Νέοι τριγμοί ταράζουν την συνοχή της κυβέρνησης μετά τη χθεσινή ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, για τα άρθρα του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.
Τα άρθρα του νομοσχεδίου υπερψηφίστηκαν αλλά με διαρροές, ενώ καταψηφίστηκε η τροπολογία με την οποία εντάσσονταν στον ΕΟΠΥΥ οι κλάδοι ασθενείας των τραπεζοϋπαλλήλων, των δικηγόρων, των μηχανικών, των ιατρών και των εργαζομένων στον Τύπο. Απορρίφθηκε, επίσης, το άρθρο 4 που αφορά τις εισφορές του ΤΕΕ.
Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να υπερψήφισαν όλα τα άρθρα και την τροπολογία, ενώ αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αγνόησαν την γραμμή του κόμματος για καταψήφιση της τροπολογίας και υπερψήφιση όλων των άρθρων πλην του άρθρου 4 (για την κατάργηση του πόρου για το ΤΕΕ , στο οποίο το ΠΑΣΟΚ επισήμως θα δήλωνε «παρών».
Αξιοσημείωτο είναι ότι από την κρίσιμη ψηφοφορία δεν μετείχαν οι αρχηγοί της κυβερνητικής οικογένειας, Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης.
Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς καταψήφισαν τα επίμαχα άρθρα 2 και 3 (ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ και λιμανιών και πολυετή παραχώρηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας σε ιδιώτες προς αξιοποίηση), όπως επίσης και το άρθρο για το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης για Ατυχήματα Αυτοκινήτων. Με κάποιες διαφοροποιήσεις, υπερψήφισαν το άρθρο 1 (ορισμός προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ), το άρθρο 4 (πόρος ΤΕΕ), όπως επίσης και το άρθρο για την εξίσωση των φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καταψήφισαν όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου – και την τροπολογία.
Πιο συγκεκριμένα, επί 293 παρόντων βουλευτών:
– Το άρθρο 1 (ορισμός προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ), υπερψηφίστηκε από 173 βουλευτές και καταψηφίστηκε από 120.
– Το άρθρο 2 (αποκρατικοποιήσεις ΔΕΚΟ και λιμένων) υπερψηφίστηκε από 148 βουλευτές, καταψηφίστηκε από 139, ενώ υπήρξαν και 6 βουλευτές που δήλωσαν «παρόντες». Όπως αναφέρθηκε, η επίσημη γραμμή του ΠΑΣΟΚ υπήρξε υπέρ της υπερψήφισης του άρθρου, αλλά οι βουλευτές κ.κ. Δριβελέγκας, Τζάκρη, Κακλαμάνης, Κασσής και Μπόλαρης καταψήφισαν, ενώ οι βουλευτές, κ.κ. Μωραΐτης, Σκανδαλίδης, Ντόλιος, Αχμέτ, Τριαντάφυλλος και Παραστατίδης, ψήφισαν «παρών».
– Το άρθρο 3 του νομοσχεδίου (επικαρπία της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου από ιδιώτες προς αξιοποίηση), υπερψηφίστηκε από 156 βουλευτές και καταψηφίστηκε από 135, ενώ δύο βουλευτές ψήφισαν «παρών». Κατά του άρθρου τάχθηκε, από πλευράς ΠΑΣΟΚ η ‘Αντζελα Γκερέκου, ενώ «παρών» δήλωσε ο Θάνος Μωραΐτης και ο Απόστολος Κακλαμάνης.
– Το άρθρο 4 (πόροι υπέρ του ΤΕΕ) ψηφίστηκε από 146 βουλευτές και καταψηφίστηκε από 121. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ψήφισε «παρών», με εξαίρεση τον Μιχάλη Κασσή που το καταψήφισε και τον Γιώργο Ντόλιο που το υπερψήφισε. Ενώ το άρθρο 4 είχε θεωρηθεί αρχικά ως υπερψηφισθέν, κατόπιν διαβήματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίστηκε πως για την υπερψήφιση του άρθρου χρειαζόταν η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, και πως οι θετικές ψήφοι δεν αρκούσαν.
– Το άρθρο 5 (Επικουρικό Κεφάλαιο), υπερψηφίστηκε από 158 βουλευτές και καταψηφίστηκε από 135.
– Το άρθρο 6 (εξίσωση των φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο), υπερψηφίστηκε από τους 173 βουλευτές της συμπολίτευσης και καταψηφίστηκε από τους 120 της αντιπολίτευσης.
Τέλος, η τροπολογία που συμπεριελάμβανε, μεταξύ άλλων, την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ των ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων, των μηχανικών, των υγειονομικών, των δικηγόρων και των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης, ψηφίστηκε από 136 βουλευτές – τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Χρυσοχοΐδη, Χατζηοσμάν, Ντόλιο, Κρεμαστινό, Γρηγοράκο, Τζάκρη, Μπόλαρη και Δήμα, όπως επίσης και τον βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βασίλη Οικονόμου. «Παρόντες» δήλωσαν οι υπόλοιποι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ κατά της τροπολογίας τάχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς και οι υπόλοιποι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.