Στα μέτρα τα οποία θα μειώσουν το κόστος παραγωγής και θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της αγροτικής οικονομίας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, μιλώντας στη συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως σε επίπεδο αρχηγών για τα αγροτικά προβλήματα.
Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται:
– Η θέσπιση αγροτικού πετρελαίου κίνησης με βάση αντικειμενικά κριτήρια, όπως τις στρεμματικές ανάγκες και το είδος της καλλιέργειας.
– Η μείωση της τιμής του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος με την καθιέρωση ειδικού αγροτικού τιμολογίου. Σε κάθε περίπτωση το αγροτικό νυχτερινό τιμολόγιο πρέπει να ισχύει τουλάχιστον για 12 ώρες.
– Η εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος μείωση του ΦΠΑ σε χαμηλά κλιμάκια για τα αγροτικά εφόδια, όπως σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα και ζωοτροφές. Σε σχέση με τα φυτοπροστατευτικά προϊόντακαι τα αγροεφόδια πρέπει να ιδρυθεί Παρατηρητήριο Τιμών, το οποίο θα παρακολουθεί τις τιμές και με αγορανομικές διατάξεις θα καθορίζει αυτές στο μέσο όρο των δυο χαμηλότερων τιμών της νότιας ζώνης της Ε.Ε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, ωστόσο, στο θέμα της συνταξιοδότησης των αγροτών. Όπως είπε, οι γεννηθέντες του 1948 και 1949, που είχαν ενταχθεί στο μέτρο της πρόωρης συνταξιοδότησης είναι πραγματικά εγκλωβισμένοι, καθώς έχουν δώσει τα χωράφια τους στο πλαίσιο του μέτρου της πρόωρης συνταξιοδότησης και τώρα πρέπει να περιμένουν άλλα δύο έτη έως τα 67. Για τους αγρότες αυτούς, πρόσθεσε, διεκδικούμε άμεσα τη λύση του προβλήματος, η οποία θεωρούμε ότι είναι εφικτή ενώ σημείωσε ότι παρόμοια ρύθμιση πρέπει να υπάρξει και για τους αλιείς.
Όπως και ο Πρωθυπουργός νωρίτερα, και ο κ. Κουβέλης δήλωσε πως οι αγρότες, εφόσον έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης, πρέπει να έχουν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης στο 62ο έτος της ηλικίας.
Κρίσιμο ζήτημα για το εισόδημα των αγροτών αλλά και την προστασία του καταναλωτή χαρακτήρισε την εξυγιαντική παρέμβαση στο κύκλωμα εμπορίας και διακίνησης προϊόντων.
Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, η διατήρηση λογιστικών βιβλίων εσόδων – εξόδων θα βοηθήσει σημαντικά στην εξυγίανση του εμπορίου και θα προστατεύσει τον ίδιο τον αγρότη από παράνομες και αθέμιτες διαδικασίες της εμπορίας. Το υπό κατάρτιση Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων πρέπει άμεσα να τεθεί σε λειτουργία καθώς συνιστά χρήσιμο εργαλείο για την προστασία των αγροτών από τις κακές εμπορικές πρακτικές, συμπλήρωσε.
Επιπλέον τόνισε την ανάγκη εξυγίανσης των εγχώριων αγορών και την ανάκτηση από πλευράς του κράτους του ρυθμιστικού του ρόλου στην ισορροπία ισχύος μεταξύ αγροτών – εμπορίου και βιομηχανίας. «Το θεσμικό πλαίσιο, όπου υπάρχει, πρέπει και να εφαρμοστεί και να καλυφθούν τα νομικά κενά του. Το κράτος θα πρέπει να εγγυηθεί την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς».
Δύο σημαντικά θέματα είναι η λειτουργία συμβατικών και ηλεκτρονικών δημοπρατηρίων και η ενίσχυση της συμβολαιακής γεωργίας, δήλωσε και πρόσθεσε πως για τα θέματα αυτά, οι όποιες δράσεις σχεδιάζονται πρέπει να επισπευσθούν άμεσα.
Ταυτόχρονα υποστήριξε πως πρέπει να υπάρξει προώθηση του νέου αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, να δημιουργηθούν δουλειές σε τομείς διεθνώς εμπορευσίμων αγαθών. Η αγροτική παραγωγή, συμπλήρωσε, είναι ένας τομέας που πρέπει να κρατήσει τους νέους και να προσελκύσει και άλλους στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που πρέπει άμεσα να οριστικοποιηθεί από την κυβέρνηση.
Συνεχίζοντας είπε ότι στην προγραμματική συμφωνία γίνεται σαφής αναφορά για δημιουργία νέων χρηματοδοτικών μέσων και ίδρυση ταμείου ενίσχυσης αγροτών και αγροτικών επιχειρήσεων και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό, είναι σε σωστή κατεύθυνση η ενεργοποίηση ειδικού Ταμείου με την επωνυμία «Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας», με το οποίο επιδιώκεται να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα μέσω της χορήγησης χαμηλότοκων δανείων από τις τράπεζες στους δικαιούχους των επενδυτικών μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Για τον εκσυγχρονισμό και εξυγίανση των συνεταιρισμών, είπε πως θα πρέπει το υπουργείο να επισπεύσει τη διαδικασία των όποιων αλλαγών έχει μελετήσει και σχεδιάζει να υλοποιήσει σχετικά με το νόμο για τους συνεταιρισμούς ενώ συμπλήρωσε πως στο πλαίσιο της εξυγίανσης, είναι σε σωστή κατεύθυνση και οι έλεγχοι που γίνονται στις οργανώσεις ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια.
Παράλληλα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εξέφρασε την στήριξή του στον «αναντικατάστατο» ρόλο των συλλογικών οργανώσεων και τη δράση τους ως συλλογικών οικονομικών επιχειρήσεων των παραγωγών.
«Η ελληνική γεωργία μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει στρατηγικό ρόλο στην έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους μοχλούς οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας», παρατήρησε.
Οι στόχοι και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για την ανασύνθεση του κοινωνικού ιστού της ελληνικής υπαίθρου είναι:
– Η ανάπτυξη της υπαίθρου στη βάση ενός νέου προτύπου, το οποίο θα αναγνωρίζει τη διασύνδεση της οικονομίας και της παραγωγής με τα φυσικά οικοσυστήματα.
– Η στροφή σε μια γεωργία που τα προϊόντα της θα είναι ποιοτικά και η οποία θα μπορεί να υποστηρίξει και να συνδυαστεί με άλλες τοπικές αναπτυξιακές δράσεις, όπως ο τουρισμός της υπαίθρου.
– Η «προτυποποίηση» του παραδοσιακού τρόπου παραγωγής των προϊόντων μας και η δημιουργία κινήτρων για την στήριξη της πράσινης επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της απασχόλησης.
– Η σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, την ποιότητα των προϊόντων και τις ορθές γεωργικές πρακτικές και την ανάπτυξη ενός περισσότερο ευέλικτου, διαφανούς και απλοποιημένου συστήματος διαχείρισης και ελέγχου για την καταβολή των ενισχύσεων.
– Η προώθηση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα με μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, εξυγίανσης του εμπορίου των αγροτικών προϊόντων, προστασίας της αγροτικής γης, με σαφή καθορισμό των χρήσεών της, αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών και της συμβολαιακής γεωργίας.
– Η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος εκπαίδευσης, τεχνικοοικονομικής συμβουλευτικής στήριξης των αγροτών και σύνδεσης με την έρευνα.
– Η στήριξη της συνεταιριστικής και γενικότερα της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο αγροτικό τομέα.
«Η μετατροπή του αγροτικού τομέα σε δυναμικό μοχλό ανάπτυξης, αλλά και η δημιουργία εισοδημάτων, σε συνδυασμό και με δραστηριότητες πέραν της αγροτικής παραγωγής, θα πρέπει να είναι οι στόχοι της οικονομίας της υπαίθρου. Όχι μόνο πρέπει να μείνουν οι αγρότες στην αγροτική παραγωγή, αλλά σε αυτήν πρέπει να ενταχθούν και άλλοι. Στις μικρές πόλεις και στα χωριά πρέπει να υπάρχει ποιότητα ζωής που θα συγκρατήσει και προσελκύσει ακμαίο δημογραφικά πληθυσμό», κατέληξε ο Φώτης Κουβέλης.