Καινούργιες επενδύσεις ψάχνει το υπουργείο Υγείας, καθώς μετά τον ιατρικό τουρισμό στρέφεται στις κλινικές μελέτες, ως ένα επιπλέον μέτρο ανάπτυξης.
Το ποσό των 94 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν πέρυσι στη χώρα μας για την διεξαγωγή κλινικών μελετών, ενώ στόχος είναι το 2013 το ύψος των επενδύσεων να έχει τριπλασιαστεί.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά, το θεσμικό πλαίσιο αλλάζει, σε μία προσπάθεια να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια που έκαναν την χώρα μας μη ελκυστική στις φαρμακευτικές εταιρείες για την διεξαγωγή μελετών.
Συγκεκριμένα, η σχετική υπουργική απόφαση προβλέπει το 15% του προϋπολογισμού της κλινικής μελέτης να δίδεται στο νοσοκομείο που αναλαμβάνει τη μελέτη. Επιπλέον, ένα 5% θα δίδεται και στην υγειονομική περιφέρεια, δίνοντας έτσι ένα κίνητρο στο ΕΣΥ για να συμμετέχει ενεργά στο πεδίο αυτό.
Μετά τις εξελίξεις αυτές, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας καθηγητής Κωνσταντίνος Δημόπουλος εκτιμά ότι η χώρα μας θα γίνει πιο «ανταγωνιστική».
Όπως ο ίδιος σημείωσε η φαρμακοβιομηχανία δαπάνησε για τις κλινικές μελέτες στην Αγγλία 5 δις ευρώ, στην Γερμανία 4 δις ευρώ και στην Ουγγαρία 400 εκατομμύρια ευρώ όσα δηλαδή, περίπου επενδύονται και στο Βέλγιο.
Στις κλινικές μελέτες επενδύει το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Μάριο Σαλμά, ως ένα επιπλέον μέτρο ανάπτυξης μετά τον ιατρικό τουρισμό.