Σε εξέλιξη βρίσκεται η ευρεία σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα βρεθεί επί τάπητος μεταξύ άλλων και η υλοποίηση των προαπαιτούμενων ενεργειών για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων με πρώτη του Ιανουαρίου.
Στη σύσκεψη, παρέμβαση έκανε και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επανέλαβε ότι πρέπει να επιταχυνθεί το κυβερνητικό έργο και να κλείσουν ταχύτατα όλες οι εκκρεμότητες των προαπαιτούμενων δράσεων.
«Πρέπει να προασπίσουμε το κεντημένο της αξιοπιστίας μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η παρουσία του υπογραμμίζει τη σημασία που δίνει στο έργο των γενικών γραμματέων.
Το επικοινωνιακό τρίπτυχο που θέλει να προτάξει ο κ. Σαμαράς είναι ανάπτυξη, απασχόληση, κοινωνική συνοχή.
Το κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζει βέβαια ότι οι πρώτοι μήνες του επόμενου χρόνου θα είναι δύσκολοι αφού θα επιβληθούν οι περικοπές και η αύξηση της φορολογίας που ψηφίστηκαν προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 44 δις ευρώ. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να δημιουργήσει αντίβαρα με θετικά γεγονότα που θα συντηρήσουν την ελπίδα και την ανοχή του κόσμου. Στο πλαίσιο αυτό κ. Σαμαράς παίρνει επάνω του το δύσκολο στοίχημα της προσέλκυσης των επενδύσεων. Οι συνεργάτες του διαβεβαιώνουν ότι «υπάρχουν ήδη πρότζεκτ που τρέχουν και θα παρουσιαστούν από τον πρώτο μήνα του νέου έτους».
Παράλληλα θα αρχίσουν και τα ταξίδια του πρωθυπουργού αφού όπως είχε πει δεν θα περιμένει να έλθουν οι επενδύσεις αλλά θα τις κυνηγήσεις. Μέσα στον Ιανουάριο θα πάει στα Αραβικά Εμιράτα όπου οι εμίρηδες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για το Ελληνικό –ο διαγωνισμός για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη- αλλά και για την ενέργεια και τον τουρισμό. Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα πετύχει επενδύσεις και από την Ρωσία και την Κίνα. Τα πράγματα πάντως δεν είναι δίχως δυσκολίες καθώς γύρω από τα φιλέτα της δημόσιας περιουσίας υπάρχει έντονος παρασκηνιακός ανταγωνισμός μεταξύ ελληνικών αλλά και ξένων συμφερόντων που επηρεάζουν και τις διεθνείς κινήσεις του πρωθυπουργού. Έτσι το ταξίδι στην Ρωσία θα εξαρτηθεί και από την ΔΕΠΑ ενώ παράλληλα η Ελλάδα περιμένει στον τομέα του τουρισμού αλλά και της αγοράς ακινήτων.
Πάντως το Μέγαρο Μαξίμου προβληματίζεται για το μέγεθος της κοινωνικής δυσαρέσκειας που θα προκαλέσουν τα μέτρα που θα αρχίσουν να επιβάλλονται από τον Ιανουάριο και οι πολιτικές παρενέργειες που θα έχουν στα κόμματα της συγκυβέρνησης. Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η ψήφιση του φορολογικού χωρίς διαρροές από την πλευρά των βουλευτών της συμπολίτευσης και η υλοποίηση των προαπαιτούμενων ενεργειών για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων με πρώτη του Ιανουαρίου.
Εν τω μεταξύ έχει κι άλλα αγκάθια να αντιμετωπίσει όπως η λίστα Λαγκάρντ. Οι πληροφορίες για διαφορές στη επίσημη λίστα από εκείνη που είχε δημοσιοποιηθεί και που είχε παλαιότερα ο κ. Βαγγέλης Βενιζέλος δημιουργεί σκιές για τον βασικό εταίρο της κυβέρνησης. Το ότι η παρουσίασή της καθυστερεί παρότι έχει παραληφθεί επισήμως εντείνει τον προβληματισμό και τη νευρικότητα και στα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης.
Προβληματισμό όμως προκαλεί και η υπόθεση της παραίτησης του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ κ. Νίκου Καραχάλιου λόγω των αιχμών που άφησε ο παραιτηθείς. Ο κ. Καραχάλιος είπε ότι από την ανάληψη των καθηκόντων του έπεσε σε μία λογιστική τρύπα 12 εκατομμυρίων ευρώ που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. Ο έλεγχος έγινε μεν το 2011 αλλά δεν έχει διευκρινιστεί ποιες χρονιές και επί ποίων υπουργών αφορούσε, αν περιορίζεται στην υπουργεία του κ. Γερουλάνου ή επεκτείνεται σε προηγούμενες χρονιές όταν στην κυβέρνηση ήταν η ΝΔ.