Η ΔΗΜΑΡ θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση, παρά τις εκάστοτε αντιρρήσεις της προς την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, ακριβώς επειδή στοχεύει στην σταθεροποίηση της Οικονομίας και την ανάκαμψη της χώρας «με όρους δημοκρατίας και με την μέγιστη δυνατή προστασία της κοινωνίας».
Αυτό το μήνυμα στέλνει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης , με την ομιλία του, σήμερα το πρωί, κατά την έναρξη των διήμερων εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής (9-10 Φεβρουαρίου).
«Η προσπάθεια οφείλει να συνεχιστεί. Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη για να υπερβούμε την πολύπλευρη κρίση. Προσπάθεια όμως σε ένα νέο ευνοϊκότερο περιβάλλον», σημείωσε. Μάλιστα, χαρακτήρισε επιτυχία της τρικομματικής κυβέρνησης ότι απέτρεψε τη χρεοκοπία και την κοινωνική εξαθλίωση. Αυτό, όπως είπε, «μας επιτρέπει να δώσουμε σήμερα από καλύτερες θέσεις τη μάχη της σταθεροποίησης και της συντεταγμένης κοινωνικής προσαρμογής».
Πάντως επέμεινε στο ότι «η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει κανένα πρόσθετο επιβαρυντικό μέτρο».
Η αναγνώριση από το ΔΝΤ του «λάθους» στον «πολλαπλασιαστή» σχετικά με το πρόγραμμα προσαρμογής, σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, διευκολύνει τη χάραξη μιας διαφοροποιημένης διεκδικητικής «γραμμής» από την κυβέρνηση. Κι αυτό με άξονα μια πολιτική που αφ´ενός θα διεκδικεί μια αναθεώρηση των «λανθασμένων» επιλογών, οι οποίες τροφοδότησαν και τροφοδοτούν μια ανεξέλεγκτη ύφεση, χωρίς , αφετέρου, να οδηγείται «σε μια επιπόλαιη και ανεύθυνη αποκήρυξη των δεσμεύσεων της χώρας στο πλαίσιο της δανειακής συμφωνίας».
Πυρά στην αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ
Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί γενικευμένη πολιτική αντιπαράθεση στη βάση καταγγελιών και συνθημάτων, ενώ με το αίτημα για εκλογές – 7 μήνες μετά τη διεξαγωγή των πρόσφατων – «φαίνεται να αδιαφορεί για τους κινδύνους ενός νέου εκλογικού κύκλου». Μάλιστα, ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι «η αντιφατικότητα του ΣΥΡΙΖΑ» δεν του επιτρέπει να συμβάλει ουσιαστικά στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων. «Η όποια προσπάθεια μετατόπισης του προς δήθεν υπεύθυνες και ρεαλιστικές θέσεις θα συναντά και θα αναμετράται συνεχώς με τις δεσμεύσεις και εξαγγελίες του που ήταν και είναι εμφανώς δημαγωγικές και μη ρεαλιστικές», σημείωσε. Παράλληλα, μίλησε για δικομματικό παιχνίδι που αναπαράγεται μέσα από την αντιπαράθεση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ με όρους εντυπωσιοθηρικούς.
Επίσης, εξέφρασε τη διαφωνία του με την πολιτική «πυγμής» που ακολουθεί η ΝΔ έναντι των εργαζομένων. Όμως, την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της άποψής της για συνθέσεις και κοινή προσπάθεια εξόδου από την κρίση, η ΔΗΜΑΡ ασκεί την κριτική της και όσον αφορά στο ζήτημα των αντιδράσεων των εργαζομένων. Ετσι, ο κ. Κουβέλης επέλεξε να πει ότι οι κινητοποιήσεις γίνονται στο έδαφος πραγματικών προβλημάτων αλλά προχώρησε πιο πέρα. Υπογράμμισε ότι «όλοι – και οι πολιτικές δυνάμεις, αλλά και τα συνδικάτα- οφείλουμε να συναισθανθούμε ότι η περίοδος που διανύουμε είναι ειδική και δεν μπορούν να έχουν ούτε κοινωνική αποδοχή ούτε προοπτική επιτυχίας οι απεργιακές κινητοποιήσεις που δε λαμβάνουν υπόψη τις συνολικές ανάγκες και τις επιπτώσεις που επιφέρουν στη ζωή των υπολοίπων».
Οι νέες προκλήσεις και ο κυβερνητικός ρόλος της ΔΗΜΑΡ
Επιδίωξη του κόμματος του κ. Κουβέλη είναι να αποτελέσει την «επισπεύδουσα δύναμη των μεταρρυθμίσεων» και παράλληλα να παίξει καθοριστικό ρόλο με παρεμβάσεις για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Προτεραιότητα για τη ΔΗΜΑΡ είναι οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την οικονομία, σε συνδιασμό με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, την εξάλειψη της σπάταλης στις κρατικές δαπάνες και την αντιμετώπιση των εστιών διαφθοράς.
Πέραν των άλλων, το ηγετικό επιτελείο θα επιμείνει στην προσπάθεια να υπάρξει υπεραπόδοση στους δημοσιονομικούς στόχους ώστε να ενεργοποιηθεί η ρήτρα θετικής απόκλισης και το 70% να διοχετευτεί σε μέτρα προς όφελος των κοινωνικών ομάδων που υποφέρουν. Παράλληλα, η Αγ. Κωνσταντίνου προτάσσει τα ζητήματα της ανάπτυξης, της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας αλλά και της προστασίας των ανέργων . Το κόμμα του κ. Κουβέλη θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις για αλλαγές του πολιτικού συστήματος σε θέματα όπως η διαφάνεια , η χρηματοδότηση των κομμάτων, ο έλεγχος του «πόθεν έσχες», το εκλογικό σύστημα ενώ θα οργανώσει και εκδήλωση για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η Αγ. Κωνσταντίνου στο ζήτημα των δικαιωμάτων. Προβάλλει σε όλους τους τόνους ότι θέση της ΔΗΜΑΡ είναι η υποστήριξη των δικαιωμάτων των πολιτών συμπεριλαμβανομένων και των μεταναστών, σε σύνδεση με τον αγώνα για την ανανέωση των κοινωνικών και δημοκρατικών κατακτήσεων σε όλη την Ευρώπη.
Σχετικά με τις νομοθετικές αλλαγές για την ιθαγένεια, ο κ. Κουβέλης ξεκαθάρισε ότι απαγορευτικές διατάξεις, οι οποίες περιστέλλουν ή και εξαφανίζουν το δικαίωμα «θα μας βρούν αντίθετους».
Επίσης, στην αιχμή του δόρατος της ΔΗΜΑΡ είναι η αντιμετώπιση του ρατσισμού. Ο κ. Κουβέλης εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τις «πράξεις ρατσιστικής βίας των ακροδεξιών κύκλων , με αποκορύφωμα τη δολοφονία του Σερντάρ Γιακούμπ, μετανάστη από το Πακιστάν». Κάλεσε την Πολιτεία, τα κόμματα και όλους τους φορείς να ορθώσουν ένα τείχος απέναντι σε κάθε μορφή ρατσιστικής βίας. «Ο ρατσισμός είναι εχθρός της δημοκρατίας», τόνισε. Η ΔΗΜΑΡ εκτιμά ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και νομοθετικές πρωτοβουλίες, που αποσκοπούν στην μη μετατροπή και μη αναστολή των ποινών για εγκλήματα με ρατσιστικό κίνητρο και την προστασία των θυμάτων.
Παράλληλα, ο κ. Κουβέλης επεσήμανε ότι «το τελευταίο διάστημα έχουμε μια έξαρση των τρομοκρατικών ενεργειών», σημείωσε ότι αυτές στρέφονται εναντίον της κοινωνίας και τραυματίζουν τη δημοκρατική ομαλότητα και η Δημοκρατία πρέπει να τις αποκρούσει αποφασιστικά.
Συσπείρωση πολιτικών κινήσεων για τοn δημοκρατικό σοσιαλισμό
Με το βλέμμα στην αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι θα αποτελέσει τον πόλο της ανασυγκρότησης του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, η ανασυγκρότηση του χώρου αυτού δεν αφορά κινήσεις κορυφής, αλλά «ένα αστερισμό κινήσεων και προσώπων που θα συσπειρωθούν με βάση τη φυσιογνωμία και το περιεχόμενο του δημοκρατικού σοσιαλισμού».
Στόχος της Αγίου Κωνσταντίνου είναι να δημιουργηθούν προϋποθέσεις «για τη δημιουργία μιας συμμαχίας ευρύτερων δυνάμεων από το χώρο της οικολογίας, της δημοκρατικής αριστεράς και της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας , που θα δράσει από κοινού στα κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα».