Να ξεφύγουμε “από τον φαύλο κύκλο της καταστροφολογίας και της μιζέριας”, ζήτησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως οι Έλληνες, όπως και στο παρελθόν, θα τα καταφέρουν και στη σημερινή δύσκολη συγκυρία.
Αν τον πρώτο χρόνο, η κυβέρνηση έριξε το βάρος στη δημοσιονομική προσαρμογή, τώρα το βάρος πέφτει στην αλλαγή όσων οδήγησαν στην κρίση και σε ένα διαφορετικό πρότυπο ανάπτυξης που δεν θα στηρίζεται στην κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, είπε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία σε εκδήλωση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη και αφού άκουσε πρώτα τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων.
Με τη διαμόρφωση ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος θα υπάρξει εμπιστοσύνη και θα δοθούν απαντήσεις στους φόβους των επιχειρηματιών για το ρίσκο των επενδύσεων, είπε ο πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση πολύ θα ήθελε να μειώσει τη φορολογία των επιχειρήσεων, αλλά η οικονομική συγκυρία δεν το επιτρέπει, τόνισε ο πρωθυπουργός και εγγυήθηκε πως αν χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή, τότε θα μειωθούν η φορολογία και οι εισφορές των επιχειρήσεων. Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει ένα φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις, χωρίς διαφθορά και γραφειοκρατία.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους εκπροσώπους των φορέων, ιδέες και προτάσεις, καθώς, όπως είπε, στόχος της κυβέρνησης είναι η υγιής επιχειρηματικότητα με μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας.
Για τη Βόρεια Ελλάδα παρατήρησε πως ο ρόλος της είναι κομβικός. Υπάρχουν τεχνογνωσία, εμπειρία, καινοτόμες επιχειρήσεις και τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να αυξήσει την εξωστρέφεια της και η αύξηση των εξαγωγών, είναι η πρώτη ένδειξη των αλλαγών που έχουν γίνει.
Απευθυνόμενος σε όσους μιλούν για ανάπτυξη, έθεσε το ερώτημα: «ποια ανάπτυξη θέλουμε;», για να απαντήσει: Όχι επιστροφή στην ανάπτυξη του παρελθόντος που ήταν κρατικοδίαιτη και στηριζόταν σε «θαλασσοδάνεια» ή στις επιδοτήσεις καταδικασμένων επενδύσεων. Αυτό το μοντέλο ανάπτυξης απέτυχε, διότι κατά 75-80% στηριζόταν στην κατανάλωση προϊόντων εισαγωγής. Η κυβέρνηση προωθεί ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, την πράσινη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία στηρίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, στην ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών. Εχει ένα ρεαλιστικό σχέδιο για τη βελτίωση της επιχειρηματικότητας, την προώθηση της καινοτομίας.
Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, επισήμανε ότι δεν μας τις επιβάλλει κανείς. Μόνοι μας τις κάνουμε και αυτό είχαμε πει και προεκλογικά με το σύνθημα «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», τόνισε και πρόσθεσε πως η δύσκολη κατάσταση που διανύουμε τις κάνει ακόμα πιο επιτακτικές.
Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί και με το νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη η πόλη αλλάζει, και από την εσωστρέφεια, τον συγκεντρωτισμό και τις πελατειακές σχέσεις περνάει στην εξωστρέφεια. Αργά αλλά σταθερά βήματα αλλαγής γίνονται σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη, επισήμανε.