«Μπερδεμένοι» ακόμα και σήμερα είναι τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Siemens –κάτι το οποίο φαίνεται και από τα ξεχωριστά συμπεράσματα και προσωπικά πορίσματα που κατέθεσαν βουλευτές- αφού ακόμη και την τελευταία ώρα «έραβαν και ξήλωναν» τα ονόματα που θα εμπεριέχει η λίστα με τους πολιτικούς που θα παραπεμφθούν ή όχι στην προανακριτική.
Χαρακτηριστικό είναι ότι υπήρξαν διαφωνίες για το αν οι ευθύνες που θα αποδοθούν είναι πολιτικές ή ποινικές, καθώς δεν διαπιστώθηκε ροή μαύρου χρήματος.
Το ογκώδες πόρισμα –το οποίο ολοκληρώθηκε μετά από ένα χρόνο διεργασιών- αναμένεται να φτάσει τελικώς στα χέρια του προέδρου της βουλής, Φίλιππου Πετσάλνικου, τη Δευτέρα, σημειώνεται δε ότι η τελική ημερομηνία κατάθεσής του ήταν η χθεσινή.
Χαρακτηριστικό του πορίσματος είναι η πολύ προσεκτική διατύπωση, αφού αποφεύγεται να γίνει αναφορά σε συγκεκριμένα αδικήματα που θα μπορούσαν να αποδοθούν στους υπό έρευνα πρώην υπουργούς, ενώ κι από την αρχική διατύπωση περί «συνέχισης της διερεύνησης της υπόθεσης για τυχόν ποινικές ευθύνες» με παρέμβαση του προέδρου της εξεταστικής Σήφη Βαλυράκη αφαιρέθηκε ο επιθετικός προσδιορισμός «ποινικές» και έμεινε μόνον «περαιτέρω τυχόν ευθύνες».
Πού αποδίδονται ευθύνες
ΠΑΣΟΚ για ΟΤΕ, ΟΣΕ και C4I
Αν. Μαντέλης (ΠΑΣΟΚ-ΟΤΕ)
Χρ. Βερελής (ΠΑΣΟΚ-ΟΤΕ)
Γ. Παπαντωνίους (ΠΑΣΟΚ-ΟΤΕ)
Νικ. Χριστοδουλάκης (ΠΑΣΟΚ-ΟΤΕ)
Μιχ. Λιάπης (ΝΔ-ΟΤΕ)
Γ. Αλογοσκούφης (ΝΔ-ΟΤΕ)
Χρ. Βερελής (ΠΑΣΟΚ-ΟΣΕ)
Μιχ. Λιάπης (ΝΔ-ΟΣΕ)
Γ. Παπαντωνίου (ΠΑΣΟΚ- C4I)
Γ. Βουλγαράκης (ΝΔ- C4I)
Β. Πολύδωρας (ΝΔ- C4I)
Π. Παυλόπουλο (ΝΔ- C4I)
Χρ. Μαρκογιαννάκη. (ΝΔ- C4I)
Νέα Δημοκρατία
Από την πλευρά της ΝΔ έγινε γνωστό ότι καταλογίζονται πολιτικές ευθύνες κατά του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, των πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννου Παπαντωνίου, Ν. Χριστοδουλάκη, Χρήστου Βερελή, Τάσου Μαντέλη, του πρώην υφυπουργού Ευάγγελου Μαλέσιου, καθώς και των νυν υπουργών Οικονομικών Γιώργου Παπακωντασντίνου και Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή.
Οι βουλευτές της ΝΔ θεωρούν ότι εφόσον το ΠΑΣΟΚ επιμείνει στην παραπομπή υπουργών των κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή, που οι ίδιοι δεν συμφωνούν, τότε θα πρέπει να συμβεί το ίδιο και με όσους εκείνοι προτείνουν την απόδοση πολιτικών ευθυνών.
ΚΚΕ
Στις πορισματικές του ΚΚΕ θα καταλογίζονται διαχρονικές ευθύνες σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ενώ θα ζητείται η περαιτέρω διερεύνηση όλων όσων έχουν υπογράψει, εκτελέσει ή τροποποιήσει προγραμματικές συμφωνίες με την γερμανική εταιρεία.
ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και δεσμεύεται να τοποθετηθεί για το ποιους θα ζητήσει περαιτέρω διερεύνηση στην Ολομέλεια της Βουλής.
ΛΑΟΣ
Περαιτέρω διερεύνηση για πρώην υπουργούς ζήτησε και το ΛΑΟΣ. Συγκεκριμένα, στο κείμενό του ο κ. Κώστας Αϊβαλιώτης ζητά πρόσθετη έρευνα για τους: Κώστα Σημίτη, Τάσο Μαντέλη, Ακη Τσοχατζόπουλο, Γιώργο Αλογοσκούφη, Ντόρα Μπακογιάννη, Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και για τους ταμίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί μετά το πόρισμα
Το επόμενο βήμα θα είναι να οριστεί από το προεδρείο της Βουλής μετά από πρόταση 60 βουλευτών ημερομηνία συζήτησής του στην Ολομέλεια.
Στη συνέχεια θα πρέπει με πρωτοβουλία τριάντα βουλευτών να κατατεθεί πρόταση διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης, στην οποία απαιτείται να αναφέρονται ρητώς και με σαφήνεια τα ονόματα όσων αφορά η νέα έρευνα, καθώς και τις πράξεις ή παραλήψεις που, κατά τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, είναι αξιόποινες, όπως και να μνημονεύονται οι διατάξεις που παραβιάστηκαν.
Από μεμονωμένους βουλευτές εκφράσθηκαν επιμέρους διαφωνίες:
– Από τον Παντελή Οικονόμου (ΠΑΣΟΚ) για τους Χρ.Βερελή (για τον ΟΤΕ), Γ. Παπαθανασίου (για τη συγκάλυψη), Β. Πολύδωρα (για τις τροποποιητικές συμβάσεις) και Γ. Παπαντωνίου (για το C4 I)
– Από τον Ανδρέα Μακρυπίδη (ΠΑΣΟΚ) για προσωπικούς λόγους (εντοπιότητα) για τον Χρ. Βερελή
– Από τον Πάνο Καμμένο (ΝΔ) για την παραπομπή Βερελή, ενώ τάχθηκε υπέρ της διερεύνησης για τους Μιχάλη Λιάπη και Χρήστο Μαρκογιαννάκη
– Από τον Αναστάσιο Νεράντζη και Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά (ΝΔ) για τον Χρήστο Βερελή
Πρώτη καταχώρηση: 20 Ιανουαρίου 2011, 16:02