Τις επόμενες κινήσεις μετά την εκταμίευση της δόσης συζήτησαν οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης στη χθεσινοβραδυνή σύσκεψη. Στο τραπέζι την πολιτικών αρχηγών τέθηκε η ισχυροποίηση του κυβερνητικού μετώπου.
Προκειμένου να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που προσφέρει η δόση των 52,5 δισ. ευρώ, οι τρείς αρχηγοί έκριναν σκόπιμο να λειτουργεί ατύπως μια τριμερής συντονιστική ομάδα των κυβερνητικών εταίρων, που θα επιλύει εν τη γενέσει τους διαφορές, θα προωθεί τις αποφάσεις του τρικομματικού συνασπισμού και θα αποτελεί, ουσιαστικά, έναν σταθερό δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στο Μαξίμου, την Ιπποκράτους και την Αγίου Κωνσταντίνου.
Την αρμοδιότητα του έργου αυτού αναλαμβάνει ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, ενώ στην ομάδα των βασικών εκπροσώπων κάθε κόμματος θα προστίθενται και άλλα στελέχη, αρμόδια με το ζήτημα που θα βρίσκεται κάθε φορά στο τραπέζι.
Στην αρχή έγινε αναλυτική ενημέρωση για τις εξελίξεις στην οικονομία από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και έγινε διεξοδική συζήτηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για την διάχυση της ρευστότητας στην οικονομία κατά τρόπο που να ενισχυθεί η αναπτυξιακή διαδικασία.
Η κυβέρνηση όπως δήλωσε και ο κ. Στουρνάρας θεωρεί ιδιαίτερα θετική την αναβάθιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard and Poors αλλά δεν εφησυχάζει.
Ενδεικτικό της καλής πορείας της ελληνικής οικονομίας είναι ότι τα ομόλογα που στο πλαίσιο της επαναγοράς αποκτήθηκαν στο 35% της αξίας τους ήδη αποτιμώνται στο 50% λόγω των εκτιμήσεων για θετική πορεία.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως «πρέπει να είμαστε σε διαρκή συντονισμό. Ο,τι ψηφίζουμε να γίνεται πράξη και να προχωρούμε με αποφασιστικότητα», ενώ διαβεβαίωσε τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη ότι στο εξής δεν θα υπάρχει αιφνιδιασμός τόσο των μελών κυβέρνησης όσο και των πολιτικών εταίρων, καθώς κάθε νομοθετική πρωτοβουλία θα εξετάζεται και θα συζητείται διεξοδικά πριν προωθηθεί. Για την επίλυση διαφωνιών και την τήρηση των κυβερνητικών χρονοδιαγραμμάτων, εξάλλου, ο κ. Σαμαράς έδωσε έμφαση στη συγκρότηση της νέας Γενικής Γραμματείας Συντονισμού υπό τον Δημήτρη Βαρτζόπουλο.
Οι τρεις τους αποφάσισαν να εντείνουν τις συσκέψεις και ότι ο μεταξύ τους συντονισμός θα επεκταθεί και στην δράση των υπουργών.
Ο κ. Βενιζέλος όπως ανέφερε και στην δήλωσή του έδωσε έμφαση στην διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου για την ανάπτυξη και στην αξιοποίηση του θετικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί πλέον για την χώρα.
Οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης τόνισαν την ανάγκη βελτίωσης του πολιτικού συντονισμού της κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε στη σύσκεψη ότι πρέπει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία να είναι ενιαία, να λειτουργεί η Βουλή και παράλληλα να αξιοποιούνται οι δυνατότητες του Κανονισμού. «Πρέπει να έχουμε πλήρη συνεννόηση για τα θέματα που έχουν πολιτικό και κοινωνικό ενδιαφέρον», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ακόμη ενημέρωσε τους κ.κ. Σαμαρά και Κουβέλη για την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ απέναντι στη βία της Χρυσής Αυγής, όπως και για τη νομοθετική πρόταση για τις ευπαθείς ομάδες. Επίσης τόνισε ότι η Ιπποκράτους κάνει προεργασία για το εθνικό Φορολογικό και παράλληλα έθεσε το ζήτημα της λειτουργίας της Δικαιοσύνης και του Κράτους.
Σχετικά με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ο κ. Βενιζέλος σχολίασε ότι δεν πρέπει να γίνουν απολύσεις εργαζομένων, ενώ παράλληλα ζήτησε λύση για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και παρατήρησε ότι καθυστερούν οι μεγάλοι οδικοί άξονες.
Από την πλευρά του, ο κ. Κουβέλης έδωσε έμφαση στην προστασία των κοινωνικά ασθενέστερων. Χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικές για τη χώρα τις εξελίξεις στο πρόσφατο Eurogroup και τόνισε πως από εδώ κι εμπρός θα πρέπει να δοθεί το βάρος «σε αυτά που πρέπει να γίνουν από εμάς στο εσωτερικό της χώρας». Στη διάρκεια της σύσκεψης, εξάλλου, εξέφρασε την ανάγκη να σταματήσουν οι «αιφνιδιασμοί» από πλευράς υπουργείων σε ό,τι αφορά την κατάθεση σχεδίων νόμου, ώστε να υπάρχει περιθώριο για αλλαγές και βελτιώσεις πριν αυτά δοθούν στη δημοσιότητα.