Στο Συμβούλιο Μεταρρύθμισης η μείωση του δημόσιου τομέα

Με εμφανή την πίεση από την Τρόικα αλλά και με εκφρασμένη τη δέσμευση της τρικομματικής για ταχεία συρρίκνωση του δημοσίου τομέα στην Ελλάδα, συνέρχεται το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, υπό την προεδρεία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Μαξίμου.

 

- Διαφήμιση -

Η συνεδρίαση (το μεσημέρι της Παρασκευής) είχε προγραμματιστεί, εδώ και ημέρες, ώστε να οριστικοποιηθούν οι αλλαγές στις δομές των υπουργείων Εξωτερικών, Τουρισμού, Εσωτερικών, Υγείας, Ναυτιλίας και της Γραμματείας της Κυβέρνησης (πρώην γενική γραμματεία Τύπου).

 

Ετσι, γίνονται δώδεκα τα υπουργεία των οποίων οι προτάσεις για τη μείωση των υπηρεσιών τους, των εποπτευόμενων φορέων τους και του προσωπικού τους, θα έχουν αξιολογηθεί και οριστικοποιηθεί, ενώ και τα οργανογράμματα των υπόλοιπων υπουργείων θα εγκριθούν σύντομα.

 

Η παρουσία του τεχνικού κλιμακίου ΕΕ – ΔΝΤ που περιδιαβαίνει τα υπουργεία στην Αθήνα είναι προπομπός των στελεχών της Τρόικας που φτάνουν την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Προμήνυμα των διαθέσεών τους είναι και οι «φυτιλιές» για απολύσεις που βάζουν αυτές τις ημέρες, από όπου κι αν βρίκσονται, με άτυπες συνομιλίες ή δηλώσεις αξιωματούχοι της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, όπως ο επιικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βάιζερ ή ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ουίλιαμ Μάρεϊ.

 

Οι λεκτικοί τους ακροβατισμοί χρησιμοποιούνται προφανώς ώστε να μην αφήνουν περιθώρια ελιγμών για «είπα ξείπα» αλλά ουσιαστικά να σφίγγουν τον κλοιό για επιτάχυνση αλλαγών στο δημόσιο και να προλειαίνουν το έδαφος για το …μοιραίο των «υποχρεωτικών αποχωρήσεων» – απολύσεων.

 

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης συγκεντρώνει όσο το δυνατόν περισσότερα «δείγματα γραφής» για να πείσει τους εκπροσώπους της Τρόικας -θα συναντηθεί σε τέσσερις ημέρες μαζί τους- ότι οι μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για λιγότερο κράτος προχωρούν.

 

Μετά την έναρξη της διαδικασίας των μετατάξεων για τους 1891 υπαλλήλους που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, η κυβέρνηση αρχίζει να μετρά αντίστροφα για τις …εξετάσεις που δίνει στην Τρόικα η οποία ζητά χειροπιαστά και συγκεκριμένα στοιχεία – πόσοι, από πού, πότε – σχετικά με τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 25.000 υπάλληλοι το 2013.

 

Η κυβέρνηση θα κραδαίνει τις αλλαγές στα οργανογράμματα των υπουργείων, τη μείωση υπηρεσιών και προσωπικού, την ενίσχυση των πειθαρχικών συμβουλίων, την αποπομπή επίορκων δημοσίων υπαλλήλων και το κυνήγι έως την έξοδο όσων δημοσίων υπαλλήλων δεν προσέρχονται στη δουλειά τους ή ασκούν πλημμελώς.

 

Πάντως στις πιέσεις που του ασκούνται, ο κ. Μανιτάκης συνηθίζει να λέει ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι ως το 2015 θα έχουν αποχωρήσουν 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Κι αν γίνει αυτό η Ελλάδα θα έχει δημόσιο τομέα με στελέχωση χαμηλότερη από το μέσο όρο της ΕΕ ή με τους λιγότερους υπαλλήλους κατ΄αναλογία.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ