η απάντηση ήταν ότι αυτό δεν προβλέπεται αυτή τη φορά από το πρόγραμμα.
Ερωτώμενος αν η κυρία Μέρκελ θα συνοδεύεται από διπλή φρουρά ατόμων της προσωπικής φρουράς, ο κ. Σάιμπερτ αρνήθηκε να το διαψεύσει λέγοντας απλά: «δεν σχολιάζουμε τέτοια θέματα».
Στο ερώτημα ποιος είναι ο αντικειμενικός στόχος της επίσκεψης είπε ότι η επίσκεψη γίνεται στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας της γερμανικής με την ελληνική κυβέρνηση.
«Ο στόχος είναι να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και το μέσο γι αυτό είναι η βοήθεια για την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας», τόνισε.
Σε παρόμοιο ερώτημα γιατί η κυρία Μέρκελ κατεβαίνει τώρα στην Ελλάδα, απάντησε ότι παλιά δεν χρειαζόταν τόσο πολύ, δεδομένου ότι η καγκελάριος ήταν από την πρώτη στιγμή σε στενότατη επαφή με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, από τότε που άρχισε η κρίση.
Πρόσθεσε ότι «η καγκελάριος είναι θαυμάσια πληροφορημένη για την Ελλάδα» και ανέφερε πως «η συνεργασία στηρίζεται στο μνημόνιο και τα χρονοδιαγράμματα που το συνοδεύουν».
Στο ερώτημα σχετικά με δηλώσεις της Κυριακής του υπουργείου Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το πότε σχεδιάζεται να βγει η Ελλάδα στις αγορές, η απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου ήταν ότι ο στρατηγικός στόχος είναι να βγει η Ελλάδα στις αγορές το 2020.
«Το σχέδιο αυτό συνοδεύεται από χρονοδιαγράμματα, οι Γερμανοί πιστεύουν σε αυτό το σχέδιο, το υλοποιούν αλλά πάντα υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρεί παράλληλα τις υποχρεώσεις της», ανέφερε.
Στο ερώτημα ποιο είναι το κύριο μήνυμα που φέρνει η κυρία Μέρκελ στην Αθήνα η απάντηση του κ. Σάιμπερτ ήταν ότι θέλει να εκφράσει την υποστήριξη της στο φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό σχέδιο της Ελλάδας, το οποίο αρχίζει να αποδίδει όπως δείχνει η μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος από 11% σε 2% και ανάλογα μεγάλες μειώσεις στο κόστος εργασίας και στο ισοζύγιο πληρωμών.
Στο ερώτημα ένα η καγκελάριος προτίθεται να συναινέσει στην επιμήκυνση η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν ότι «για εμάς πρωτεύον είναι τυχόν επιμήκυνση να μην συνοδεύεται από πρόσθετο κόστος. Αλλά αυτό το πράγμα μπορεί ίσως να αποσαφηνιστεί», είπε.
Στο ερώτημα για τις πληροφορίες που κυκλοφορούν στην Ελλάδα ότι η κυρία Μέρκελ κατεβαίνει ίσως με συγκεκριμένους οικονομικούς στόχους, όπως για παράδειγμα να εξασφαλίσει διάφορα «φιλέτα» (π.χ. το αεροδρόμιο του Ελληνικού κ.λπ.). Η απάντηση ήταν ότι «τέτοιες πληροφορίες οφείλονται στην φαντασία εκείνων που τις γράφουν . Η αλήθεια είναι όμως ότι στη Γερμανία υπάρχουν πολλοί που κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα».
Στο ερώτημα αν θα συζητηθεί η γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας ως οχυρό της Ευρώπης απέναντι στα μεταναστευτικά ρεύματα, ιδίως μετά τα γεγονότα στη Συρία η απάντησή του ήταν: «το θεωρώ πιθανό».
Στο ερώτημα αν η συζήτηση θα έχει κυρίως πολιτικό και όχι οικονομικό χαρακτήρα με επίκεντρο την παρατηρούμενη πολιτική αποσταθεροποίηση της Ελλάδας, ενόψει και της συνέντευξης του Αντ. Σαμαρά σε γερμανική εφημερίδα στην οποία διατυπώνει το φόβο ότι η Ελλάδα θα γίνει καινούρια Βαϊμάρη η απάντηση ήταν ότι θα τεθούν υπό συζήτηση όλα τα βασικά πολιτικά και οικονομικά θέματα της Ελλάδας.
Στο ερώτημα αν η καγκελάριος γνωρίζει την όλο και πιο έντονη ξενοβοφική πρακτική της ελληνικής κυβέρνησης που αποτυπώνεται στην δημιουργία κέντρων κράτησης μεταναστών και στις μαζικές προσαγωγές και σε νεούς νόμους κατά των μεταναστών καθώς και αν έχει υπ’ όψη της να θέσει το θέμα υπό συζήτηση η απάντηση του ήταν: «η καγκελάριος είναι πολύ καλά πληροφορημένη και σε αυτό το θέμα και δεν χρειάζεται να τονίσω ότι είναι πολύ ανήσυχη για κάθε είδους ξενοφοβίας και διακρίσεων κατά των μεταναστών».