Το αποτέλεσμα του ελέγχου θα δείξει περισσότερες από 50.000 καταχρηστικές συντάξεις και το υπουργείο είναι αποφασισμένο να αναζητήσει όλα αυτά τα χρήματα, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου.
«Ως υπουργείο έχουμε πολλές φορές πει ότι το 2013 είναι έτος νοικοκυρέματος. Προχωράμε, για πρώτη φορά, σε μεταρρυθμιστικά βήματα, που θα αλλάξουν όχι μόνο την εικόνα αλλά και τη ζοφερή πραγματικότητα για τον ελληνικό λαό», είπε ο κ. Βρούτσης.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι, για πρώτη φορά, καθιερώνεται η καθολική αυτοπρόσωπη απογραφή σε όλα τα ταμεία, η οποία ολοκληρώνεται έως τις 28 Φεβρουαρίου 2013 και τα ταμεία θα εκκαθαριστούν από κάθε παραβατικότητα.
Eίπε επίσης ότι, από την 1η Μαρτίου, μπαίνει σε εφαρμογή το σύστημα «Αριάδνη» για την on line σύνδεση των ληξιαρχείων με δημογραφικά στοιχεία σε κρίσιμες και νευραλγικές υπηρεσίες του κράτους.
Ο κ. Βρούτσης, αναφερόμενος στις προσπάθειες αναζήτησης καταχρηστικών συντάξεων, διατύπωσε την εκτίμηση ότι το αποτέλεσμα του ελέγχου θα δείξει περισσότερες από 50.000 καταχρηστικές συντάξεις και το υπουργείο είναι αποφασισμένο να αναζητήσει όλα αυτά τα χρήματα.
Για την ηλεκτρονική ψηφιακή βάση συντάξεων και συνταξιούχων, ο υπουργός είπε πως η δημιουργία της έγινε χωρίς να ξοδευτεί ένα ευρώ, με την υποστήριξη των εργαζομένων της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ) και των ασφαλιστικών ταμείων και η χώρα έχει, πλέον, ένα σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα.
Οι πρώτες θετικές επιπτώσεις της λειτουργίας της ψηφιακής βάσης είναι πως το υπουργείο ανακάλυψε ότι δύο νόμοι, του 2010 και του 2011, για την περικοπή συντάξεων, δεν είχαν εφαρμοστεί και, πλέον, από τον Απρίλιο κιόλας, θα εφαρμοστεί ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων στη βάση των νόμων που έχουν ψηφιστεί.
Ταυτόχρονα, με τη μετατροπή της ΗΔΙΚΑ σε ενιαία βάση ελέγχου και πληρωμής των συντάξεων θα παταχθεί η φοροδιαφυγή, αφού η φορολογητέα ύλη θα εντοπίζεται αυτόματα και το όφελος αναμένεται να φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ.
Με τον σχεδιασμό του υπουργείου, τα κύρια και επικουρικά ταμεία δεν θα χρειάζεται να στέλνουν βεβαιώσεις στους ασφαλισμένους, αλλά αυτές θα αποτυπώνονται κατευθείαν στις φορολογικές δηλώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Όπως, εξάλλου, ανακοίνωσε ο υπουργός, μετά από πολλές αναβολές, από τον Φεβρουάριο η περιοδική αναλυτική δήλωση του ΙΚΑ θα υποβάλλεται με την πληρωμή της μισθοδοσίας, με στόχο το μπλοκάρισμα των φαινομένων της εισφοροδιαφυγής.
Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε και στην ενίσχυση της υπηρεσίας για τη χορήγηση του εφάπαξ, σημειώνοντας ότι με την καταβολή της δόσης δόθηκαν ήδη 100 εκατ. ευρώ για εφάπαξ.