Η επάνοδος της χώρας σε τροχιά ανάκαμψης προϋποθέτει κυρίως την ακύρωση τους προγράμματος της ύφεσης και την απομείωση του δημόσιου χρέους της χώρας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσιπρας, από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Ελληνο – Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Με την απόφαση του Eurogroup, όμως, παρατήρησε, η ευρωπαϊκή ηγεσία ανέστειλε την οριστική και βιώσιμη λύση στην κρίση χρέους της χώρας, παρατείνοντας την αβεβαιότητα.
Με τον τρόπο αυτό, υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτευσης, επιτρέπουν σε ανεύθυνες πολιτικές ηγεσίες, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα -τις πολιτικές δυνάμεις της σημερινής συγκυβέρνησης- «να κερδοσκοπούν πολιτικά με την επιστροφή στη δραχμή, αποσταθεροποιώντας τη χώρα, αποτρέποντας τις ιδιωτικές επενδύσεις και τορπιλίζοντας την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας».
Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Τσίπρας, το ελληνικό χρέος είχε καταστεί μη βιώσιμο από καιρό πριν, «όταν η Ελλάδα καταδικάστηκε για τα επόμενα χρόνια», με την ψήφιση από τη Βουλή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και ενός προϋπολογισμού «που καταδικάζει τη χώρα στην ύφεση, καταστρέφει κάθε προοπτική ανάκαμψης, επιτείνει την αβεβαιότητα και απωθεί τις επενδύσεις».
Για τους λόγους αυτούς, τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, η επάνοδος της χώρας σε τροχιά ανάκαμψης προϋποθέτει κυρίως την ακύρωση τους προγράμματος της ύφεσης, αλλά και μια γενναία απομείωση του δημόσιου χρέους της χώρας ως ποσοστού του ΑΕΠ και όποιος αυτό δεν το βλέπει, σημείωσε χαρακτηριστικά, απλώς εθελοτυφλεί.
Προϋποθέτει, δηλαδή, συμπλήρωσε, αλλαγή προτεραιοτήτων στην άσκηση πολιτικής, δεδομένου όπως είπε, ότι η εφαρμογή των διαδοχικών Μνημονίων την τελευταία διετία έχει αποδείξει ότι η υφεσιακή λιτότητα τροφοδοτεί τη δανειακή επιβάρυνση, όχι γιατί η Ελλάδα αποτυγχάνει να εφαρμόσει τα προγράμματα λιτότητας, αλλά ακριβώς επειδή τα εφαρμόζει και στο σημείο αυτό επικαλέστηκε άρθρο των New York Times, σύμφωνα με το οποίο «το μεγαλύτερο λάθος της συμφωνίας του Eurogroup», είναι η «εξάρτησή της από τη συνέχιση της δημοσιονομικής λιτότητας».
Κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνο – Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τα κόμματα της συγκυβέρνησης Σαμαρά ότι έχουν ως μόνο πολιτικό σχέδιο για τη χώρα το Μνημόνιο, παρ’ όλο όπως είπε, που η αποτυχία του είναι κοινός τόπος διεθνώς. Η ελληνική κυβέρνηση δυστυχώς, σχολίασε, έχει πλήρως ενσωματωθεί και υποταχθεί στις προεκλογικές ανάγκες, αλλά και το μακροπρόθεσμο σχέδιο της κ. Μέρκελ για την ελληνική προοπτική.
Σε αντίθεση με τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε, έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα για την κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη δημοσιονομική σταθεροποίηση και για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση. Ένα πολιτικό σχέδιο που, όπως είπε, θα αντικαταστήσει το Μνημόνιο και «στη βάση του οποίου θα αναδιαπραγματευτούμε τη δανειακή σύμβαση, με τους εταίρους μας».
Κατά την ομιλία του ο κ. Τσίπρας επανέλαβε επίσης το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για moratorium στην εξυπηρέτηση του χρέους έως ότου η χώρα επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά και για Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το χρέος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας, είναι υπέρ των παραγωγικών ιδιωτικών επενδύσεων, αλλά κατά των αποκρατικοποιήσεων φυσικών μονοπωλίων και κερδοφόρων δημόσιων επιχειρήσεων ή της αύξησης των τιμολογίων παροχής υπηρεσιών. Δεσμεύθηκε επίσης, για την ίδρυση δημόσιας επενδυτικής τράπεζας, η οποία, όπως είπε, θα αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη συντονισμένη προσπάθεια του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για την αντιστροφή της ύφεσης.
Κλείνοντας, ο Αλέξης Τρίπρας επανέλαβε πως ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ είναι έτοιμος να αναλάβει την ιστορική ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας και να αποκαταστήσει τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας. «Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ιστορική ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Γιατί είμαστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε», κατέληξε στη ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνο – Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου.