«Δεν θα μπορέσει η χώρα να αλλάξει, δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει τη σημερινή της κρίση, δεν θα μπορέσει να φτάσει εκεί που πρέπει να φτάσει, αν δεν αλλάξει ριζικά η τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο τρόπος που λειτουργούν τα πανεπιστήμια και εάν η έρευνα που γίνεται στη χώρα δεν είναι αποτελεσματική», τόνισε ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος, αναφερόμενος στις αντιδράσεις για τις προωθούμενες αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «ΑΘΗΝΑ 9,84» για τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Γ. Πανάρετος σημείωσε:
«Και εκείνος έχει την ίδια – περισσότερη θα έλεγα ίσως, γιατί είναι και αρχηγός του κράτους – ανησυχία (για το) πού πάμε, πώς πηγαίνουν τα πράγματα, πώς εξελίσσεται, τι γίνεται με την έρευνα. Με την έρευνα έχουμε δώσει μέχρι τώρα – δεν μπορώ να πω, δεν μπορώ να υπολογίσω και πόσα χρήματα έχουμε δώσει. Και το ερώτημα είναι: Έχουμε το αποτέλεσμα που θέλαμε; Υπάρχει η κριτική – και δικαιολογημένη θα έλεγα- ότι η χρηματοδότηση της έρευνας δεν είναι αυτή που θα έπρεπε…».
Τόνισε ότι σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, το νομοσχέδιο προβλέπεται να κατατεθεί στα τέλη Φεβρουαρίου και υπογράμμισε ότι τα Πανεπιστήμια πρέπει να αλλάξουν για θεωρούνται πετυχημένα σε διεθνές επίπεδο:
«Δεν μπορούμε να λέμε ότι “ναι, υπάρχουν διεθνείς αξιολογήσεις, μια – δύο – τρεις – τέσσερις – πέντε, αλλά η μια έχει αυτό το μειονέκτημα, η άλλη έχει εκείνο, η τρίτη έχει το άλλο” και εμείς είμαστε μια χαρά, διότι αισθανόμαστε ότι είμαστε καλοί. Στο κάτω – κάτω της γραφής, σε αυτή τη διεθνή εικόνα, δεν είναι η δική μας η αξιολόγηση εκείνη που θα πείσει όλο τον κόσμο ότι αυτή είναι η σωστή».
Διαβάστε επίσης: Συνάντηση προέδρου της Δημοκρατίας με υφ/ργό Παιδείας