Η διαγραφή μέρους του χρέους είναι η πλέον καθαρή λύση, επεσήμανε η Άννα Διαμαντοπούλου, σε δήλωσή της με αφορμή τη συνεδρίαση του Eurogroup, σημειώνοντας ότι με τα σχέδια που έχουν μέχρι τώρα συζητηθεί το ελληνικό χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο.
Η κ. Διαμαντοπούλου παρέπεμψε συγκεκριμένα σε σχετική πρόταση του Ινστιτούτου Bruegel που, όπως υπογράμμισε, με συνδυασμό εργαλείων και μέτρων οδηγεί σε χρέος 100% του ΑΕΠ το 2020. «Απόφαση για μια ενδιάμεση λύση ή αναβολή για το 2015, όπως συζητείται, σημαίνει επανάληψη των λαθών της τριετίας που πληρώνονται με ανθρώπινο πόνο και οικονομικό αδιέξοδο», προειδοποίησε, προσθέτοντας πως η συνέχιση των ημίμετρων, για πολιτικούς και εκλογικούς λόγους, θα καταστήσουν ατελέσφορες τις θυσίες του ελληνικού λαού.
Κάλεσε μάλιστα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ελληνική κυβέρνηση να απαιτήσουν από το Συμβούλιο Υπουργών να πάρει μια «σαφή και μακράς πνοής θέση» για το ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Υπενθυμίζεται ότι το Ινστιτούτο Bruegel δημιουργήθηκε καταρχήν από τη γερμανική και γαλλική κυβέρνηση, με πρώτο πρόεδρο τον Μάριο Μόντι και με σκοπό την μελέτη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής πολιτικής.
«Ιστορικής σημασίας» η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup
H κ. Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, τόσο για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη, όσο και για το μέλλον της ενοποίησης της Ευρώπης. Σύμφωνα με την πρώην υπουργό, το Eurogroup πρέπει να κάνει σαφές ότι δεν υπάρχει δυνατότητα, ούτε περίπτωση εξόδου οποιασδήποτε χώρας από το ευρώ, αφού, όπως είπε, «δεν αρκούν μεμονωμένες δηλώσεις».
Η κ. Διαμαντοπούλου υπογράμμισε παράλληλα ότι πρέπει να ζητηθεί να επανέλθει το Εurogroup στα θέματα Ανάπτυξης όπως:
– H υλοποίηση του Συμφώνου Ανάπτυξης που αποφασίστηκε τον Ιούνιο και αφορά σε έργα 120 δις ευρώ στην Ευρώπη και επομένως και την Ελλάδα, αλλά τίποτε δεν έχει γίνει ακόμα.
– H ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων , που μετά τη συμφωνία που υπογράψαμε τον Απρίλιο για την υποστήριξη της ρευστότητας στην Ελλάδα, με Ευρωπαϊκές εγγυήσεις, δεν έχει προχωρήσει σε καμία εκταμίευση.
– H ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όπως είχε συμφωνηθεί στο Συμβούλιο Κορυφής του Ιουνίου και δεν έχει προχωρήσει.
«Επειδή το θέμα της ανάπτυξης είναι θεμελιώδους σημασίας για την Ελλάδα, οφείλουμε μέσω του Eurogroup να απαιτήσουμε την άμεση υλοποίηση των αποφάσεων από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», κατέληξε η κ. Διαμαντοπούλου.