Διαδικασίες-εξπρές για την υπόθεση Παπακωνσταντίνου

«Φωτιά» στο ήδη θερμό πολιτικό σκηνικό της χώρας έβαλε η κατάθεση στη Βουλή της πρότασης για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για παρέμβαση και αλλοίωση της «λίστας Λαγκάρντ».

 

Η διαδικασία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει ενεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών για τη διαγραφή από τη λίστα Λαγκάρντ ονομάτων τριών συγγενικών του προσώπων παίρνει τον δρόμο προς το εδώλιο με διαδικασίες εξπρές.

 

Όπως αναφέρει η “Καθημερινή”, η σχετική πρόταση αναμένεται να συζητηθεί στο διάστημα από 14 έως 18 Ιανουαρίου.

 

Την πρόταση για τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης κατά του κ. Παπακωνσταντίνου, υπογράφουν συνολικά 71 βουλευτές από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης. Συγκεκριμένα, την πρόταση υπογράφουν 36 βουλευτές από τη ΝΔ, 22 από το ΠΑΣΟΚ και 13 από τη ΔΗΜΑΡ. Από το ΠΑΣΟΚ δεν υπογράφουν οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιώργος Παπανδρέου και Απόστολος Κακλαμάνης.

 

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με “ΤΑ ΝΕΑ”, το κείμενο, που υπογράφουν οι 71 βουλευτές των συγκυβερνώντων κομμάτων, είναι διατυπωμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτρέπει την παραπομπή σε δίκη ακόμη και στην περίπτωση παραγραφής.

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την Τετάρτη, μέσα σε οκτώ δακτυλογραφημένες σελίδες το κατηγορητήριο φέρνει ουσιαστικά τον κ. Παπακωνσταντίνου στο δρόμο για το εδώλιο για το κακούργημα της νόθευσης εγγράφου και για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, χωρίς να ξεκαθαρίζει αν το πρώτο αδίκημα το διέπραξε ή όχι κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

 

Το κλειδί το παραδίδουν στους εκπροσώπους των κομμάτων που θα μετέχουν στην προκαταρκτική επιτροπή.

 

Στο κεφάλαιο με τίτλο «Νομική βάση» οι βουλευτές δεν περιορίζονται στην επίκληση μόνο της διάταξης εκείνης που οδηγεί σε περίπτωση παραπομπής απευθείας στο Ειδικό Δικαστήριο, αλλά επικαλούνται το άρθρο του νόμου που ορίζει πότε πρώην υπουργοί δικάζονται ως κοινοί παραβάτες του νόμου.

 

Προστίθεται εξάλλου ότι “τα καθήκοντα της προκαταρκτικής επιτροπής της Βουλής ανήκει η διευκρίνιση και του θέματος της παρέλευσης ή μη της αποσβεστικής προθεσμίας, όπως επίσης και η εκτίμηση αν η συγκεκριμένη πράξη της νόθευσης εγγράφου, που φέρεται να έχει τελέσει ως υπουργός, εντάσσεται στον κύκλο των αρμοδιοτήτων του ή εκφεύγει αυτού”.

 

Αυτό σημαίνει ότι το νήμα της ενδεχόμενης παραπομπής του δεν κόβεται με μια πιθανή απόφαση περί παραγραφής, σε περίπτωση που η Βουλή της μιας ημέρας μεταξύ των δύο πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων θεωρηθεί τακτική κοινοβουλευτική σύνοδος.

 

Για να αποφύγει το εδώλιο θα πρέπει να περιμένει το αποτέλεσμα άλλης μιας δικαστικής μάχης, που χαρακτηρίζει «υπουργικό» ή «κοινό» το αδίκημα. Γιατί, αν τελικά κριθεί ότι η νόθευση εγγράφου εκφεύγει των υπουργικών ορίων, τότε ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους τακτικούς δικαστές που θα τον ανακρίνουν και θα αποφασίσουν για την ενδεχόμενη παραπομπή του σε δίκη.

 

Από την πλευρά του, ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει αναφέρει σε δήλωσή του ότι η πρόταση παραπομπής του βρίθει ανακριβειών, ότι δεν έχει καμία σχέση με το αδίκημα και πως δεν θα γίνει “η πρόθυμη Ιφιγένεια κανενός”.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ