Τέλη του μήνα θα αρχίσουν οι δίκες 50 κατηγορουμένων – Θα πληρώσει κανείς;
Περισσότεροι από 50 είναι οι κατηγορούμενοι της υπόθεσης Siemens που, επτά χρόνια τώρα… ερευνάται. Και οι ελληνικές ανακριτικές αρχές, σε πλήρη σύγχυση, καλούν Γερμανούς που δωροδόκησαν για να δικαστούν, κρατούν με περιοριστικούς όρους Έλληνες που τα πήραν, όμως ακόμα δεν έχουν καταφέρει να συντάξουν κατηγορητήρια για πολλούς από τους αποδέκτες της μίζας εν Ελλάδι.
Εν αρχή βέβαια ήταν οι… πολιτικοί. Ο «Γερμανός» και πάντα μακριά από τη χώρα μας ώστε να μη συλληφθεί Μ. Χριστοφοράκος, μπορεί να δήλωσε μετά βδελυγμίας πως δεν έδωσε χρήματα σε πολιτικούς (όταν εξετάστηκε από… πολιτικούς), όμως υπήρξαν δύο που παραδέχθηκαν ότι τα είχαν πάρει.
Ο Τάσος Μαντέλης, από τη μία, παραδέχθηκε ότι πήρε 200.000 μάρκα (και άλλα 250.000 με «άγνωστο αποδέκτη») όμως το αδίκημα της δωροδοκίας έχει παραγραφεί και αναμένεται να δικαστεί –αν δικαστεί- για ξέπλυμα χρήματος. Από την άλλη, ο Θόδωρος Τσουκάτος, παραδέχθηκε ότι πήρε 1 εκατομμύριο μάρκα από τη Siemens, τα οποία υποστηρίζει ότι έβαλε σταδιακά στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ το διαψεύδει και, ως γνωστόν, “no (dead) body, no case”. Μαύρο πολιτικό χρήμα δεν εντοπίστηκε…
Χωρίς κατηγορητήριο
Αν αφήσουμε «στην άκρη» τα αντισταθμιστικά προγράμματα με το τροχαίο υλικό των ΟΣΕ και ΗΣΑΠ – το οποίο εντάσσεται σε άλλο σκάνδαλο, αυτό των υποβρυχίων- που υποχρεούταν να παραδώσει η Siemens, αλλά δεν το έκανε, έχουμε δύο «μεγάλες» υποθέσεις σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο: Από τη μία τη σύμβαση C4I και από την άλλη την ψηφιοποίηση των τηλεφωνικών κέντρων του ΟΤΕ.
Σε ό,τι αφορά το C4I, μπορεί ο εφέτης ανακριτής Ι. Φιοράκης να έχει εξετάσει περισσότερους από 60 μάρτυρες, όμως ακόμα δεν έχουν συνταχθεί κατηγορητήρια! Άρα, για αυτό το σκάνδαλο, δεν υπάρχει ακόμα κατηγορούμενος…
Σε ό,τι αφορά τον ΟΤΕ και τη σύμβαση 8002, οι ανακριτικές αρχές κάλεσαν έντεκα Γερμανούς, πρώην μεγαλοστελέχη της μητρικής εταιρίας και του τομέα τηλεπικοινωνιών, προκειμένου να απολογηθούν για μίζες 62 εκατ. ευρώ που φέρονται ότι έδωσαν σε Ελληνες – στελέχη της εδώ εταιρείας, για να υλοποιηθεί η σύμβαση του ΟΤΕ.
Εφόσον βέβαια αυτοί οι Γερμανοί έχουν κλείσει τους λογαριασμούς τους με τη Δικαιοσύνη (τη γερμανική) θεωρείται απίθανο να παρουσιαστούν για να καθίσουν στο σκαμνί. Έτσι, η ελληνική Δικαιοσύνη βρίσκεται σε συμπληγάδες: Την –αναγκαστική- έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης –που θεωρείται ότι θα «αποκρούσει» με κάθε τρόπο η γερμανική Δικαιοσύνη- αλλά και το γεγονός ότι θα προσπαθήσει να δικάσει τους Έλληνες κατηγορουμένους που κατηγορούνται ότι πήραν τις μίζες, χωρίς να έχει καν εξετάσει αυτούς που τις έδωσαν. Και εδώ, νομικοί κύκλοι επισημαίνουν τον κίνδυνο να καταπέσουν οι κατηγορίες και να «βγουν λάδι» όλοι οι κατηγορούμενοι.
Με αυτό τον τρόπο άλλωστε, με την κλήση των 11 Γερμανών δηλαδή που δεν θα… καθίσουν στο σκαμνί ποτέ, θεωρείται πιθανό και το ενδεχόμενο να μείνει μονίμως στο… περίμενε και το σκάνδαλο του C4I και να μπει δια παντός (ή τουλάχιστον μέχρι… νεοτέρας) στο αρχείο.
Οι εξελίξεις που θα δρομολογηθούν από τα τέλη Οκτωβρίου και μετά, θα στηριχθούν κυρίως στη γερμανική δικογραφία, η οποία κάνει λόγο για μίζες 100 εκατ. ευρώ, οι οποίες κυρίως κατέληξαν σε τρία στελέχη της γερμανικής εταιρίας στην Ελλάδα (Μαυρίδη, Καραβέλα, Γεωργίου) και 15 στελέχη του ΟΤΕ… Τα 85 εκατ. ευρώ είναι παγωμένα.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Press –Time που κυκλοφορεί το Σάββατο