Με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, συγκροτήθηκε η 13μελής Επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης η οποία θα διερευνήσει την ποινική εμπλοκή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση αλλοίωσης της «λίστας Λαγκάρντ».
Την ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας ανακοίνωσε ο προεδρεύων Ιωαν. Τραγάκης.
Αύριο συνέρχεται σε πρώτη συνεδρίαση η Επιτροπή προκειμένου να εκλέξει προεδρείο και να οργανώσει την διαδικασία των εργασιών της (μέρες, ώρες κλπ). Πρόεδρος αναμένεται να εκλεγεί ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Ως μέλη θα υποδειχθούν από τη ΝΔ οι βουλευτές Άδωνις Γεωργιάδης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Ανδρέας Κουτσούμπας, από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Σταύρος Κοντονής και ο Θεόδωρος Δρίτσας, από το ΠΑΣΟΚ ο Παναγιώτης Ρήγας, από την ΔΗΜΑΡ ο Βασίλης Οικονόμου, από τους ΑΝΕΛ ο Βασίλης Καπερνάρος, από την Χρυσή Αυγή ο Ηλίας Κασιδιάρης και από το ΚΚΕ ο Σπύρος Χαλβατζής.
Η Επιτροπή θα παραδώσει το πόρισμά της στις 25 Φεβρουαρίου. Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ο Χρ. Μαρκογιαννάκης είπε ότι ο ίδιος θα διευθύνει την διαδικασία και θα εκτελεί τις αποφάσεις της Επιτροπής, εάν δε στην πορεία των εργασιών της προκύψει οτιδήποτε θα εξετάζεται. Πρακτικά δεν θα εκδίδονται καθώς η προδικασία είναι μυστική και εφαρμόζεται ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας. Ερωτηθείς αν είναι επαρκής ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου της Επιτροπής, ο κ. Μαρκογιαννάκης αφού υπενθύμισε ότι για την υπόθεση Βατοπεδίου χρειάστηκαν 27 μέρες, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν μπορεί να φτάσει σε πόρισμα η Επιτροπή αν δεν ολοκληρωθούν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ σε λογαριασμούς της λίστας Λαγκάρντ.
Παίρνοντας τον λόγο στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρώην πρόεδρος Απόστολος Κακλαμάνης ζήτησε σε πολύ αυστηρό τόνο, καθ΄ όλη την διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής όποιο μέλος της παρουσιαστεί στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση και συμβάλλει έτσι στην δημοσιοποίηση του έργου της να αντικαθίσταται από άλλον βουλευτή του ιδίου κόμματος. «Κάποτε πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι έχουμε ευθύνη ατομική που αντακλά στο κύρος του Κοινοβουλίου», τόνισε ο κ. Κακλαμάνης. Η πρότασή του έγινε δεκτή από τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων, δια των τοποθετήσεων των κοινοβουλευτικών τους εκπροσώπων ενώ ο προεδρεύων Γιάννης Τραγάκης τόνισε πως αύριο θα τεθεί στην Επιτροπή αυτό το θέμα και θα το λύσει η ίδια θεσμικά.
Από την ΝΔ ο Γ. Ορφανός αφού σύστησε «αυτοσυγκράτηση» είπε πως θα τηρηθεί εκ μέρους του κόμματός του η αρχή της δεοντολογίας ως κόρη οφθαλμού. Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η Ζωή Κωνσταντοπούλου, είπε πως το κόμμα της θα τηρήσει απαρέγκλιτα το Σύνταγμα και το νόμο, το ίδιο και ο Χρήστος Γκόκας από το ΠΑΣΟΚ και ο Βασίλης Οικονόμου από την ΔΗΜΑΡ λέγοντας πως δεν θα επιτρέψει να γίνει παλκοσένικο. Ο Τέρενς Κουίκ από τους ΑΝΕΛ ανέφερε ότι ο κόσμος απαξίωσε τις εξεταστικές επιτροπές και πρέπει να γίνουν οι αλλαγές στο Σύνταγμα ώστε και οι πολιτικοί να λογοδοτούν στους φυσικούς δικαστές. «Η Χρυσή Αυγή δεν θα αφήσει κανέναν σε χλωρό κλαρί» είπε ο Χρ. Παππάς και εκτίμησε – με αφορμή το θέμα του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ – ότι θα έρχονται νέες προανακριτικές. Ο Σπύρος Χαλβατζής είπε πως το ΚΚΕ θα κάνει τα πάντα για να διερευνηθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης.