Περισσότερο απί μιάμιση ώρα συζητούσαν η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, και οι πρυτανικές Αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που της παρέδωσαν τις προτάσεις του Ιδρύματος για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
“Όχι μόνο παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας που είναι προϊόν ευρύτατου διαλόγου, μέσα στο Πανεπιστήμιό μας, αλλά αναδείξαμε και τα προβλήματα μας. Ζητήσαμε απο την υπουργό να εμπιστευθεί περισσότερο την Πανεπιστημιακή Κοινότητα, που νομίζω ότι έχει ανεξάντλητες δυνάμεις, προκειμένου να θεραπεύσει την πληγωμένη σήμερα ανώτατη εκπαίδευση”, δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, στο τέλος της συνάντησης.
“Οι νέες προτάσεις που έρχονται από το Αριστοτέλειο αφορούν στη δημιουργία ενός θεσμικού οργάνου εποπτείας και κοινωνικής λογοδοσίας στα ΑΕΙ, που θα ενισχύσει την σημερινή κατάσταση, σε ό,τι αφορά έλεγχο και εποπτεία, καθώς επίσης και στη δημιουργία θεσμικών οργάνων στρατηγικού σχεδιασμού, για την ανάπτυξη των ανωτατων ερευνητικών ιδρυμάτων στη χώρα. Βασικές αρχές, στις οποίες μένει προσηλωμένη η Πανεπιστημιακή Κοινότητα, είναι ο δημόσιος χαρακτήρας των Πανεπιστημίων -που σημαίνει εξυπηρέτηση δημόσιου συμφέροντος, δημόσια χρηματοδότηση για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων, πλήρης αυτοδιοίκηση των ιδρυμάτων, που σημαίνει ότι οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων θα πρέπει να εκλέγονται απο την πανεπιστημιακή κοινότητα και θα πρέπει να προέρχονται απο την ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα”, αναφέρεται στο κείμενο προτάσεων του ΑΠΘ.
Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το κείμενο των θέσεων του Πανεπιστημίου και πρόσθεσε ότι “είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη χώρα και για το μέλλον της ότι ο διάλογος για την ανώτατη εκπαίδευση μπαίνει στην ουσία του. Δηλαδή σε πραγματικές προτάσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν όλους να μας βοηθήσουν εκεί που πρέπει: Σε ένα Πανεπιστήμιο ισχυρό, δημόσιο σε ένα πανεπιστήμιο με κοινωνική λογοδοσία και αξιοκρατία σε ένα πανεπιστήμιο με εξωστρέφεια και δημιουργικότητα. Το Πανεπιστήμιο που όλοι έχουμε ανάγκη και πάνω απο όλα η χώρα”.
Σε ερώτηση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του διαλόγου, η κα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι “ο διάλογος συνεχίζεται και μάλιστα τώρα υπάρχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, γιατί έχουμε μπει στη φάση των συγκεκριμένων προτάσεων σε όλους τους επιμέρους τομείς, με πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες από τα Πανεπιστήμια και τα τεχνολογικά ιδρύματα. Θαρρώ ότι ο Φεβρουάριος θα εξαντληθεί σε αυτό τον διάλογο”, ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας.
Επίσχεση εργασίας των έκτακτων εκπαιδευτικών στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Επίσχεση εργασίας ξεκινά από τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, για την μη καταβολή των δεδουλευμένων τους από το Υπουργείο Παιδείας, από την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς (1/10/2010) μέχρι σήμερα.
Ο Σύλλογος των έκτακτων εκπαιδευτικών ΤΕΙ Θεσσαλονίκης έλαβε σε συνέλευσή του ομόφωνα την σχετική απόφαση, η οποία αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα εν μέσω της εξεταστικής περιόδου, σε μαθήματα που διδάσκουν ή επιτηρούν οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί.
Στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό αριθμεί περίπου 1.000 άτομα, στα οποία οφείλεται το ποσό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Η επίσχεση θα διαρκέσει επ’ αόριστο, ενώ θα συνοδευτεί από πρωτοβουλίες ενημέρωσης.
Διαβάστε επίσης: Με αποχωρήσεις άρχισε ο διάλογος για την Παιδεία