Στις 26 Ιανουρίου προγραμματίζεται να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, όπως αποφασίστηκε την περασμένη εβδομάδα κατά τη συνεδρίαση του λεγόμενου “διαθεσμικού οργάνου” του κυβερνώντος κόμματος.
Η σύγκληση της Κ.Ο. εντάσσεται στον προγραμματισμό της κυβερνητικής παράταξης για το πρώτο εξάμηνο του έτους που αναμένεται να κορυφωθεί μέ την διοργάνωση Εθνικής Συνδιάσκεψης μεχρι τις αρχές του καλοκαιριού.
Στην συνεδρίαση σχεδιάζεται να δοθεί ο λόγος στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος , οι οποίοι έχουν καταθέσει στην ηγεσία της κυβέρνησης σχετικό αίτημα για να εκφράσουν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους σχετικά με το περιεχόμενο αρκετών νομοσχεδίων αλλά και τον τρόπο εφαρμογής τους, καθώς διαπιστώνουν, όπως λένε, από τις επισκέψεις στις περιφέρειές τους, αγωνία και περίσκεψη και απογοήτευση από τους ψηφοφόρους τους.
Ορισμένοι εξ αυτών, μάλιστα, έχουν εκφράσει και δημόσια τις επιφυλάξεις τους για συγκεκριμένες κυβερνητικές επιλογές και αρκετά συχνά προχωρούν ένα βήμα παραπέρα διαφωνώντας δημοσίως με ρυθμίσεις που φέρνουν προς ψήφιση στην Βουλή οι υπουργοί, όπως συνέβη την περασμένη εβδομάδα με το νομοσχέδιο της υπουργού ΠΕΚΑ Τίνας Μπιρμπίλη για την οικοδόμηση σε περιοχές Νatura.
Κοινοβουλευτικοί παράγοντες του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι “οι περισσότεροι υπουργοί, ιδίως οι παλιότεροι, συνεργάζονται σε σημαντικό βαθμό με τους βουλευτές, ανταποκρινόμενοι στην έκκληση του Γιώργου Παπανδρέου για ουσιαστική συνεργασία στην ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών και έχουν βρει ένα modus vivendi, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με νεώτερους που συχνά υπερβάλλουν ή προκρίνουν απόλυτες ρυθμίσεις”.
Άλλοι βουλευτές, μολονότι το αποφεύγουν να τοποθετηθούν δημοσίως, εκφράζουν στις μεταξύ τους συζητήσεις τον έντονο προβληματισμό για το πολιτικό σχέδιο στο οποίο εντάσσονται οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και ζητούν να καταστεί σαφές “ποιά είναι η προοπτική και το σχέδιο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής”.
Χαρακτηριστικό είναι το κοινό άρθρο των Γ. Φλωρίδη, Ν. Αλευρά και Κ. Καρτάλη, με αφορμή τον προυπολογισμό του 2011, που δημοεισύθηκε λίγες εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα, άρθρο που έδωσε αφορμή για αρκετές συζητησεις στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και ερμηνείες περί “αντιηγετικής κίνησης”.
Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ οι Γιώργος Φλωρίδης και Νάσος Αλευράς υπογραμμίζουν ότι “ούτε κατα διάνοια δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και πώς ο κοινός τους προβληματισμός έχει ως στόχο να διεξαχθεί οργανωμένη πολιτική συζήτηση εντός του ΠΑΣΟΚ για την προοπτική της χώρας και την πορεία της μετα το μέλος του μνημονίου το 2013”.
Ο κ. Φλωρίδης, επιπλέον, παραπέμπει και σε πρόσφατο άρθρο του στην εφημερίδα “Καθημερινή” (9-1-2011), στο οποίο τονίζει πως η προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την δημοσιονομική κρίση με το Μνημόνιο “αποτελεί εθνικό εγχείρημα διάσωσης που δεν μπορεί να αξιολογηθεί και να μετρηθεί με βάση το πολιτικό και κοινωνικό κόστος. Κριτικές και προτάσεις διόρθωσης είναι σημαντικό να γίνουν. Να πάμε όμως, συντεταγμένοι μέχρι τέλους”.
Επιπροσθέτως, άλλοι βουλευτές εκφράζουν συχνά παράπονα για το γεγονός ότι οι περισσότεροι υπουργοί δεν ζητούν την γνώμη τους για τα νομοσχέδια που εισηγούνται, όπως έχει ζητήσει επανειλημμένως ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να μην ψηφίζουν συγκεριμένες διατάξεις νομοσχεδίων, όταν διαφωνούν, καθώς η πίεση που δεχονται από τους ψηφοφόρους τους είναι έντονη.
Η όλη κατάσταση και οι προβληματισμοί των βουλευτών έχουν καταγραφεί από το επιτελείο της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ και τους συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου. Κοινή εκτίμηση είναι ότι τα κίνητρα ποικίλλουν και η στάση του καθενός δεν καθορίζεται με τα ίδια κριτήρια ούτε οι ενστάσεις και διαφωνίες τους έχουν τον ίδιο στόχο. ‘Αλλοι, εκτιμάται, πως στοχεύουν στο να τα έχουν καλά με τους ψηφοφόρους τους, άλλοι έχουν πράγματι μια αγωνία για την πορεία που βαδίζει η κυβέρνηση κι ορισμένοι άλλοι διατυπώνουν πολιτικό λόγο που κινείται ανάλογα με την κυβερνητική πρακτική.
Το προηγούμενο διάστημα ο Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών της Βουλής από τους οποίους ζήτησε συνεχή διαβούλευση με τους βουλευτές και διεξοδική εξέταση των προτάσεων τους. Ενα ακόμη βήμα θα είναι η συνεδριάση της επόμενης Τετάρτης (26/1) όπου οι βουλευτές θα κληθούν να εκφράσουν ενώπιον του πρωθυπουργού, τις απόψεις και τις προτάσεις τους, όπου κρίνουν, για τις καθυστερήσεις και την ποιοτική αναβάθμιση της των επιλογών που κάνει η κυβέρνηση.