Σαν να μην έφτανε το πρωτοφανές εξωθεσμικό και διακομματικό παζάρι για τα πρόσωπα που μπήκαν τελικά στο «κάδρο» των ενόχων για το σκάνδαλο της Siemens, τεράστιο πολιτικό και δεοντολογικό θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον βουλευτή του και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής Δ. Παπαδημούλη προκύπτει από τη σημερινή αποκάλυψη της Press time και του Deal.gr.
* Το κείμενο-πόρισμα Παπαδημούλη είχε δημοσιευθεί στην «Ελευθεροτυπία» στις 19 Ιουνίου
* Πόσο σοβαρά αντιμετωπίστηκε το θέμα;
* Γιατί «μείναμε» στα τότε στοιχεία;
* Πρόκειται περί διαρροής ή…
* Επί του κειμένου δεν έγινε ούτε διόρθωση λαθών. Και στο κείμενο και στο πόρισμα ο Τσοχατζόπουλος αναφέρεται ως «Τζοχατζόπουλος»
Σύμφωνα με στοιχεία που είναι αδύνατον να αμφισβητηθούν, αποδεικνύεται ότι μέρος του «πορισματικού» σκεπτικού των 49 σημείων που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πιστή αντιγραφή παλαιότερου δημοσιεύματος εφημερίδας.
Συγκεκριμένα, σε δύο κρίσιμα σημεία του κειμένου του κ. Παπαδημούλη, το ένα που αφορά στο σκέλος του ΟΤΕ και το δεύτερο που αφορά στο πολυθρύλητο σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4Ι, υπάρχουν αναφορές απόλυτα ταυτόσημες, στην κυριολεξία αυτολεξεί, με το δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας της 19ης Ιουνίου 2010, με τίτλο «Ο λαβύρινθος των σκανδάλων», το οποίο υπογράφει ο δημοσιογράφος Χ. Ζέρβας.
Στο πλαίσιο του εκτεταμένου ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας τότε, αναφέρονται κατά λέξη:
«Για τον ΟΤΕ
Η επίμαχη σύμβαση 8002 μεταξύ ΟΤΕ και Siemens υπογράφηκε όταν υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών ήταν ο Τ. Μαντέλης. Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα χρήματα στον λογαριασμό του από τη Siemens δεν σχετίζονται με την προμήθεια αυτή. Όπως κατέθεσε στην Εξεταστική, για την υπογραφή των επίμαχων προγραμματικών συμφωνιών του ΟΤΕ χρειαζόταν και η συναίνεση του τότε υπουργού Ανάπτυξης Άκη Τζοχατζόπουλου.» Στο κείμενο των 49 σημείων του κ. Παπαδημούλη και στο σκέλος που αφορά τον ΟΤΕ, αναφέρεται επίσης κατά λέξη:
«Για τον ΟΤΕ
Η επίμαχη σύμβαση 8002 μεταξύ ΟΤΕ και Siemens υπογράφηκε όταν υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών ήταν ο Τ. Μαντέλης. Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα χρήματα στον λογαριασμό του από τη Siemens δεν σχετίζονται με την προμήθεια αυτή. Όπως κατέθεσε στην Εξεταστική, για την υπογραφή των επίμαχων προγραμματικών συμφωνιών του ΟΤΕ χρειαζόταν και η συναίνεση του τότε υπουργού Ανάπτυξης Άκη Τζοχατζόπουλου.»
«Για το C4Ι
• Την κοινοπραξία SAIC εκπροσωπούσε ο Γ. Τρεπεκλής, φίλος της οικογένειας Παπανδρέου, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στο Δημόσιο για τις καθυστερήσεις στην παραλαβή λόγω έλλειψης των κατάλληλων υποδομών. Υποστήριξε ότι το έργο έχει παραληφθεί από το 2008 και χαρακτήρισε νόμιμη την αμοιβή των 6,5 εκατ. ευρώ που πήρε».
Στο σημείο 9 του κειμένου του κ. Παπαδημούλη για το C4Ι, αναφέρονται κατά λέξη: « 9. Την κοινοπραξία SAIC εκπροσωπούσε το κρίσιμο διάστημα, ο Γ. Τρεπεκλής, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στο Δημόσιο για τις καθυστερήσεις στην παραλαβή λόγω έλλειψης των κατάλληλων υποδομών. Υποστήριξε ότι το έργο έχει παραληφθεί από το 2008 και χαρακτήρισε νόμιμη την αμοιβή των 6,5 εκατ. ευρώ που πήρε».
Η σημερινή αποκάλυψη θέτει τόσο πολιτικά, όσο και δεοντολογικά ερωτήματα για τον τρόπο λειτουργίας του κ. Παπαδημούλη –ίσως και της Εξεταστικής Επιτροπής συνολικά- και τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετώπισε το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών, αλλά και την ευκολία με την οποία τοποθετείται για συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα. Διότι είναι άλλο η δημοσιογραφική έρευνα και άλλο η ενδελεχής, συντεταγμένη και σε βάθος διερεύνηση από την Εξεταστική Επιτροπή του Κοινοβουλίου, που έργο της είναι να αποκαλύψει τα πραγματικά στοιχεία και τους πραγματικά υπεύθυνους του μεγάλου σκανδάλου.
Το πρώτο και μεγάλο θέμα: Πώς είναι δυνατόν να εμφανίζεται ο κ. Παπαδημούλης τον Ιανουάριο του 2011 στα συγκεκριμένα σημεία των πορισματικών του εκτιμήσεων, να υιοθετεί αυτολεξεί τα αναφερόμενα σε δημοσιογραφικό ρεπορτάζ του Ιουνίου του 2010; Από αυτά και όχι από τις καταθέσεις των μαρτύρων και τις εργασίες της επιτροπής έβγαλε τα συμπεράσματά του; Αλλά ακόμη και στο ενδεχόμενο που η δημοσιογραφική έρευνα βασίστηκε σε πληροφορίες που διοχετεύθηκαν από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, εκείνος μετά από τόσες καταθέσεις και έρευνες παρέμεινε κατά λέξη αμετακίνητος στα αρχικά του συμπεράσματα;
Δηλαδή, είχε καταλήξει -σε κάποια τουλάχιστον από τα συμπεράσματα του- ήδη από τον Ιούνιο παρά τις πολύμηνες εργασίες της Εξεταστικής που ακολούθησαν έκτοτε και μέχρι προχθές και ενώ δεν είχαν καταθέσει στην Επιτροπή πρόσωπα που αναφέρει;
Σχετικά με το πρώτο απόσπασμα, σοκάρει εξάλλου η ευκολία με την οποία «υιοθετείται» για την υπόθεση της σύμβασης 8002, η αναφορά του υπόδικου πρώην υπουργού Τ. Μαντέλη, σε πλήρη αναντιστοιχία με το σχετικό ντοκουμέντο της εγκριτικής του απόφασης.
Η σύμβαση 8002 (συνολικού τιμήματος 158.018.800.000 δρχ.) υπεγράφη στις 15.12.1997 μεταξύ του στελέχους της Siemens Ελλάς Ηλία Γεωργίου, του Ludwig Ζasper και του τότε διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ Δ. Παπούλια και εγκρίθηκε από τον τότε υπουργό Τ. Μαντέλη στις 23.12.1997. Όπως αποδεικνύεται και από το έγγραφο, μόνος αρμόδιος για την έγκριση ήταν ο ίδιος ο Τ. Μαντέλης ως υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών.
Η αναφορά του κ. Μαντέλη στην κατάθεσή του στην Εξεταστική για τον συνάδελφό του τότε πρώην υπουργό Α. Τσοχατζόπουλο είναι εκτός τόπου και χρόνου, καθώς εκείνη την περίοδο δεν ήταν υπουργός Ανάπτυξης, αλλά υπουργός Εθνικής Άμυνας, -χωρίς ευθύνη για τον ΟΤΕ-, ενώ υπουργός Ανάπτυξης ήταν η Β. Παπανδρέου, προς την οποία απλώς κοινοποιείται η συγκεκριμένη εγκριτική απόφαση.
Ένα σημείο «κλειδί» που προδίδει την προχειρότητα του σημειώματος Παπαδημούλη είναι, ότι κατά την αντιγραφή από το δημοσίευμα της εφημερίδας δεν διορθώθηκε ούτε καν το όνομα του Α. Τσοχατζόπουλου, που λανθασμένα αναφέρεται και στο δημοσίευμα και στο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ ως «Τζοχατζόπουλος»…
Σχετικά με το δεύτερο σημείο για το C4Ι, είναι φανερό ότι για την υπόθεση του Γ. Τρεπεκλή ο οποίος τότε εκπροσωπούσε την κοινοπραξία SAIC, ο κ. Παπαδημούλης αρκείται στα όσα αναφέρει το ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, αφαιρουμένης, όμως, της φράσης «φίλος της οικογένειας Παπανδρέου».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ όλο το τελευταίο διάστημα έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του στην πολιτική επικαιρότητα, λόγω της θορυβώδους συμμετοχής του στην Εξεταστική Επιτροπή και με καθημερινές δηλώσεις του στα ΜΜΕ, όπου έδειχνε μάλιστα ιδιαίτερη επιμονή σε συγκεκριμένους πρώην υπουργούς ως υπευθύνους για το σκάνδαλο, ενώ στο «παρά πέντε» της διαδικασίας απηύθυνε βαριές κατηγορίες προς τα δύο μεγάλα κόμματα περί συγκάλυψης και «μπλόφας»!