Σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών αναμένεται τελικά να αντιμετωπιστεί στο ζήτημα που προέκυψε με τις μεταθέσεις 165 στελεχών εφοριών και του ΣΔΟΕ.
Πρόκειται για 107 διευθυντές και υποδιευθυντές ΔΟΥ καθώς και 58 τμηματάρχες, οι οποίοι με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, μετατίθενται σε άλλες ΔΟΥ, ως απλοί υπάλληλοι, ή σε ελεγκτικές υπηρεσίες.
Ο υφυπουργός είχε σήμερα συνάντηση για το θέμα με τον εισηγητή του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Φίλιππο Σαχινίδη, και τον γραμματέα της Κ.Ο. του κόμματος Γ. Μανιάτη, κατά την οποία του εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.
Οι επιλογές των προσώπων όφειλαν να γίνουν με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο που θεσπίζει κριτήρια και αξιολογεί τις επιδόσεις των στελεχών σε σχέση και με τους στόχους που τους έχουν τεθεί, ξεκαθάρισε σε δήλωσή του ο κ. Σαχινίδης. «Κάθε άλλη διαδικασία επιλογής», συμπλήρωσε, «συνιστά οπισθοδρόμηση σε πρακτικές και αντιλήψεις που είναι καταδικασμένες στη συνείδηση των πολιτών και ευθύνονται για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα».
«Δεν μας ενημέρωσαν. Δεν ήταν απλά φάουλ αλλά ένα τραγικό λάθος. Οι κρίσεις των προϊσταμένων πρέπει να γίνονται μέσω αξιολόγησης. Πρόκειται για μια θεσμοθετημένη διαδικασία η οποία δεν πρέπει να παρακάμπτεται», υπογράμμισε το πρωί σε δηλώσεις του στο Mega o εισηγητής του ΚΤΕ Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραΐτης. Το 85% όσων τοποθετήθηκαν είναι στελέχη της ΔΑΚΕ, υποστήριξε, κάνοντας λόγο για τακτικές που μας γυρνούν δεκαετίες πίσω.
Εντονη ήταν η αντίδραση και της Δημοκρατικής Αριστεράς: «Η στελέχωση του κράτους σε όλες τις δομές του πρέπει να γίνεται με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια, μακριά από κομματικά ιδιοτελείς επιλογές. Η απόδοση και η λειτουργία του δημοσίου δεν εξασφαλίζεται με την αναπαραγωγή πελατειακών σχέσεων του παρελθόντος».
Σύμφωνα, πάντως, με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, τα στελέχη που μετακινούνται αξιολογήθηκαν βάσει των επιδόσεων των υπηρεσιών τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.
Tην ανάκληση των σχετικών αποφάσεων ζητεί από την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας ταυτόχρονα τους δύο κυβερνητικούς εταίρους -ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ- να εγκαταλείψουν τις προφάσεις και τις καταγγελίες για τις κρίσεις και να εξηγήσουν αν αφορούν απλά στο πιο «δίκαιο μοίρασμα των θέσεων».
Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι αλλαγές στελεχών στις φορολογικές υπηρεσίες, αποδεικνύουν με τον πιο σαφή τρόπο, τη λογική της αναξιοκρατίας, της διαπλοκής και του κομματικού ελέγχου που διαπνέει την πολιτική της κυβέρνησης. «Τα μεγάλα λόγια για διαφάνεια-αξιολόγηση-μεταρρύθμιση, η αναγκαιότητα της λειτουργίας των εφοριών με ικανά στελέχη, η προστασία όσων ελεγκτών κάνουν σωστά τη δουλειά τους από πιέσεις οικονομικών συμφερόντων, αποδείχτηκαν ότι ήταν προεκλογικά πυροτεχνήματα που έσβησαν γρήγορα», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.
«Σαν να βρισκόμαστε σε χώρα του τρίτου κόσμου, οι τρεις εταίροι της συγκυβέρνησης εξακολουθούν να ερίζουν για την στελέχωση των ΔΟΥ με “ημετέρους”, χωρίς να σκεφτούν ότι σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν νοείται άμεση επαφή και αλισβερίσι φορολογούμενου και εφοριακού», σχολίασε ο ΛΑΟΣ.
Σκληρή ανακοίνωση από ΠΟΕ – ΔΟΥ
Για επαναφορά πρακτικών και λογικών «Μαυρογιαλούρου» μιλά η ΠΟΕ – ΔΟΥ και καλεί τη Δικαιοσύνη να παρέμβει και να ερευνήσει το όλο θέμα.
Ο Ομοσπονδία των Εφοριακών χαρακτηρίζει ψευδές το επιχείρημα ότι οι κρίσεις από τον υφυπουργό έγιναν επειδή δεν επιτεύχθηκαν στόχοι και στο πλαίσιο αυτό τον προκαλεί να δημοσιοποιήσει όλα τα στοιχεία (στα οποία βασίστηκαν οι κρίσεις), «για να αποκαλυφθεί ποιος λέει την αλήθεια».
Τέλος, και αφού χαρακτηρίζει προκλητικό να επιλέγονται στελέχη χωρίς διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια, «σε μια περίοδο που οι φορολογικές υπηρεσίες δέχονται πρωτοφανή κοινωνική πίεση», η ΠΟΕ – ΔΟΥ καλεί τα κόμματα της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, «να μην κρυφτούν πίσω από προφάσεις» και να εξαντλήσουν κάθε κοινοβουλευτική διαδικασία, προκειμένου «να διασφαλιστεί η αξιοκρατία και η διαφάνεια στις φορολογικές υπηρεσίες».