Αντίθετος με τις προβλέψεις των νέων μέτρων όσον αφορά στο δικηγορικό επάγγελμα εμφανίστηκε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, χρησιμοποιώντας για μία ακόμη φορά σκληρή γλώσσα κατά των δανειστών.
«Μας πάτησαν στο λαιμό. Κατήργησαν στοιχειώδη δικαιώματα των δικηγόρων, ιδίως των νεόπτωχων, που σήμερα εργάζονται με 400 ευρώ. Απαίτησαν και πέτυχαν να μην υπάρχουν κατώτατα όρια σε αυτούς που δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό επιβλήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και την τρόικα χάριν των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών», ανέφερε ο κ. Ρουπακιώτης και πρόσθεσε:
«Εμείς, όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε τα δικαιώματα εκείνων που ασέβησαν σε βάρος τους. Αδιαφορώ αν με αποκαλούν υπουργό των δικαστών και των δικηγόρων».
Παρά το γεγονός ότι οι προτάσεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που συνέταξε τον νέο Κώδικα Δικηγόρων διαφοροποιείται στα κεφάλαια που αναφέρονται στην παράσταση δικηγόρων κατά την υπογραφή συμβολαίων και στην έμμισθη σχέση δικηγόρων, από εκείνα που ψηφίστηκαν πριν από λίγες μέρες στο πλαίσιο των νέων μέτρων ο κ. Ρουπακιώτης δήλωσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης αποδέχεται τη διάσταση που δίδει η επιτροπή, «έστω και αν είναι σε αντίθεση με τις όποιες επιταγές κι αν έχουν ήδη επιβληθεί».
Βάσει της προτεινόμενης ρύθμισης, είναι υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου για τον αγοραστή για όλες τις αγοραπωλησίες πάνω από 60.000 ευρώ για την Αττική και πάνω από 20.000 ευρώ για την επαρχία, πλην εκείνων των συμβολαίων που αφορούν χαριστικές δικαιοπραξίες (π.χ. δωρεές, γονική παροχή κ.λπ). Αντίθετα τα νέα μέτρα επιβάλλουν κατάργηση υποχρεωτικότητας στην παράσταση δικηγόρου για τον αγοραστή.
Οσον αφορά στον πωλητή, η επιτροπή προτείνει την υποβολή έκθεσης τίτλων ιδιοκτησίας πριν υπογραφεί οποιοδήποτε συμβόλαιο. Εξηγώντας τη σχετική διάταξη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε πως όπου δεν υπάρχει υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου υπάρχει κτηματολόγιο. «Ασεβούν προς την αλήθεια όσοι λένε το αντίθετο», πρόσθεσε.
Παράλληλα ο κ. Ρουπακιώτης δεν έκρυψε τις επιφυλάξεις του και για την προώθηση νέας νομοθετικής ρύθμισης όσον αφορά στο θέμα της ιθαγένειας, μετά την απόφαση του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας συγκεκριμένων διατάξεων του «νόμου Ραγκούση».
«Όσο σκληραίνουμε τη νομοθεσία τόσο ενισχύουμε τη Χρυσή Αυγή αντί να την αποδυναμώνουμε. Η πολιτεία πρέπει να δει άλλες δυνατότητες στη ρίζα του προβλήματος», παρατήρησε.
Ερωτηθείς εάν πρέπει να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή, ο υπουργός Δικαιοσύνης διαφώνησε κατηγορηματικά λέγοντας ότι πρέπει ένα πρόβλημα να το πολεμάς στη ρίζα. «Είμαι αντίθετος να τεθεί εκτός νόμου ένα κόμμα, τα πολιτικά προβλήματα λύνονται με άλλους τρόπους», εξήγησε.
Παρουσιάζοντας το νέο Σωφρονιστικού Κώδικα, ο κ. Ρουπακιώτης διευκρίνισε ότι υπάρχει η δυνατότητα συνεύρεσης κρατουμένων με συζύγους/συντρόφους, ενώ προβλέπεται για πρώτη φορά στην ελληνική νομοθεσία η χρήση και πρόσβαση σε Η/Υ και στο διαδίκτυο, για εκπαιδευτικούς και επιστημονικούς λόγους. Παράλληλα προστίθεται στον ευεργετικό υπολογισμό ημερών ποινής λόγω εργασίας, η περίπτωση επιτυχούς αποφοίτησης από ολοκληρωμένο κύκλο σπουδών.
Ήδη η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Σωφρονιστικό Κώδικα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 21 Νοεμβρίου 2012.
Τέλος ο υπουργός αναφέρθηκε και στις φυλακές Χανίων, τις οποίες χαρακτήρισε «ποντικότρυπα» λέγοντας μάλιστα ότι «ντράπηκε» για τις συνθήκες κράτησης σε αυτές.