«Το ΠΑΣΟΚ θα μπει με πολιτικά πρόσωπα στην κυβέρνηση, αν συμφωνήσουμε στην πολιτική», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη εκπομπή «Ανατροπή» του Mega, έπειτα από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Εκτίμησε ότι ο κ. Αντώνης Σαμαράς κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια γιατί έχει καταλάβει ποιο είναι το στοίχημα για τη χώρα και έστω και αργά προσχώρησε σε μια συγκεκριμένη πολιτική.
Επίσης, είπε ότι θεωρεί σημαντικό το γεγονός ότι η ΔΗΜΑΡ που μιλούσε για απαγκίστρωση από το μνημόνιο δέχτηκε να σηκώσει ένα μεγάλο βάρος. Ωστόσο, πρόσθεσε, η κυβερνητική πλειοψηφία συγκροτήθηκε επειδή άντεξε το ΠαΣοΚ στις εκλογές.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι ο ανασχηματισμός είναι δευτερεύων θέμα και ότι το σημαντικό είναι «να καθίσουμε να συζητήσουμε ξανά με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Κουβέλη και να συμφωνήσουμε για μια καλύτερη και αποτελεσματικότερη κυβέρνηση».
«Χρειάζονται και αλλαγές προσώπων και αλλαγές σε οργανωτικά και λειτουργικά θέματα. Πρέπει να συζητήσουμε για τα πολιτικά θέματα και έπειτα για τα πρόσωπα. Θεωρώ ότι πρέπει να συζητήσουμε και για την κεντροαριστερά. Ο κ. Κουβέλης μπορεί να συζητεί με τη ΝΔ αλλά όχι με το ΠΑΣΟΚ; Πρέπει να έχουμε δύο πόλους, έναν συντηρητικό και έναν προοδευτικό», είπε.
Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην διεκδικήσει να ηγηθεί ο ίδιος στο νέο κεντροαριστερό σχήμα. «Τι νομίζετε ότι θα οχυρωθώ πίσω από την αρχηγία του ΠAΣOΚ;», είπε. Επεσήμανε επίσης ότι το ΠAΣOΚ πρέπει να συζητήσει με τη ΔΗΜΑΡ, με τις κινήσεις και με πρόσωπα αλλά είναι διαφορετικό να καλείς κινήσεις και άλλο ένα πρόπλασμα κόμματος, εννοώντας τη ΡΙΚΣΣΥ.
Πρόσθεσε ότι απευθύνεται και στην κοινωνική βάση αλλά όχι στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία καταλόγισε «πολιτικό σχεδιασμό» για την σκευωρία εναντίον του με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Τους ψηφοφόρους, όμως, είπε «θα τους πείσουμε όχι ακολουθώντας στον ΣΥΡΙΖΑ σαν καθυστερημένη ουρά του». «Δεν νιώθω την ανάγκη να απευθυνθώ στα στελέχη του ΠαΣοΚ, που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ, ενώ έπαιξαν κεντρικό ρόλο στην κυβέρνηση Παπανδρέου», πρόσθεσε φωτογραφίζοντας την κυρία Λούκα Κατσέλη.
Εξέφρασε την ικανοποίηση του για το συνέδριο του ΠαΣοΚ, το οποίο όπως είπε έδειξε ότι μπορεί να αναστηθεί. «Ηταν ένα εθνικό πολιτικό γεγονός», σημείωσε.
Ερωτηθείς για τις «ηχηρές απουσίες» ή τις «ηχηρές σιωπές» είπε ότι είχε καλέσει με επιστολή τον κ. Κ. Σημίτη να μιλήσει στο συνέδριο αλλά ο πρώην Πρωθυπουργός δεν αποδέχτηκε την πρόσκληση. «Και η περίοδος Σημίτη βαραίνει την παράταξη», ανέφερε. Για τον κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος επευφημήθηκε στο συνέδριο αλλά δεν έλαβε το λόγο να μιλήσει για τη δική του θητεία, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ήταν δική του επιλογή και τη σεβάστηκε.
«Δεν περίμενα τώρα μια εξήγηση γιατί έδωσα εγώ μια εξήγηση. Κουβαλάω εμφανή και αφανή βάρη», σημείωσε. Για το χειροκρότημα υποδοχής του κ. Παπανδρέου είπε ότι οι σύνεδροι είναι αυθόρμητοι αλλά ότι ο ίδιος είναι αντίθετος με τη δημιουργία τεχνητού κλίματος και ότι προτιμά τον ουσιαστικό πολιτικό λόγο. «Πρέπει να έχουμε επίγνωση της κατάστασης και να το δείχνουμε», επισήμανε.
Επίσης, άφησε αιχμές για άλλα πρόσωπα που κατέλαβαν αξιώματα και τιμήθηκαν από την παράταξη αλλά τώρα κάνουν πλάγια βήματα εξόδου αλλά και για το γεγονός ότι κανένας από την ηγετική ομάδα του 2009 δεν ανέλαβε καμία ευθύνη και ακούστηκε ούτε λέξη αυτοκριτικής.
Σε ότι αφορά τα δικά του λάθη είπε ότι δεν έπρεπε να είχε αφήσει να εξελιχθεί όπως εξελίχθηκε η προεκλογική εκστρατεία του 2009. Αποκάλυψε ότι δεν συμφωνούσε ούτε με τον τρόπο που προσπάθησε ο κ. Παπανδρέου να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με τον κ. Σαμαρά τον Ιούνιο του 2011, ούτε με την απόφαση να εγκαταλείψει το ΠAΣOΚ την εξουσία τον Νοέμβριο του ίδιου έτους και να σχηματιστεί η κυβέρνηση Παπαδήμου, ούτε με το να γίνει δημοψήφισμα με ερώτημα «ναι ή όχι στο ευρώ» γιατί θα διαλυόταν οι τράπεζες, η οικονομία και η κοινωνία.
«Η κυβέρνηση Παπανδρέου έπεσε γιατί υπήρξε σταδιακή απώλεια της πλειοψηφίας. «Αποχώρησαν σταδιακά από τον Μάιο του 2010 ως τον Φεβρουάριο του 2012, 40 βουλευτές και καθένας μπορεί να δει τι πολιτική αναφορά είχαν. Έχω φερθεί με ευθύτητα και εντιμότητα. Έχω δώσει πολλές εξετάσεις, δεν έχω να αποδείξω τίποτα», ανέφερε.
Σχετικά με τους διαγραφέντες βουλευτές του Νοεμβρίου που επέστρεψαν στην ΚΟ του ΠAΣOΚ εξήγησε ότι θεωρεί άδικο να είναι π.χ. ο κ. Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος απείχε από την ψηφοφορία εκτός της ώρα που η ΔΗΜΑΡ δήλωσε «παρών» το οποίο προσμετράται στην αντιπολίτευση.
Σε ότι αφορά τη συζήτηση για το ενδεχόμενο νέων μέτρων επισήμανε ότι κακώς ανακαλύπτουν κάποιοι την πυρίτιδα και την Αμερική τώρα. Το αδιέξοδο είχε εμφανιστεί πολύ νωρίς. Τα λάθη του ΔΝΤ, αλλά και συνολικά της τρόικας δεν είναι λογιστικά είναι πολιτικά.
«Διαμορφώνεται κοινή πεποίθηση στην Ευρώπη και στο ΔΝΤ ότι δεν μπορούν να επιβληθούν άλλα μέτρα. Το 2013 πρέπει να είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης», είπε. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν έχει τεθεί θέμα απολύσεων στο δημόσιο. Όσο για τη «βελούδινη έξοδο» από το ευρώ που του προτάθηκε από «μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα» όπως είπε, «ήταν μια πολιτική βολιδοσκόπηση για τις διαθέσεις της κυβέρνησης και την απορρίψαμε. Η διαδικασία θα ήταν καταστροφική και για εμάς και για την ευρωζώνη», τόνισε.