Η Ελλάδα πρέπει να αντισταθεί στις εγχώριες πολιτικές πιέσεις για επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο κ. Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.
Προέβλεψε ότι η ανεργία θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά μέχρι την ανάκαμψη της οικονομίας που τοποθετείται χρονικά για το τέλος του 2013, ενώ τόνισε ότι μπορεί να χρειαστούν λιγότερα από 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εξαιτίας των εξοικονομήσεων που προκύπτουν από τις συγχωνεύσεις.
«Αυτό που με φοβίζει είναι οι μεγάλες πιέσεις από την κοινωνία, τα media και τους βουλευτικούς εκπροσώπους όλων των κομμάτων να χαλαρώσει το πρόγραμμα. Πρέπει να αντισταθούμε… είναι πολύ νωρίς για να διακηρύξουμε τη νίκη» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.
«Δεν είμαι πολιτικός και αυτό είναι πλεονέκτημα σε μία κρίση. Αυτή την στιγμή δέχομαι πιέσεις από τα ΜΜΕ, τις κοινωνικές ομάδες, επαγγελματικές ομάδες, ομάδες ειδικών συμφερόντων, ακόμη και βουλευτές για ο,τιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε… να μην κλείσω εφορίες, να χαμηλώσω τη φορολογία των καυσίμων ή να αυξήσω τους μισθούς και να χαλαρώσω το πρόγραμμα. Δεν θα είμαι εγώ εκείνος που θα καταστρέψει όσα πετύχαμε με ιδρώματα και δάκρυα τους τελευταίους έξι μήνες. Είναι πολύ εύκολο να χάσεις την αξιοπιστία σου, αλλά πολύ δύσκολο να την ξανακερδίσεις.
«Κρινόμαστε από το πρωτογενές έλλειμμα. Η τρόικα περιμένει να μειωθεί στο μηδέν, αλλά εμείς πιστεύουμε ότι θα τα πάμε λίγο καλύτερα» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες οι εταίροι μας να μειώσουν περαιτέρω το χρέος μας».
Απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας επαναγοράς χρέους και δήλωσε ότι δεν υπάρχουν συζητήσεις για νέο “κούρεμα” στο χρέος της χώρας που κατέχει ο “επίσημος” τομέας. Διευκρίνισε ότι η μείωση του χρέους μπορεί να προέλθει από άλλους τρόπους όπως μείωση των επιτοκίων.
«Η ανεργία είναι το μεγάλο μας αγκάθι» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Υπάρχει μία χρονοκαθυστέρηση ανάμεσα στην ανάπτυξη του ΑΕΠ και τη μείωση της ανεργίας και αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα, τόσο οικονομικό, όσο και κοινωνικό».
Τόνισε ότι ο κόσμος πρέπει να δείξει υπομονή και αλληλεγγύη για έναν ακόμη χρόνο. «Αντιμετωπίζουμε μία τεράστια κρίση, δεν έχουμε βγει ακόμη από τη θερμή ζώνη της χρεοκοπίας. Πηγαίνουμε καλύτερα, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ξεφύγει τον κίνδυνο. Το 2013 θα διευκρινιστεί εάν θα τα καταφέρουμε».
Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα θα πετύχει φέτος τον στόχο σε ότι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ τόνισε ότι η διαδικασία ολοκλήρωσης στον τραπεζικό κλάδο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και πως οι τράπεζες μπορεί να μην χρειαστούν τελικά και τα 50 δισ. ευρώ που προορίζονται για αυτό τον σκοπό. «Δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι συνέργειες από τις συγχωνεύσεις – της Εθνικής με την Eurobank, της Alpha με την Emporiki, της Πειραιώς με την Αγροτική και τη Γενική. Τελικά, μπορεί να χρειαστούν λιγότερα από 50 δισ.» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.
Διευκρίνισε ακόμη ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να διαχειρίζεται κρατικές τράπεζες, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι δεν θα διστάσει να αναλάβει τον έλεγχό τους εάν χρειαστεί. «Εάν μάθαμε κάτι από την κρίση, αυτό είναι ότι δεν υπήρχε αρκετή εποπτεία» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.