«Υπάρχει αναμφίβολα ένα θετικό μομέντουμ για την Ελλάδα και αυτό πρέπει να το αξιοποιήσουμε άμεσα και συντονισμένα», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», αναφορικά με τις αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup.
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο σημασία έχει η γενική εικόνα. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι «οι λεπτομέρειες είναι πολύ κρίσιμες και πολλά πρέπει να γίνουν σε τεχνικό επίπεδο».
Υποστηρίζει δε, ότι από τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης και τις αντιφάσεις της Ευρώπης, φαίνεται «πόσο άδικο είχαν όσοι νόμιζαν πως η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το όπλο της απειλής της αποχώρησής της από την ευρωζώνη για να “τρομάξει” τους εταίρους της».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε δριμύτατη κριτική ότι δεν έχει ανανεώσει το λόγο της, ότι δεν παρουσιάζει συγκεκριμένη αντιπρόταση και πως, αντί αυτού, «έχει επιλέξει τον εύκολο δρόμο της καταγγελίας και της υιοθέτησης κάθε διαμαρτυρίας, χωρίς καμιά συμμετοχή στην εθνική ευθύνη της διαχείρισης της κρίσης».
Στο ίδιο πλαίσιο, τονίζει ότι «ο δρόμος που ενέκρινε, πριν από πέντε μόλις μήνες, ο ελληνικός λαός είναι ο μόνος εφικτός και ο λιγότερο επώδυνος για τον ελληνικό λαό» και πως «μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό πλαίσιο θα σήμαινε πολύ μεγαλύτερες δοκιμασίες».
Η διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας είναι, για τον κ. Βενιζέλο, «θεμελιώδης προτεραιότητα» για την οργάνωση της «νέας αφετηρίας» της χώρας. Επιπλέον, η κυβέρνηση συνεργασίας που έχει προκύψει μετά τις εκλογές «είναι η μόνη υπεύθυνη και εφικτή λύση για τη χώρα», υποστηρίζει.
«Είναι, συνεπώς, καθήκον μας, να διασφαλίσουμε τον τετραετή ορίζοντα της παρούσας κυβέρνησης» σημειώνει, προσθέτοντας ότι «αυτό προϋποθέτει, φυσικά, επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων, καθαρούς και απλούς κανόνες συνεννόησης σχετικά με τη λειτουργία της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, σαφείς και καλά επιλεγμένες προτεραιότητες».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βενιζέλος υποστηρίζει ότι «δεν αρκεί η εφαρμογή του προγράμματος», αλλά «πρέπει να κινηθούμε, με οδηγό το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης» και ότι πρέπει να έλθουν ξανά στο προσκήνιο πολλά άλλα «κρίσιμα» θέματα, όπως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, θεσμών, δημοκρατίας, κράτους δικαίου.
Επιπλέον, αναφέρει ότι η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που είναι εφικτή μετά το 2013, «πρέπει να ξεκινήσει με υπεύθυνη αλλά και ριζοσπαστική, ταυτόχρονα, διάθεση», υπογραμμίζοντας ότι το «πιο επείγον, όμως, ζήτημα είναι η ανάγκη να αντιδράσει η κοινωνία απέναντι σε φαινόμενα φασιστικής, ρατσιστικής και ξενοφοβικής βίας που, με πρόσχημα την κρίση, έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται».
Τέλος, τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ «έχει συνείδηση της εθνικής ευθύνης, που εξακολουθεί να φέρει ως εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας και της εθνικής στρατηγικής», ότι το Κίνημα θα «ανέβει» ξανά, μαζί με τον τόπο και σημειώνει πως «πριν από οτιδήποτε άλλο, απαιτείται να διαμορφώσουμε τις πολιτικές και θεσμικές προϋποθέσεις της εθνικής ανάκαμψης».