Στις αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες αναδείχθηκαν από την δημοσιονομική κρίση, στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, στο Κυπριακό, αλλά και στο ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, προσφωνώντας τον Αρμένιο ομόλογό του Σερζ Σαργκιζιάν κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του.
Ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι “είναι απαράδεκτο για μια χώρα που επιδιώκει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κλείνει τα σύνορα και να δημιουργεί συνθήκες αποκλεισμού και οικονομικής ασφυξίας” και επισήμανε ότι “η αξιοπιστία της τουρκικής πολιτικής κρίνεται στην εξομάλυνση των σχέσεων, στο άνοιγμα των συνόρων”, καθώς και ότι “οι προθέσεις πρέπει να μετουσιωθούν σε απτή πράξη”.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για πρόβλημα εισβολής και κατοχής, το οποίο, σημείωσε, αποτελεί ουσιαστικό εμπόδιο στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. “Μια λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι βιώσιμη και λειτουργική και να υλοποιεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Θα πρέπει να είναι σύμφωνη με το κοινοτικό κεκτημένο, να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να προβλέπει την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο”, είπε ο κ. Παπούλιας και συνέχισε χαρακτηρίζοντας την Κύπρο “παράγοντα σταθερότητας” για την περιοχή, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ενεργειακή πολιτική της Λευκωσίας.
“Όλα δείχνουν ότι θα αναδειχθεί σε σημαντικό παίχτη στα ενεργειακά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής. Ανακηρύσσοντας τη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και συνάπτοντας συμφωνίες οριοθέτησης με τις γειτονικές της χώρες, η Κύπρος εξασκεί τα δικαιώματά της και ισχυροποιεί τη γεωπολιτική της θέση”, πρόσθεσε ο Πρόεδρος.
Ο Κάρολος Παπούλιας επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση για ειρηνική επίλυση των διαφορών και σε ό,τι αφορά το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ δήλωσε ότι η Ελλάδα “θεωρεί ότι το πλαίσιο της “Ομάδος Μινσκ” του ΟΑΣΕ είναι το καταλληλότερο για την επίλυση του προβλήματος”. Επαναβεβαίωσε δε το ενδιαφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξομάλυνση της κατάστασης στον Καύκασο και για την επικράτηση συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.
Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέδωσε για μία ακόμη φορά ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. “Η ευρωπαϊκή ενοποίηση προχώρησε σε περίοδο ευημερίας. Αγνοήθηκαν οι αδυναμίες των θεσμών. Νομισματική χωρίς δημοσιονομική ένωση είναι αντίφαση, δεν προωθεί την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, δεν λύνει το πρόβλημα. Απαιτείται ουσιαστική οικονομική σύγκλιση, ένα νέο όραμα, ένα άλμα προς τα εμπρός. Η ευρωζώνη δεν θα επιβιώσει μόνο με αυστηρές ποινές”, δήλωσε.
Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Αρμενίας, ο κ. Παπούλιας μίλησε για ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς και επισήμανε την αρμενική γενοκτονία του 1915 και την γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού. Αναφέρθηκε ακόμη στην συνεργασία των δύο χωρών στον εμπορικό, τον πολιτιστικό και τον στρατιωτικό τομέα.
Ο Πρόεδρος της Αρμενίας αναφέρθηκε εκτενώς στους μακραίωνους δεσμούς φιλίας του αρμενικού με τον ελληνικό λαό και σημείωσε ότι η παρουσία των Αρμενίων στην Ελλάδα ανάγεται στις αρχές του 5ου αιώνα. “Η αμοιβαία συμπάθεια και φιλία διαμορφώθηκαν μέσα από δοκιμασίες αιώνων, για να καταλήξουν σε πραγματική αδελφική σχέση. Εκδηλώθηκε δε η σχέση αυτή με συγκεκριμένη μορφή στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, όταν η Ελλάδα προσέφερε καταφύγιο στην φιλόξενη γη της σε χιλιάδες Αρμένιους πρόσφυγες. Στους επιζήσαντες των Αδάνων του 1909, της Γενοκτονίας του 1915 και της καταστροφής της Σμύρνης του 1922”, δήλωσε και συνέχισε μιλώντας για τις “σκληρές δοκιμασίες που βίωσαν οι δύο λαοί, οι οποίοι υπέφεραν κάτω από τον ξένο ζυγό, αλλά δεν παραδόθηκαν”. Χαρακτήρισε την επίσκεψή του στην Αθήνα βάση για την δυναμική ανάπτυξη μιας πολύπλευρης διμερούς συνεργασίας, ενώ τόνισε ότι “στην υπόθεση της συνεργασίας Αρμενίας – ΕΕ η Αρμενία βασίζεται στην αρωγή της φίλης Ελλάδας”.
Διαβάστε επίσης: Συνάντηση Παπούλια με Αρμένιο πρόεδρο