Απολύσεις στο Δημόσιο ζητά ο Μητσοτάκης

Αίσθηση προκάλεσαν οι τοποθετήσεις που έκανε χθες ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση του βιβλίου του ιδρύματος «Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης» με τίτλο: «Μπροστά από την εποχή της. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας 1990 – 1993».

 

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε την ανάγκη να προχωρήσει ο δραστικός περιορισμός του κράτους και η μείωση της γραφειοκρατίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι σοβαρό να λέμε ότι θα κάνουμε εξυγίανση του δημοσίου χωρίς να κάνουμε απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Δεν γίνεται μικρότερο κράτος χωρίς λιγότερους υπαλλήλους».

 

Ο πρώην πρωθυπουργός εκτίμησε ακόμα ότι με τους ρυθμούς που βαδίζουμε σήμερα, η χώρα δεν θα βουλιάξει αλλά η ανάκαμψη θα αργήσει πολύ να έρθει. Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ταχύτητα, άθροιση δυνάμεων και ένα ελάχιστο εθνικής ομοψυχίας. «Πρέπει να δώσουμε τη μάχη μαζί, χωρίς αντεγκλήσεις, χωρίς να μας απασχολούν θέματα που δεν έχουν ουσία, κινητοποιώντας όλες τις δυνάμεις του έθνους», συμπλήρωσε.

 

Σχετικά με τη Χρυσή Αυγή, επεσήμανε ότι «το πρωτόγνωρο» φαινόμενο της Χρυσής Αυγής, σε μία χώρα που ποτέ ο φασισμός δεν έβγαλε ρίζες, είναι ένα φαινόμενο που δεν επιτρέπεται να υποτιμήσουμε. «Είναι βέβαιο ότι – κατά μεγάλο μέρος – οφείλεται στην ασυδοσία της Αριστεράς, που επικρατούσε επί πολλά χρόνια. Αυτή έδωσε το κακό παράδειγμα της ασέβειας στο νόμο της Δημοκρατίας. Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, οι πάντες, πρέπει να καταλάβουν», υποστήριξε.

 

Όπως επισήμανε ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας «πρέπει όλοι μας να σεβαστούμε τη δημοκρατική νομιμότητα. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μην εφαρμόζει το νόμο της Δημοκρατίας. Δεν είναι μόνο οι παράνομες απεργίες, οι βίαιες διαδηλώσεις, οι καταλήψεις και το κύμα των παράνομων μεταναστών που μετατρέπουν το κέντρο της Αθήνας σε γκέτο. Θανάσιμο πλήγμα για την οικονομία είναι η επίθεση μασκοφόρων στη Χαλκιδική αλλά και το σύνθημα “δεν πληρώνω”».

 

Επιπλέον, σημείωσε πως ευθύνη της κυβέρνησης δεν είναι μόνο να υλοποιήσει το πρόγραμμα που συμφώνησε με την τρόικα αλλά και να αντιμετωπίζει την καθημερινότητα. Ο ιδιωτικός τομέας παλεύει απεγνωσμένα, τον πνίγει, ίσως περισσότερο από ποτέ, η γραφειοκρατία, πρόσθεσε.

 

Σε ό,τι αφορά στο θεσμικό επίπεδο, ο πρώην πρωθυπουργός επεσήμανε πως είναι απόλυτα αναγκαίο να προχωρήσουμε σε αναθεώρηση του Συντάγματος, με πρώτη αλλαγή το να δικάζονται και οι πολιτικοί όπως οι απλοί πολίτες.

 

Συνεχίζοντας δήλωσε κατηγορηματικά ότι η σημερινή κυβέρνηση, με την πλειοψηφία που διαθέτει, μπορεί και πρέπει να ολοκληρώσει την τετραετία και ότι είναι προσωπική η ευθύνη των βουλευτών που την απαρτίζουν να στηρίζουν τις επιλογές της.

 

Στην αρχή του προλόγου του βιβλίου, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας έχει τις ρίζες του πριν 30 χρόνια, όταν ανέλαβε για πρώτη φορά το ΠΑΣΟΚ την εξουσία στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Ήταν, όπως ανέφερε απόψε, «η μοιραία επιλογή της βελτίωσης του επιπέδου της ζωής του λαού, μέσω της αύξησης του δημοσίου χρέους», πολιτική που, όπως είπε, συνεχίστηκε επί δεκαετίες και μας έφερε στη σημερινή κρίση.

 

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η πορεία της χώρας θα ήταν διαφορετική» αν δεν είχε ανατραπεί η κυβέρνησή του, καθώς, όπως υποστήριξε, «δεν είχα δώσει καμία υπόσχεση στον ελληνικό λαό. Είχα πει την αλήθεια μερικές φορές μέχρις ωμότητος, και είχα προετοιμάσει κατά το δυνατόν τον κόσμο για τον ανηφορικό δρόμο».

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ