Αναστάτωση κυριαρχεί στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Αριστεράς, καθώς μετά τις διαφοροποιήσεις βουλευτών της στις ψηφοφορίες για τα μέτρα και τον προϋπολογισμό, αλλά και στελεχών που διαφωνούν με τη στάση του κόμματος, ψάχνει να βρει το ρυθμό της.
Σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος προκειμένου να αποφασίσει για την τύχη των δύο βουλευτών που καταψήφισαν στις δύο ψηφοφορίες, Οδυσσέα Βουδούρη και Πάρι Μουτσινά.
Ο δυο βουλευτές υποστηρίζουν ότι η στάση τους είναι συνεπής με το πρόγραμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς και την προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης, και εκφράζει πολλά μέλη του κόμματος.
Εμφανώς δυσαρεστημένη με τη στάση τους είναι η ηγεσία του κόμματος, εγείροντας πολιτικό ζήτημα, το οποίος αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση.
Ενόψει της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής μάλιστα, αναμένεται να σκληρύνει η στάση του κόμματος απέναντί τους.
Μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί θέμα διαγραφών, που δεν προβλέπονται από το καταστατικό του κόμματος, ούτε καν πρόσκληση να παραδώσουν τις έδρες τους σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης, καθώς εκεί εγείρεται ηθικό ζήτημα για τους πρώην βουλευτές του Συνασπισμού, που ανήκοντας τότε στην Ανανεωτική Πτέρυγα του κόμματος, δεν παρέδωσαν τις δικές τους έδρες μετά τη διάσπαση που οδήγησε στην ίδρυση της ΔΗΜΑΡ.
Διαφορετική περίπτωση θεωρείται αυτή του Γιάννη Πανούση, ο οποίος ακολούθησε την κομματική γραμμή στην ψηφοφορία επί των μέτρων, αλλά απείχε από αυτή του προϋπολογισμού. «Δεν συνιστά μείζονα πολιτική διαφοροποίηση», λένε στην Αγ. Κωνσταντίνου, με τον γραμματέα της ΔΗΜΑΡ Σπύρο Λυκούδη να χαρακτηρίζει χθες τη στάση του ως έναν κομψό τρόπο να μην ψηφίσει υπέρ του προϋπολογισμού.
Βλέπουν ωστόσο κάποια αντίφαση, καθώς βρέθηκε στην συζήτηση επί του προϋπολογισμού και μίλησε χωρίς εμφανείς διαφοροποιήσεις από το κόμμα, και παραπέμπουν στη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, ώστε να του ασκηθεί ίσως πρέπουσα κριτική.
Χωρίς περαιτέρω επιπλήξεις, δεν υφίσταται θέμα υπουργοποίησής του, που έχει ακουστεί τελευταία σε περίπτωση ανασχηματισμό της κυβέρνησης.
Στη χθεσινή σύσκεψη της ΔΗΜΑΡ κυριάρχησε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, με την πλειοψηφούσα άποψη να συγκλίνει τώρα υπέρ της μη πολιτικής αναβάθμισης στην συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα.
Εκτιμώντας ότι η όλη συζήτηση περί ανασχηματισμού εκπορεύεται από κύκλους της κυβέρνησης που θα επιθυμούσαν την απομάκρυνση των δύο υπουργών που πρότεινε η ΔΗΜΑΡ, επισημαίνει ότι στηρίζει τους υπουργούς της και την προσπάθεια του Αντώνη Μανιτάκη στο ζήτημα των απολύσεων.
Έτσι, στην παρούσα φάση κρατούν απόσταση ως προς το ενδεχόμενο συμμετοχής πολιτικών στελεχών της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, ενώ αποκλείουν τυχόν τοποθέτηση του Φώτη Κουβέλη σε θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες και σε εσωκομματικό επίπεδο, με τα στελέχη που πρόσκεινται στη λεγόμενη αριστερή μειοψηφία να θέτουν ζήτημα σύγκλησης εκτάκτου συνεδρίου, καθώς θεωρούν ότι το κόμμα έχει αρχίσει να γέρνει προς τα δεξιά, αλλοιώνοντας την ταυτότητά του.
Ήδη, πριν από την ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού, τρία στελέχη της Εκτελεστικής Επιτροπής που ανήκουν στην αριστερή πτέρυγα, μίλησαν έκαναν λόγο για μείζον ηθικό και πολιτικό πρόβλημα για τη ΔΗΜΑΡʼ καταγγέλλοντας προσπάθεια μετάλλαξης της ελεύθερης, κατά συνείδηση ψήφου των βουλευτών.