Άµεσες πρωτοβουλίες για την αλλαγή του νόµου περί ευθύνης υπουργών σκέφτεται να πάρει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του φαινομένου της ατιμωρησίας, κυρίως όσον αφορά στα πολιτικά πρόσωπα.
Το θέµα αυτό, όπως επίσης και συνολικότερα ζητήµατα που αφορούν τη διαφάνεια στην πολιτική ζωή, συζητήθηκαν – σύµφωνα µε κυβερνητικές πηγές – σε συνάντηση που είχαν εχθές το απόγευµα στη Βουλή ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο υπουργός ∆ικαιοσύνης Χ. Καστανίδης. Σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός ζήτησε µε δεδομένες τις τεχνικές δυσκολίες επίσπευση στο θέµα της μεταβολής του νόµου περί ευθύνης υπουργών υπό το υφιστάμενο Σύνταγµα και χωρίς καθυστερήσεις.
Στην πράξη υπάρχει δυνατότητα να γίνουν αυτή τη στιγµή µόνον περιορισμένες µεταβολές αλλά οι ευρείες αλλαγές στον νόµο θα γίνουν µε την αναθεώρηση του Συντάγµατος.
Το επόµενο διάστηµα µάλιστα, βάσει πληροφοριών, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις πρωτοβουλίες για την αλλαγή του νόµου η οποία θα στηρίζεται και σε προτάσεις της Επιτροπής Θεσµών και ∆ιαφάνειας της Βουλής.
Στην ίδια σύσκεψη, σύµφωνα πάντα µε πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την άποψή του ότι όλα πρέπει να έρθουν στο φως για να επέλθει ισορροπία στο πολιτικό σύστηµα και να διερευνηθούν εις βάθος υποθέσεις που αφορούν και πολιτικά πρόσωπα.
Παράδειγμα τιμωρίας
Υπέρ της κάθαρσης στον πολιτικό βίο εµφανίστηκε χθες η υπουργός Παιδείας και ∆ιά Βίου Μάθησης Αννα ∆ιαµαντοπούλου, τονίζοντας(Real fm)ότι «και πρέπει και µπορεί να δοθεί παράδειγµα τιμωρίας, γιατί η έννοια της ατιμωρησίας σε αυτή τη χώρα είναι που έχει διαβρώσει τα πάντα και µας έχει κάνει να αντιλαμβανόμαστε και να µην αποδεχόσαστε κανενός είδους κανόνες».
Στο ίδιο µήκος κύµατος, ο υπουργός Πολιτισµού Παύλος Γερουλάνος σχολίασε χθες πως «εάν υπάρξουν παραπτώματα πρέπει να τιµωρηθούν», για να συµπληρώσει: «Ευτυχώς σε µία ∆ηµοκρατία δεν είναι δουλειά των πολιτικών να βάζουν κάποιον φυλακή».
Επίσης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης ανέφερε πως από πότε που η κυβέρνηση µπήκε στη διαδικασία του ελέγχου «έχουµε πάψει να κρύβουµε τα προβλήµατα κάτω από το χαλί». Αλλά και η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη δήλωσε στο Ράδιο9 ότι «ο κόσµος έχει ένα συναίσθηµα και αδικίας και οργής και πρέπει να τιµωρηθούν άνθρωποιοι οποίοιέκλεψαν ή πήραν λεφτά. Είναι κοινόαίσθηµα αλλά πρέπει να γίνει µεέναν τέτοιον τρόπο που να µην καταπατηθούν και ανθρώπινα δικαιώµατα».
Εν τω µεταξύ, σε πολιτικά… συγκρουσιακό επίπεδο πραγµατοποιούνται τις τελευταίες ώρες παρασκηνιακές συνεννοήσεις ανάµεσα σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας ∆ηµοκρατίας, που µετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή γιατη Siemens, προκειµένου να βρεθεί κοινή φόρµουλα για τη σύνταξη του επίµαχου πολυσέλιδου πορίσµατος το οποίο θα δοθεί την ερχόµενη Πέµπτη στη δηµοσιότητα.
Σε αυτό φαίνεται ότι θαγίνεται λεπτοµερής καταγραφή των πραγματικών περιστατικών που οδήγησαν στην υπογραφή συµβάσεων της γερµανικής εταιρείας µε το ∆ηµόσιο, ενώ θα καταγράφονται και οι διαφωνίες των κοµµάτων ως προςτην αξιολόγηση αλλά και την απόδοση ευθυνών σε συγκεκριµένα πρόσωπα.
Ωστόσο, σύµφωνα µε πληροφορίες, η αξιωµατική αντιπολίτευση έκανε στροφή 180 µοιρών την τελευταία στιγµή και δεν αποκλείεται να υιοθετήσει πιοσκληρή στάση αποδίδοντας πολιτικές ευθύνες και στον τέως πρωθυπουργό Κώστα Σηµίτη. Κι αυτό γιατί – όπως έλεγαν βουλευτές της Ν.∆. στην Εξεταστική Επιτροπή – επί ηµερών του Κ. Σηµίτη τα ∆ιοικητικά Συµβούλια των ∆ΕΚΟ υπέγραφαν συµβάσεις µε τη Siemens χωρίς να προηγηθούν διαγωνισµοί και µάλιστα υπενθύµιζαν την παραίτηση του Χάρη Καστανίδη και την αντικατάστασή του από τον Τάσο Μαντέλη στη θέση τότε του υπουργού Μεταφορών.
Πηγή: tanea.gr