“Η συμφωνία Ελλάδας Τουρκίας δεν λειτουργεί”

Μισό εκατομμύριο μετανάστες τουλάχιστον συγκεντρώθηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ενώ οι μεταναστευτικές πιέσεις έχουν ενταθεί διεθνώς.

 

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών και να αποτρέπει την περαιτέρω μετάβαση τους στις χώρες της ενωμένης Ευρώπης, σε εφαρμογή της συμφωνίας του Σένγκεν και των μεταγενέστερων διεθνών συμφωνιών, που έχουν γίνει γνωστές με τις επωνυμίες “Δουβλίνο Ι και ΙΙ”. Ωστόσο, κανένα κράτος-μέλος της ΕΕ δεν θα μπορούσε από μόνο του να αντιμετωπίσει μια τόσο δύσκολη κατάσταση.

 

Αυτό αναφέρει η Ελληνίδα πρέσβης στη Σόφια Δανάη-Μαγδαληνή Κουμανάκου σε συνέντευξη, την οποία παραχώρησε σε εκπομπή της δημόσιας ραδιοφωνίας της Βουλγαρίας ΒΝΡ για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

 

Στην Ελλάδα εντοπίζεται το 50%, περίπου, του συνόλου των παρανόμων διελεύσεων στην ΕΕ. Πρόκειται για ζήτημα πολυσύνθετο, ευρωπαϊκών διαστάσεων, για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του οποίου η Ελλάδα συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα άλλα αρμόδια όργανα της ΕΕ.

 

Αυτό γίνεται ώστε σε όλη τη διάρκεια των χρονοβόρων διαδικασιών, δια των οποίων προσδιορίζεται αν δικαιούνται ή όχι άσυλο, οι εκάστοτε μετανάστες να έχουν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, ιατρικό έλεγχο, υποστήριξη των ευπαθών ομάδων, επικοινωνία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και, γενικότερα, πλήρη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Για το σκοπό αυτό πριν μερικές μέρες η Ελλάδα υιοθέτησε ολόκληρο σύστημα διαχείρισης που προβλέπει ίδρυση αρμόδιας υπηρεσίας Ασύλου και άλλα μέτρα.

 

Αυτό υπενθύμισε η Ελληνίδα διπλωμάτης στη συνέντευξη της στη δημοφιλή εκπομπή “Σάββατο 150”. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ραδιοφωνίας ΒΝΡ, η κ. Κουμανάκου χαρακτήρισε “ενθαρρυντικές” τις θετικές αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς και την επιθυμία στενής συνεργασίας για τον περιορισμό του φαινόμενου, η οποία εκδηλώθηκε επίσημα στη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Ο στόχος της συνεργασίας της Ελλάδας με την Τουρκία, αλλά και με τη Βουλγαρία είναι πρώτα από όλα “να κλείσει η στρόφιγγα της μεταναστευτικής ροής”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Ελληνίδα πρέσβης.

 

Η ίδια εκφράζει την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις για υπογραφή συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας θα καταλήξουν σύντομα με συμφωνία. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι η σχετική συμφωνία της Ελλάδας με την Τουρκία “δεν λειτουργεί”. Απόδειξη είναι ο αριθμός των μεταναστών που παραμένουν αναγκαστικά στην Ελλάδα, επειδή η Τουρκία δεν τους δέχεται πίσω, σύμφωνα με την Ελληνίδα διπλωμάτη.

 

Πόσοι μπαίνουν και πόσοι επιστρέφουν;”Θα έλεγα, ότι στους χίλιους επιστρέφουν πέντε”, απάντησε χαρακτηριστικά η πρέσβης της Ελλάδας στη σχετική ερώτηση του παρουσιαστή Νικόλα Μιλαντίνοφ…

 

Η επιχείρηση περιφρούρησης των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία, που ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Μάρτιο, δεν πρόκειται να είναι το τελευταίο εγχείρημα του προγράμματος FRONTEX φέτος. Αυτό επισημαίνει η κ. Κουμανάκου με αφορμή την επικείμενη επιχείρηση “ΠΟΣΕΙΔΟΝ 2011” με στόχο τη διαφύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας. Η ίδια ζήτησε και πέτυχε την εγκατάσταση του περιφερειακού γραφείου με αρμοδιότητα για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, το οποίο υπογραμμίζει την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης, όπως επισημαίνει στη Σόφια.

 

Σύμφωνα με την ίδια η άμεση ανταπόκριση της Βουλγαρίας για συμμετοχή της συνοριακής αστυνομίας της χώρας στην τρέχουσα επιχείρηση του προγράμματος FRONTEX στην Ελλάδα, αποτελεί σημαντικό στοιχείο της διμερούς συνεργασίας αλλά και δυναμική συμβολή στην αντιμετώπιση του κοινού προβλήματος της Ευρώπης, που δημιουργεί η παράνομη μετανάστευση.

 

“Μέρος της ευρύτερης διευθέτησης των προβλημάτων, που περνάει και μέσα από τη διαδικασία του Νόμου για το Άσυλο” χαρακτηρίζει η κ. Δανάη – Μαγδαληνή Κουμανάκου την απόφαση να κατασκευαστεί φράκτης συνολικού μήκους 12,5 χιλιομέτρων στο πλέον ευαίσθητο σημείο των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία.

 

“Εκεί είναι ακριβώς το τμήμα όπου, σύμφωνα με έκθεση της FRONTEX (αλλά και με τη διαπίστωση των ελληνικών αρχών), περνούσαν παράνομα στο ελληνικό έδαφος περισσότερα από τριακόσια άτομα καθημερινά” υπογραμμίζει η Ελληνίδα πρέσβης.

 

Σύμφωνα με την ίδια πρόκειται για μέτρο, που θα δυσκολέψει την παράνομη διείσδυση και θα βοηθήσει στην καλύτερη προσπάθεια εντοπισμού των παράνομων μεταναστών, όπως τα ανάλογα μέτρα που έχουν πάρει διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, επισημαίνει η κ. Κουμανάκου. “Πρόκειται, λοιπόν, για ένα ανασχετικό μέτρο. Δεν είναι τείχος και δεν έχει καμία σχέση με τις αυθαίρετες ερμηνείες, που επιχειρούν ορισμένοι”.

 

Η ίδια εκφράζει την πεποίθηση ότι με τη συνεχή επίμονη προσπάθεια της Βουλγαρίας να ανταποκριθεί στα τεχνικά κριτήρια για ένταξη της στη συμφωνία του Σένγκεν, προετοιμάζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης αύξησης της μεταναστευτικής πίεσης στο μέλλον.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ