Με τροπολογίες που προστέθηκαν χθες το απόγευμα στο νομοσχέδιο για τις κατεπείγουσες ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής σειρά διατάξεων που, μεταξύ άλλων, επισπεύδουν την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και εξασφαλίζουν υπό όρους προσωρινή αναστολή καταβολής ΦΠΑ στους εισαγωγείς ειδών από τρίτες χώρες, προοριζόμενων για προώθηση στην Ε.Ε. – ή μετακύλισή του στους εδώ πελάτες τους.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνη, η τελευταία ρύθμιση δεν επιφέρει απώλεια εσόδων για το ελληνικό Δημόσιο και υιοθετείται προκειμένου να ξεμπλοκάρουν επενδύσεις και να γίνει ο Πειραιάς διαμετακομιστικό κέντρο.
Μαζί με τις διατάξεις αυτές, η κυβέρνηση επανέφερε και τροπολογία που έδινε στο Ταμείο για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, τη δυνατότητα να ζητεί και απόρρητα στοιχεία των ΔΕΚΟ και λοιπών επιχειρήσεων που υπήχθησαν σε αυτό, προς ενημέρωση των υποψηφίων επενδυτών, με εξαίρεση πληροφορίες σχετιζόμενες με την εθνική ασφάλεια. Η τροπολογία, η οποία είχε αποσυρθεί πριν από ορισμένες εβδομάδες, αποσύρθηκε εκ νέου προκειμένου να επανέλθει την επόμενη εβδομάδα σε συναφές νομοσχέδιο.
Η προσφυγή της κυβέρνησης στη διαδικασία της κατεπείγουσας νομοθέτησης προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από πλευράς αντιπολίτευσης, ειδικά για τις τροπολογίες που δεν άπτονταν και του περιεχομένου του νομοσχεδίου αλλά και δυσφορία στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ζήτησε την απόσυρση των τροπολογιών με εξαίρεση εκείνην που αφορά στο ΦΠΑ των εισαγωγέων. Κατόπιν της αφαίρεσης της τροπολογίας για το ΤΑΙΠΕΔ, το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε τις υπόλοιπες.
Ωστόσο ακόμη και ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κωνσταντόπουλος συνέστησε προς την κυβέρνηση «να μην δίνει μονίμως αφορμές σε μια ανεύθυνη αντιπολίτευση», παραβιάζοντας τον Κανονισμό με τροπολογίες σε κυρώσεις νόμων και κατεπείγοντα νομοσχέδια.
Ο κύριος κορμός του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας αφορούσε ως επί το πλείστον τον συμψηφισμό των οφειλών του έτους 2011 των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, με τις αντίστοιχες οφειλές των εταιρειών προς τον ΕΟΠΥΥ. Επίσης περιλαμβάνει την εξόφληση οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία, ιδιωτικές θεραπευτικές μονάδες και προμηθευτές φαρμακευτικών σκευασμάτων, με παράλληλο «κούρεμα» των απαιτήσεων των αντισυμβαλλόμενων με τον Οργανισμό.
Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, πρόσθεσε μάλιστα και πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία το δ.σ. του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να εγκρίνει το ύψος της έκπτωσης που θα επιφυλάξει για λογαριασμό του το Δημόσιο απέναντι στους ιδιώτες παρόχους υγείας, κάτι που πρόκειται να ρυθμιστεί με υπουργική απόφαση.
Η επιλογή της παραπομπής μιας τέτοιας ρύθμισης σε υπουργική απόφαση προκάλεσε τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως αξιώνει «λευκή επιταγή» από τη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε και τα τέσσερα άρθρα με την εισηγήτριά του, Ειρήνη Αγαθοπούλου να ζητεί «μόνιμη και σταθερή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και όχι μπαλώματα». Η ίδια διαπίστωσε πως η κυβέρνηση, αντί να εξαντλήσει τις διαπραγματευτικές της δυνατότητες απέναντι στην τρόικα, «διαγράφει όλα τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία για το 2011» ενώ παράλληλα «με τον συμψηφισμό που επιχειρεί, δεν καλύπτει ούτε το ένα δέκατο των οφειλών του Δημοσίου».
«Οι προσπάθειές μας κατατείνουν στον εκμηδενισμό του χρέους του ΕΟΠΥΥ», απάντησε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος. «Πέραν των συμψηφισμών, έχουμε και τις προσφυγές των αντισυμβαλλόμενων στη Δικαιοσύνη, με κίνδυνο να μην μπορούμε να εισπράξουμε τα ποσά που έχουμε καταλογίσει στις φαρμακοβιομηχανίες. Λέτε πως διαγράφουμε τα χρέη του ΕΟΠΥΥ στα νοσοκομεία, αλλά ταυτόχρονα 1,4 δισ. δίνουμε για αποπληρωμές χρεών νοσοκομείων προς τρίτους», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, παρενέβη σημειώνοντας ότι «το πρώτο πράγμα που θα περιμέναμε να φέρετε, είναι η παράταση της ασφαλιστικής κάλυψης που λήγει σήμερα, για εκείνους με τον ελάχιστο αριθμό ενσήμων και η κάλυψή τους λήγει σήμερα. Τα τελευταία 10 χρόνια, πρόσθεσε, δεν έχει πάει ΣΔΟΕ στις πολυεθνικές, οι οποίες δηλώνουν ζημίες, την ώρα που γνωρίζουμε πως κερδίζουν 60% από τα πρωτότυπα φάρμακα.
«Οι μεγάλες εταιρείες ελέγχονται από ορκωτούς λογιστές σε τακτά χρονικά διαστήματα λόγω του μεγέθους τους και δεν είναι στη δικαιοδοσία του ΣΔΟΕ να κάνει τον οποιονδήποτε έλεγχο, απάντησε ο Α. Λυκουρέντζος.
«Έπρεπε με την κρίση που περνά ο τόπος, τουλάχιστον να μην υπάρχει ούτε ένας νόμιμα διαμένων πολίτης που να μην έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη – κάτι που έχει εξασφαλίσει σήμερα η Τουρκία για τους δικούς της πολίτες», υποστήριξε ο κ. Κουρουμπλής.
Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη αντέδρασε λέγοντας: «Έπρεπε να ντρέπεστε να εξυμνείτε την Τουρκία. Κάθε φορά που από τον ΣΥΡΙΖΑ την επισκέπτονται, επιστρέφουν πίσω χαρούμενοι».
Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, σχολίασε για τον Π. Κουρουμπλή, λέγοντας πως «όπως είδε φως και μπήκε στο ΠΑΣΟΚ, έτσι ακριβώς είδε φως και μπήκε και στο ΣΥΡΙΖΑ».
«Ο κ. Κουρουπλής, παρότι έχει χάσει το φως του, είδε πολύ νωρίς προς τα πού οδεύει η χώρα, τη στιγμή που η κα Χριστοφιλοπούλου δεν έχει δει ακόμη», αντέδρασε ο Β. Κυριακάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Αφού επιλέξατε τη λάθος ερμηνεία, αλλάζω τη μεταφορά και λέω, “όπου γάμος και χαρά, η Βασίλω πρώτη”», επανήλθε η κα Χριστοφιλοπούλου.
«Στο ΠΑΣΟΚ πήγα στις 7 Σεπτεμβρίου του ’74, και διώχθηκα με τον νόμο 4000 περί τεντυμποϊσμού, όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν κόμμα διαμαρτυρίας. Δεν πήγα για να αρπάξω θέσεις γλύφοντας, έρποντας και με το κέρατό μου», απάντησε αργότερα ο Π. Κουρουμπλής.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες υπερψήφισαν τα άρθρα για τον συμψηφισμό και τις αποκλειστικές νοσοκόμες όχι όμως και τα άρθρα για τις εξοφλήσεις οφειλών του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων σε τρίτους, σε συνδυασμό με εκπτώσεις.
To ΚΚΕ υπερψήφισε τις εξοφλήσεις οφειλών των νοσοκομείων προς τρίτους, καταψήφισε το άρθρο για τις αποκλειστικές νοσοκόμες και δήλωσε «παρών» στο άρθρο 1 γα τον συμψηφισμό οφειλών και στο άρθρο 3 για την εξόφληση «κουρεμένων» οφειλών του ΕΟΠΥΥ σε τρίτους.
Η ΔΗΜΑΡ υπερψήφισε το νομοσχέδιο ενώ η Χρυσή Αυγή υπερψήφισε μονάχα το άρθρο για τις αποκλειστικές νοσοκόμες, τονίζοντας πως ο συμψηφισμός αφορά μόνον συγκεκριμένες κατηγορίες χρεών, ενώ οι εκπτώσεις συνιστούν «εκβιασμό». «Σκανδαλώδη» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπός της Χρ. Παππάς και την τροπολογία για τον ΦΠΑ στις εισαγωγικές εταιρείες, υποστηρίζοντας πως συνιστά «αθέμιτο ανταγωνισμό κατά των Ελλήνων».