Θύελλα αντιδράσεων και αγανάκτηση προκάλεσε η δήλωση του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργου Μέργου, ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
«Ένα από τα πιο βασικά σημεία για την οικονομία, για την ανταγωνιστικότητα, είναι το μοναδιαίο κόστος εργασίας. Το μοναδιαίο κόστος εργασίας έχει μειωθεί, αλλά αυτό το οποίο πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι ο κατώτατος μισθός παραμένει ακόμα σε υψηλά επίπεδα και αυτό είναι ένα από τα σημεία που πρέπει να προσέξουμε στην πορεία μας προς την ανάπτυξη», ανέφερε ο κ. Μέργος στην ομιλία του στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών.
Πάντως, σε νέα του δήλωση, μετά τη θύελλα που προκλήθηκε, ο γ.γ. του ΥΠΟΙΚ σημειώνει πως ουδέποτε ζήτησε μείωση του κατώτατου μισθού.
Αποστάσεις και διαψεύσεις από το ΥΠΟΙΚ
Αποστάσεις από τις αρχικές δηλώσεις πήρε το Υπουργείο Οικονομικών, που σε ανακοίνωσή του τόνιζε ότι για την κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα κατώτατου μισθού.
«Σχετικά με το θέμα που ανέκυψε σε συνέδριο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για τον κατώτατο μισθό στη χώρα μας, από το Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνεται ότι στο συγκεκριμένο συνέδριο -όπου παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων στοιχεία για τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Eυρωζώνης- έγινε μια απλή παράθεση στοιχείων της Eurostat» προστίθεται στην ανακοίνωση.
Λίγο αργότερα ο υπουργός Εργασίας διαφοροποιήθηκε από τις επισημάνσεις Μέργου: «Έχω δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλός και θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα μέχρι το τέλος του προγράμματος» δήλωσε ο Γιάννης Βρούτσης.
Ακολούθησε δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος, επιτιθέμενος στο ΣΥΡΙΖΑ, που υπέβαλε ερώτηση στη Βουλή σχετικά με το λάθος του ΔΝΤ με τον πολλαπλασιαστή του ελληνικού προγράμματος, δήλωσε πως δεν υφίσταται θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού:
«Εμείς πρώτοι θέσαμε το θέμα της διόρθωσης του λάθους με έναν μη δημαγωγικό και δημιουργικό τρόπο και ήρθε σήμερα ο κ. Τσίπρας, 24 ώρες μετά, και κομίζει γλαύκα στην Αθήνα. Με τον ίδιο δημαγωγικό τρόπο, ισχυρίζεται ότι θα μειωθεί ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, όταν τέτοιο θέμα δεν υφίσταται».
Σκληρή ανακοίνωση από ΠΑΣΟΚ
Από πλευράς κυβερνητικών εταίρων, σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ. «Φαίνεται ότι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών κ. Μέργος, δεν έχει καμία επίγνωση της κατάστασης που επικρατεί στο βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων αλλιώς δεν εξηγούνται οι σημερινές αναφορές του που δημιουργούν θέμα περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ, που για τους νέους συρρικνώνεται στα 511».
«Το ότι υποχρεωθήκαμε για να κρατήσουμε ζωντανές τις προοπτικές εξόδου της χώρας από την κρίση να φτάσουμε σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα, δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση ότι θα συμφωνήσουμε σε λογικές εξαθλίωσης των εργαζομένων με νέες μειώσεις».
Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, οι δηλώσεις του κ. Στουρνάρα «που αδειάζουν τον Γενικό του, δεν αρκούν. Θα πρέπει οι κυβερνητικοί παράγοντες να κατανοήσουν επιτέλους ότι δεν κυβερνούν μόνοι τους και ότι δεν μπορούν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας τέτοιες απαράδεκτες αντιλήψεις».
ΔΗΜΑΡ: Επιεικώς απαράδεκτη δήλωση
Ως «επιεικώς απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη δήλωση του κ. Μέργου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης [βλ. σχετικά εδώ].
Θύελλα αντιδράσεων από ΣΥΡΙΖΑ
Η αναφορά του κ. Μέργου προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών με την απίστευτης κυνικότητας δήλωσή του ότι παραμένει υψηλός ο κατώτατος μισθός, παρά τη μείωσή του κατά 22% και κατά 32% για τους νέους, ομολογεί τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ για νέα μεγαλύτερη μείωσή του σε επίπεδα Ρουμανίας και Βουλγαρίας» σχολίασε ο Δημήτρης Στρατούλης.
Κλιμακώνοντας την επίθεσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε: «Η μνημονιακή συγκυβέρνηση πρώτα κατήργησε την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ώστε από τις 01/04/2013 ο κατώτερος μισθός να καθορίζεται με αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου. Από τότε μπορεί να τον μειώνει μονομερώς ανεξέλεγκτα ώσπου να τον φτάσει, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της από το μνημόνιο 2, στα επίπεδα των χωρών της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης, δηλ στα 150 μηνιαία. Να τον χαίρονται τον κ. Μέργο και τις δηλώσεις του το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Σαμαρά».
Καταλήγοντας, κάλεσε όλους τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους και μικρομεσαίους επαγγελματίες και αγρότες, σε παλλαϊκό ξεσηκωμό και μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 20 Φλεβάρη «για να υπερασπίσουν τη δουλειά κα το ψωμί τους, καθώς και το μέλλον των παιδιών τους».
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Ο κ. Μέργος ενεργεί ως λαγός της κυβέρνησης
Σε ανάλογο τόνο ήταν και η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότη Μαριά. Ο κ. Μέργος, ενεργώντας ως λαγός εκ μέρους της κυβέρνησης, επιχειρεί να ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω μείωση των μεισθών οδηγώντας στη φτωχοποίηση, σημείωσε μεταξύ άλλων.
Χρυσή Αυγή: Εξοργίζουν τον ελληνικό λαό
«Τα golden boys της Νέας Δημοκρατίας, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική αγορά και την αληθινή ζωή, είναι καλύτερα να κλειδώνονται στα γραφεία τους και να μην μιλάνε δημόσια, γιατί εξοργίζουν τον Ελληνικό λαό που πληρώνει με αίμα την πολιτική του μνημονίου», σχολίασε η Χρυσή Αυγή.
Το ΚΚΕ από την πλευρά του σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως αυτές οι δηλώσεις «αποκαλύπτουν τους αποκρουστικούς στόχους της συγκυβέρνησης, των μεγαλοεπιχειρηματιών και της EE για ακόμα μεγαλύτερη σφαγή των μισθών και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων».
Νέα δήλωση από τον Γιώργο Μέργο
Στη διευκρινιστική δήλωση που έκανε ο κ. Μέργος σημειώνει:
«Σε ομιλία μου σήμερα, στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, παρουσίασα τις προσωπικές μου απόψεις για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Από ολόκληρη την ομιλία, απομονώθηκε ένα απόσπασμα που παρουσίασε στοιχεία της Eurostat για το επίπεδο του κατώτατου μισθού στις χώρες της Ευρώπης.
Ουδέποτε ζήτησα μείωση του κατώτατου μισθού. Οι μισθοί στην Ελλάδα, μετά την δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων ετών, έχουν μειωθεί πάρα πολύ και είναι ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Στην ομιλία μου, αναλύω το πώς η ανταγωνιστικότητα θα πρέπει να προέλθει από βελτίωση της παραγωγικότητας του συνολικού συστήματος και όχι από άλλη μείωση μισθών. Αυτό δυστυχώς αποσιωπήθηκε με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις».