Τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου συμπεριέλαβε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ Πάνος Σκουρλέτης, στο κάδρο των υπευθύνων που μαζί με τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου δεν αξιοποίησαν τη λίστα Λαγκάρντ.
Είναι χαρακτηριστική η απάντηση του κ. Σκουρλέτη κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον Alpha 9,89: «Αλίμονο αν όλη η υπόθεση Λαγκάρντ αρχίζει και τελειώνει στο πρόσωπο του πρώην υπουργού Οικονομικών. Νομίζω ότι επεκτείνονται οι ευθύνες. Ασφαλώς στον κ. Βενιζέλο ο οποίος έχει τεράστια ευθύνη γιατί απέκρυψε αυτήν τη λίστα επί μήνες στο γραφείο του, δεν την αξιοποίησε ούτε κατ΄ ελάχιστον την ίδια στιγμή που ο ελληνικός λαός καλείτο να πληρώσει τα μαλλιοκέφαλά του, εκείνοι λοιπόν, ως υπεύθυνοι, ως πολιτικοί προϊστάμενοι αγνόησαν μια δυνατότητα που υπήρχε για να αποδοθεί φορολογική δικαιοσύνη. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο κ. Παπανδρέου δεν γνώριζε ως πρωθυπουργός για τη λίστα και το περιεχόμενό της. Μου είναι αδιανόητο να το πιστέψω».
Ο κ. Σκουρλέτης απέφυγε ωστόσο να προκαταλάβει την απόφαση που αναμένεται να λάβει εντός της ημέρας η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ. «Εμείς σήμερα ολοκληρώνουμε, μετά από ένα κύκλο διαβουλεύσεων, τη μορφοποίηση της πολιτικής μας πρότασης. Σήμερα το απόγευμα θα τη μορφοποιήσουμε οριστικά. Σε επίπεδο προσώπων. Δεν θέλω για λίγες ώρες να προτρέξω», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ διευκρινίζοντας ότι σε επίπεδο εύρους ευθυνών το κόμμα του έχει καταλήξει.
Σχολιάζοντας τις επιθέσεις που εκπορεύονται από το ΠΑΣΟΚ κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σκουρλέτης μίλησε για βλακώδεις απόψεις και επιχειρήματα αντιπερισπασμού. «Δεν έχω καταλάβει γιατί σκούζει ο κ. Βενιζέλος. Άκουσα ότι φωνάζει γιατί κάποιοι, λέει, από εμάς έχουν μιλήσει για αλλοίωση περισσότερων των τριών ονομάτων. Κατονόμασε δε και εμένα ότι διαρρέω ότι υπήρχαν συγγενικά πρόσωπα στη λίστα. Βλακώδεις απόψεις και επιχειρήματα αντιπερισπασμού τα οποία δεν απαντούν σε καμία περίπτωση στο βασικό, γιατί ο ίδιος διαχειρίστηκε όπως διαχειρίστηκε τη λίστα όταν την είχε στα χέρια του», δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επέκρινε και «ρεπορτάζ που μεταδόθηκε από τη ΝΕΤ και ανέφερε ότι το γραφείο του κ. Σκουρλέτη διαρρέει ότι υπάρχουν συγγενικά πρόσωπα του κ. Βενιζέλου» καταγγέλλοντας επίσης ότι μια επίκληση από τη βουλευτή Νάντια Βαλαβάνη δημοσιογραφικής πληροφορίας που είχε μεταδοθεί στην τηλεόραση, εμφανίστηκε από το «μιντιακό δημοσιογραφικό κατεστημένο» ως πληροφορία που πρωτοανέφερε εκείνη.
Ερωτηθείς για το εύρος του φαινομένου της φοροδιαφυγής, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ σχολίασε ότι «τα μεγάλα ψάρια δεν μπορούν να τα πιάσουν αυτοί που τα εξέθρεψαν, αυτοί που τα κάλυψαν» για να καταγγείλει ότι «η σημερινή συγκυβέρνηση ευθύνεται για την ύπαρξη αυτών των καρχαριών, οι οποίοι έφαγαν τους φόρους του ελληνικού λαού».
«Δεν είναι μόνο η λίστα Λαγκάρντ. Υπάρχουν πολλές άλλες λίστες Λαγκάρντ οι οποίες πρέπει να διερευνηθούν», είπε ο κ. Σκουρλέτης, ο οποίος εκτίμησε ότι δεν υπάρχει στην κυβέρνηση η πολιτική βούληση να χτυπήσει τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή για να σχολιάσει τελικά ότι «δεν μπορείς να βάλεις το λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Τους είδαμε και πώς αντιμετώπισαν την υπόθεση Siemens».
Για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ το 2013, ο κ. Σκουρλέτης απάντησε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα κυβερνητικής προοπτικής, κυβερνητικής εξουσίας το οποίο δεν θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη» ενώ για τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ κατήγγειλε ότι με πρόσχημα το παρεμπόριο επιχειρήθηκε να εμπεδωθεί ένα καθεστώς κατάλυσης του πανεπιστημιακού ασύλου. «Δεν είχε καμία δουλειά τόσος μεγάλος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων να μπει μέσα και να κάνει γυαλιά- καρφιά τα γραφεία των φοιτητικών παρατάξεων. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί μετά το ΄74», είπε ο κ. Σκουρλέτης και χαρακτήρισε «κουραφέξαλα» όλα όσα ειπώθηκαν για μπουκάλια και δήθεν μηχανισμούς. Σημείωσε όμως πως αν μέσα στον χώρο βρέθηκαν εμπορεύματα, κακώς ήταν και υπάρχει τεράστιο ζήτημα αυτοπροστασίας του πανεπιστημιακού χώρου από το ίδιο το πανεπιστημιακό κίνημα.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είπε ακόμη ότι βούληση του κόμματός του είναι η δημοκρατική ανατροπή με εκλογές, εκτιμώντας ότι το επόμενο τρίμηνο είναι κρίσιμο σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των μέτρων, τις αντοχές, τις αντιστάσεις του κόσμου και τις εκρήξεις που θα δημιουργηθούν αντικειμενικά μέσα σε αυτό το δύσκολο πλαίσιο για το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας.