Για μία νέα αρχή στις σχέσεις Ελλάδος – Λιβύης -δύο παλαιών φίλων, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος στις κοινές του δηλώσεις με τον υπουργό Διεθνούς Συνεργασίας της Λιβύης, Μουχαμέντ Αμπντελαζίζ, μετά τη συνάντησή τους στην Τρίπολη.
Εκτός από τον κ. Αμπντελαζίζ, κατά την επίσκεψή του στην Τρίπολη, ο κ. Αβραμόπουλος είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο του Εθνικού Κογκρέσου Μουχαμέντ Μαγκάριεφ και τον πρωθυπουργό Αλί Ζεϊντάν, με τους οποίους συζήτησε όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων και τις περιφερειακές εξελίξεις.
Αμφότερες οι πλευρές εξέφρασαν τη βούλησή τους για επανέναρξη της συνεργασίας σε σημαντικούς τομείς, όπως ο τουρισμός, οι κατασκευές, η άμυνα, η διαχείριση λιμένων, η υγεία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Στο πλαίσιο αυτό συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη για την υλοποίηση του «Κοινού σχεδίου στρατηγικής συνεργασίας» Ελλάδας-Λιβύης, με πρώτο σταθμό τη διοργάνωση επιχειρηματικού φόρουμ στην Τρίπολη, περί τα τέλη Φεβρουαρίου ή τις αρχές Μαρτίου.
Προτεραιότητα θα δοθεί στην επιχειρηματική – επενδυτική συνεργασία με έμφαση στον τομέα του τουρισμού, ενώ αντηλλάγησαν απόψεις και για τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στην ανοικοδόμηση της Λιβύης.
Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε στις δηλώσεις του ο κ. Αβραμόπουλος, η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει στο πλαίσιο των ελληνο-λιβυκών σχέσεων, ως μία εκ των εισόδων της Λιβύης προς των Ευρώπη, και η Λιβύη ως η πύλη της Ελλάδας προς την Αφρική.
Ο υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη στήριξη της Ελλάδος κατά την πρόσφατη εξέγερση στη Λιβύη, με τη νοσηλεία 6.000 τραυματιών σε ελληνικά νοσοκομεία, καθώς και στην εκπαίδευση αξιωματικών του λιβυκού στρατού στην Ελλάδα, με το λίβυο υπουργό να αναγνωρίζει το υψηλό επίπεδο αυτής της εκπαίδευσης.
Όσον αφορά εξάλλου το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, ο κ. Αμπντελαζίζ σημείωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οριστική απόφαση. Πρόκειται, είπε, για ένα θέμα που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και τη Λιβύη και «πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που έχουν θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα και τη Λιβύη». Επιδίωξη της Λιβύης, πρόσθεσε, είναι να υπάρξει μία γενική συμφωνία που να περιλαμβάνει όλες αυτές τις χώρες.
Κατά την επίσκεψή του στη Λιβύη, ο κ. Αβραμόπουλος είχε επίσης συνάντηση με τον μητροπολίτη Τριπόλεως, Θεοφύλακτο, και μέλη της ελληνικής κοινότητας, καθώς και με έλληνες επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη.