Για ξεπάγωμα των ελληνορωσικών σχέσεων έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας στην ελληνική εκπομπή της «Φωνής της Ρωσίας».
Το αμέσως προσεχές διάστημα ετοιμάζεται επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στη Μόσχα έτσι ώστε να υποστηριχθεί το «ξεπάγωμα» των διμερών σχέσεων, δήλωσε σε συνέντευξή του στην ελληνική Σύνταξη της «Φωνής της Ρωσίας» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Μιλώντας σε ένα από τα ιστορικότερα ΜΜΕ της Ρωσίας, ο κ. Κεδίκογλου εξέφρασε αρχικώς τη λύπη του γιατί «επί 2,5 χρόνια, περίπου από τον Οκτώβριο του 2009, έως τον Ιούνιο του 2012 οι ελληνορωσικές σχέσεις ήταν ουσιαστικά παγωμένες. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν υπήρξε το διάστημα αυτό καμία επίσκεψη Έλληνα υπουργού στη Μόσχα και οπωσδήποτε μετά την επίσκεψη του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου το Φεβρουάριο του 2010 δεν συνέβη απολύτως τίποτε μεταξύ των δύο χωρών μας».
«Πιστεύουμε στην ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα και όλους τους τομείς, γι’ αυτό προσπαθούμε να αλλάξουμε ριζικά την κατάσταση, πρόκειται για σαφή απόφαση της κυβέρνησής μας», πρόσθεσε ο κ. Κεδίκογλου, ο οποίος αναφέρθηκε στη σχεδιαζόμενη σύνθεση του κυβερνητικού κλιμακίου, που θα περιλαμβάνει τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάση Τσαυτάρη, τον υφυπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Τσιάρα, τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Νότη Μηταράκη, και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, με τα τέλη Φεβρουαρίου να είναι η ημερομηνία που έχει προταθεί στη ρωσική πλευρά.
«Στο επίκεντρο αυτής της επίσκεψης θα βρεθεί η παρουσίαση ευνοϊκών επενδυτικών σχεδίων στην Ελλάδα και η προώθηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων», είπε ο κ. Κεδίκογλου, ο οποίος σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να εργαστεί πιο δραστήρια από ό,τι στο παρελθόν και υπογράμμισε το σημαντικό ρωσικό ενδιαφέρον για την απόκτηση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, τις προωθημένες διαβουλεύσεις γύρω από τον ΟΣΕ, αλλά και τη δράση του ευρύτερου ιδιωτικού τομέα, «ο οποίος διατήρησε τις ελληνορωσικές σχέσεις κατά την τριετία των “νεκρών χρόνων”».
Η επικείμενη επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου εντάσσεται προφανώς στην προετοιμασία του πρωθυπουργικού ταξιδιού στη Μόσχα, που θα μπορούσε εντελώς προκαταρκτικά να τοποθετηθεί περί τα τέλη της άνοιξης-αρχές του καλοκαιριού και θα εντάξει τα υπό συζήτηση θέματα στις συνομιλίες του Αντώνη Σαμαρά με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
«Δεν πρέπει να μείνουμε στο επίπεδο μόνο των κεντρικών αποφάσεων και συμφωνιών κορυφής, αλλά να προχωρήσουμε στο follow up», σε μια ευρεία βάση συμφωνιών μεταξύ υπουργείων και άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών, είπε ο κ. Κεδίκογλου, χαρακτηρίζοντας «κεντρικό μέτωπο» των επερχόμενων μαχών για την ελληνική κυβέρνηση τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την αντιμετώπιση αυτής της «επιδημίας για τη σύγχρονη Ελλάδα» και ειδικά για τους νέους και τις γυναίκες.
Αποτιμώντας την οικονομική κατάσταση για το ρωσικό ραδιόφωνο, ο κ. Κεδίκογλου εκτίμησε ότι έχουν αποφευχθεί οι πλέον καταστροφικές συνέπειες, όπως θα ήταν μια έξοδος από την ευρωζώνη και έχει διαμορφωθεί το χρηματοπιστωτικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της οικονομίας με τις ενέσεις ρευστότητας στην οικονομία εν γένει και το τραπεζικό σύστημα ειδικότερα, αφού διασώθηκε η χώρα από τον γκρεμό.
Ερωτηθείς για τις τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον και οικείων προσώπων του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «μοναδική αγριότητα» τις επιθέσεις εναντίον γραφείων πολιτικών κομμάτων και οικιών, με την επιδίωξη να υπάρξουν θύματα και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι τουλάχιστον τα δημοκρατικά κοινοβουλευτικά κόμματα θα υποστηρίξουν «θέλοντας και μη τη γραμμή της καταδίκης κάθε μορφής βίας και τρομοκρατίας, καθώς το πολιτικό μας σύστημα οφείλει ενωμένο να αποδείξει ότι δεν τρομοκρατείται».
Ο Σίμος Κεδίκογλου χαρακτήρισε «γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών το ρόλο της ελληνικής ομογένειας στη Ρωσία» και διαβεβαίωσε ότι (αν και παραμένει οπαδός της ΑΕΚ), λόγω της κοινής κωνσταντινουπολίτικης ρίζας και της προσωπικής φιλίας με τον ομογενή επιχειρηματία από τη Ρωσία, Ιβάν Σαββίδη, παρακολουθεί με μεγάλη συμπάθεια τις προσπάθειές του στον ΠΑΟΚ, οι οποίες αποπνέουν ένα προσεκτικό πρόγραμμα στη διαχείριση της ομάδας και μεγάλες φιλοδοξίες. «Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια σημαντική ένεση χρηματικών μέσων, νεωτερικότητας και ενεργητικότητας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο δεν περνά και τις καλύτερες στιγμές του», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.